Hyötykasvillisuuden suunnittelu Hulkoffgårdeniin
Kristo, Pirjo (2012)
Kristo, Pirjo
Oulun seudun ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012100914279
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012100914279
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena oli suunnitella luonnonmukainen hyötykasvitarha Hulkoffgårdenin ravintolan käyttöön ottaen huomioon tilalla jo olevat monivuotiset hyötykasvit. Tavoitteena oli myös suunnitella tilan ja tilalla olevan ravintolan toiminnan avuksi kylvö- ja sadonkorjuuaikataulut.
Työn teoriaosion materiaali hankittiin sekä kotimaisesta kirjallisuudesta että internet- lähteistä. Teoriaosiossa on kattavasti tietoa luonnonmukaisesta viljelystä ja niistä viljelyteknisistä keinoista, jotka on nähty tärkeäksi selvittää luonnonmukaista hyötytarhaa suunniteltaessa. Tietoperustassa käsitellään myös esteettistä hyötytarhaa ja sen tunnuspiirteitä.
Hulkoffgårdenissa kesällä 2011 suoritetun harjoittelun aikana tehtiin viljelytyön ohella yksivuotisten ja monivuotisten hyötykasvien inventointia. Nämä tulokset toimivat työn perustana, jonka ympärille hyötykasvillisuussuunnitelma tehtiin. Kasvilaji ja – lajikevalinnat tehtiin mm. ruotsalaisen Lindbloms- Frön vuoden 2012 luomusiemenvalikoiman perusteella.
Opinnäytetyön tuloksena syntyi lista tilalla jo olevista monivuotisista hyötykasveista sekä suositeltavilla hyötykasveilla täydennetty lista. Luonnonmukaisen viljelyn periaatteita noudattaen tilalle suunniteltiin myös nelivuotinen viljelykierto. Lisäksi työn tuloksena syntyi kylvö- ja sadonkorjuuaikataulut sekä luonnossuunnitelmat.
Opinnäytetyön tulosten avulla Hulkoffgården voi kehittää omaa viljely- ja ravintolatoimintaa. Kehitystyötä on kuitenkin hyvä tehdä jatkuvasti kasvilaji ja – lajikkeiden suhteen, jotta löydetään optimaalisimmat vaihtoehdot ravintolan tarpeisiin. Myös esim. kylvö- ja sadonkorjuuaikataulujen seuraaminen ja todellisten sadonkorjuu- ja kukinta-aikojen merkitseminen on tarpeen, jotta aikataulusta tavoiteltu hyöty saavutetaan.
Työn teoriaosion materiaali hankittiin sekä kotimaisesta kirjallisuudesta että internet- lähteistä. Teoriaosiossa on kattavasti tietoa luonnonmukaisesta viljelystä ja niistä viljelyteknisistä keinoista, jotka on nähty tärkeäksi selvittää luonnonmukaista hyötytarhaa suunniteltaessa. Tietoperustassa käsitellään myös esteettistä hyötytarhaa ja sen tunnuspiirteitä.
Hulkoffgårdenissa kesällä 2011 suoritetun harjoittelun aikana tehtiin viljelytyön ohella yksivuotisten ja monivuotisten hyötykasvien inventointia. Nämä tulokset toimivat työn perustana, jonka ympärille hyötykasvillisuussuunnitelma tehtiin. Kasvilaji ja – lajikevalinnat tehtiin mm. ruotsalaisen Lindbloms- Frön vuoden 2012 luomusiemenvalikoiman perusteella.
Opinnäytetyön tuloksena syntyi lista tilalla jo olevista monivuotisista hyötykasveista sekä suositeltavilla hyötykasveilla täydennetty lista. Luonnonmukaisen viljelyn periaatteita noudattaen tilalle suunniteltiin myös nelivuotinen viljelykierto. Lisäksi työn tuloksena syntyi kylvö- ja sadonkorjuuaikataulut sekä luonnossuunnitelmat.
Opinnäytetyön tulosten avulla Hulkoffgården voi kehittää omaa viljely- ja ravintolatoimintaa. Kehitystyötä on kuitenkin hyvä tehdä jatkuvasti kasvilaji ja – lajikkeiden suhteen, jotta löydetään optimaalisimmat vaihtoehdot ravintolan tarpeisiin. Myös esim. kylvö- ja sadonkorjuuaikataulujen seuraaminen ja todellisten sadonkorjuu- ja kukinta-aikojen merkitseminen on tarpeen, jotta aikataulusta tavoiteltu hyöty saavutetaan.