ESIMIEHEN VASTUU SEKSUAALISESTA HÄIRINNÄSTÄ RAVINTOLOISSA
Soikkeli, Heidi (2012)
Soikkeli, Heidi
Rovaniemen ammattikorkeakoulu Lapin ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012052810261
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012052810261
Tiivistelmä
Opinnäytetyön aiheena on seksuaalinen häirintä ravintolaesimiesten näkökulmasta. Tavoitteena on kuvata ilmiötä siten, että työn tilaaja, Palvelualojen ammattiliitto PAM ry, pystyy hyödyntämään tutkimuksessa syntynyttä tietoa. Oleellista on, että työ antaa kuvan ilmiöstä ja auttaa näin ymmärtämään sitä paremmin. Työni pyrkii selvittämään miten ravintolaesimiehet kuvaavat seksuaalista häirintää, millaisissa tilanteissa esimies kokee tarpeelliseksi puuttua seksuaaliseen häirintään ja millaisia valmiuksia esimiehet kokevat itsellään olevan tilanteissa, joissa heidän työyhteisössään on tapahtunut tai tapahtuu seksuaalista häirintää.
Opinnäytetyön teoriapohjana on aiheeseen liittyvää kirjallisuutta, aiempia tutkimuksia ja Suomen lainsäädäntöä. Työ on kvalitatiivinen tutkimus. Tutkimusaineisto on kerätty teemahaastattelulla. Haastatteluun osallistui neljä ravintolaesimiestä Rovaniemen alueelta. Teemahaastatteluissa kerätty aineisto analysoitiin kvalitatiivisin menetelmin.
Opinnäytetyön tulosten mukaan ravintolaesimiehet ymmärtävät seksuaalisen häirinnän käsitteenä ja tunnistavat aiheeseen liittyvän problematiikan. He eivät kuitenkaan ottaneet missään vaiheessa selkeästi kantaa siihen, että esimiestä säätelevät useat lait aiheeseen liittyen. Esimiehille aihe tuntui olevan myös hieman vieras ja vastuksista tuli ilmi, että lain määräämiä toimia ei kaikissa ravintoloissa ole tehty. Tutkimustulosten mukaan esimiehet eivät toimi lain asettamin vaatimuksin ja huolehdi siitä, että heidän alaisensa eivät joudu seksuaalisen häirinnän kohteeksi työssään. Seksuaalista häirintää ravintola-alalla aiheuttavat pääasiallisesti asiakkaat. Työntekijöiden välistä häirintä ei kukaan esimiehistä ollut havainnut. Alkoholilla on suuri lisäävä vaikutus suhteessa seksuaaliseen häirintään.
Esimiehet katsoivat ravintolahenkilökunnan olevan oma-aloitteista ammattikuntaa, joka pystyy huolehtimaan itsestään häirintätilanteissa. Toisaalta he tunnistivat, että jokainen työntekijä on yksilö, joka kokee häirinnän eri tavoin ja että häirintään tulee puuttua esimiehenä. Useiden haastateltavien ajatus kuitenkin oli, että ravintolahenkilökunnalla tulee olla jonkinasteinen sietokyky häirintää kohtaa, jotta työ ei käy liian raskaaksi. Esimiesten ajatukset aiheesta olivat siis osittain ristiriitaisia.
Opinnäytetyön teoriapohjana on aiheeseen liittyvää kirjallisuutta, aiempia tutkimuksia ja Suomen lainsäädäntöä. Työ on kvalitatiivinen tutkimus. Tutkimusaineisto on kerätty teemahaastattelulla. Haastatteluun osallistui neljä ravintolaesimiestä Rovaniemen alueelta. Teemahaastatteluissa kerätty aineisto analysoitiin kvalitatiivisin menetelmin.
Opinnäytetyön tulosten mukaan ravintolaesimiehet ymmärtävät seksuaalisen häirinnän käsitteenä ja tunnistavat aiheeseen liittyvän problematiikan. He eivät kuitenkaan ottaneet missään vaiheessa selkeästi kantaa siihen, että esimiestä säätelevät useat lait aiheeseen liittyen. Esimiehille aihe tuntui olevan myös hieman vieras ja vastuksista tuli ilmi, että lain määräämiä toimia ei kaikissa ravintoloissa ole tehty. Tutkimustulosten mukaan esimiehet eivät toimi lain asettamin vaatimuksin ja huolehdi siitä, että heidän alaisensa eivät joudu seksuaalisen häirinnän kohteeksi työssään. Seksuaalista häirintää ravintola-alalla aiheuttavat pääasiallisesti asiakkaat. Työntekijöiden välistä häirintä ei kukaan esimiehistä ollut havainnut. Alkoholilla on suuri lisäävä vaikutus suhteessa seksuaaliseen häirintään.
Esimiehet katsoivat ravintolahenkilökunnan olevan oma-aloitteista ammattikuntaa, joka pystyy huolehtimaan itsestään häirintätilanteissa. Toisaalta he tunnistivat, että jokainen työntekijä on yksilö, joka kokee häirinnän eri tavoin ja että häirintään tulee puuttua esimiehenä. Useiden haastateltavien ajatus kuitenkin oli, että ravintolahenkilökunnalla tulee olla jonkinasteinen sietokyky häirintää kohtaa, jotta työ ei käy liian raskaaksi. Esimiesten ajatukset aiheesta olivat siis osittain ristiriitaisia.