Opiskelijat elintarvikkeiden kuluttajina kotona ja opiskelijaravintoloissa
Saloniemi, Anna (2012)
Saloniemi, Anna
Tampereen ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012110214849
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012110214849
Tiivistelmä
Opinnäytetyössä tutkittiin opiskelijoiden ostokäyttäytymistä. Työssä selvitettiin mitkä asiat vaikuttavat opiskelijoiden päivittäin tekemiin ostopäätöksiin niin päivittäistavarakaupassa kuin opiskelijaravintolassa. Tutkimuksessa keskityttiin erityisesti luomutuotteiden, Reilun kaupan tuotteiden, lähiruuan ja kotimaisen ruuan merkitykseen valintaprosessissa. Tutkimuksella selvitettiin opiskelijoiden yleisiä asenteita ruoan alkuperää kohtaan ja sitä, vaikuttaako alkuperä opiskelijaravintoloissa tehtäviin ostopäätöksiin. Tutkimuksessa selvitettiin myös, vaikuttaako opiskelupaikka päivittäisten valintojen tekemiseen.
Opinnäytetyön teoriaosuus käsitteli ostokäyttäytymistä ja ostoprosessia. Lisäksi teoriaosuudessa selvennettiin tarkemmin käsitteitä luomutuotteista, Reilun kaupan tuotteista, lähiruuasta ja kotimaisesta ruoasta. Tutkimus toteutettiin pääasiallisesti kvantitatiivisena tutkimuksena kahdessa tamperelaisessa opiskelijaravintolassa. Vastaajat valittiin satunnaisesti. Vastaajia oli yhteensä 68. Kvantitatiivisen tutkimuksen tueksi, tutkimukseen haastateltiin opiskelijaravintoloita käyttäviä opiskelijoita. Haastattelut toteutettiin teemahaastatteluina. Haastattelujen tarkoituksena oli syventää kyselytutkimuksesta saatuja vastauksia.
Tutkimuksesta selvisi, että opiskelijat käyttäytyvät lähes samalla tavalla tehdessään valintoja opiskelijaravintoloissa ja hankkiessaan ruokaa kotiin. Opiskelupaikalla oli suuri merkitys vastaajien suhtautumisessa luomutuotteisiin, Reiluun kauppaan ja lähiruokaan. Haastatteluiden perusteella opiskelijat välittivät ruuan alkuperästä ja toivoivat sitä tuotavaksi enemmän esiin opiskelijaravintoloissa.
Opinnäytetyön teoriaosuus käsitteli ostokäyttäytymistä ja ostoprosessia. Lisäksi teoriaosuudessa selvennettiin tarkemmin käsitteitä luomutuotteista, Reilun kaupan tuotteista, lähiruuasta ja kotimaisesta ruoasta. Tutkimus toteutettiin pääasiallisesti kvantitatiivisena tutkimuksena kahdessa tamperelaisessa opiskelijaravintolassa. Vastaajat valittiin satunnaisesti. Vastaajia oli yhteensä 68. Kvantitatiivisen tutkimuksen tueksi, tutkimukseen haastateltiin opiskelijaravintoloita käyttäviä opiskelijoita. Haastattelut toteutettiin teemahaastatteluina. Haastattelujen tarkoituksena oli syventää kyselytutkimuksesta saatuja vastauksia.
Tutkimuksesta selvisi, että opiskelijat käyttäytyvät lähes samalla tavalla tehdessään valintoja opiskelijaravintoloissa ja hankkiessaan ruokaa kotiin. Opiskelupaikalla oli suuri merkitys vastaajien suhtautumisessa luomutuotteisiin, Reiluun kauppaan ja lähiruokaan. Haastatteluiden perusteella opiskelijat välittivät ruuan alkuperästä ja toivoivat sitä tuotavaksi enemmän esiin opiskelijaravintoloissa.