Varhaiskasvatuksen ruokakasvatus : Millaisilla pedagogisilla menetelmillä ruokakasvatusta toteutetaan?
Paasonen, Vilma (2021)
Paasonen, Vilma
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202104235555
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202104235555
Tiivistelmä
Opinnäytetyöni tarkoituksena oli selvittää millä tavalla yhteistyökumppaninani toimivassa Vaskivuoren päiväkodissa toteutetaan ruokakasvatusta pedagogisena toimintana ja kuinka ruokakasvatus on huomioitu lasten varhaiskasvatussuunnitelmissa. Opinnäytetyön teoriaosuus koostuu ruokakasvatuksen näkymisestä yleisesti varhaiskasvatuksessa, varhaiskasvatuslaissa sekä lapsen varhaiskasvatussuunnitelmassa. Tämän jälkeen esittelen ruokakasvatuksessa käytettävän aistilähtöisen Sapere-menetelmän.
Opinnäytetyötä varten keräsin tutkimustietoa haastattelemalla yhteistyökumppaninani toimivan päiväkodin viittä varhaiskasvatuksen opettajaa, jotka työskentelevät 1–4-vuotiaiden ryhmissä. Haastattelun avulla selvitin, mitä pedagogisia menetelmiä ryhmät käyttävät toteuttaakseen ruokakasvatusta ja edistääkseen lasten myönteistä suhtautumista ruokaan ja ruokailuun. Haastattelussa selvitin myös, millä tavalla ruokakasvatus huomioidaan merkintöinä lapsen varhaiskasvatussuunnitelmassa, kun lapsiryhmät koostuvat monikulttuurisen taustan omaavista lapsista.
Tutkimustulosten mukaan Vaskivuoren päiväkodin kasvattajat pyrkivät ruokailutilanteissa kiireettömyyteen, rauhallisuuteen ja lapsen kannustamiseen. Pedagogisista menetelmistä lapsiryhmissä on käytössä esimerkiksi ruokaruno, ruokakuvat ja -laulut, joilla vahvistetaan lapsen oppimista ja ruokailoa. Varhaiskasvatussuunnitelmiin puolestaan merkitään, jos lapsella on ruoka-aineallergioita, tiettyjä ruokailutottumuksia tai kulttuuriseen taustaan liittyvä erityisruokavalio käytössä.
Opinnäytetyötä varten keräsin tutkimustietoa haastattelemalla yhteistyökumppaninani toimivan päiväkodin viittä varhaiskasvatuksen opettajaa, jotka työskentelevät 1–4-vuotiaiden ryhmissä. Haastattelun avulla selvitin, mitä pedagogisia menetelmiä ryhmät käyttävät toteuttaakseen ruokakasvatusta ja edistääkseen lasten myönteistä suhtautumista ruokaan ja ruokailuun. Haastattelussa selvitin myös, millä tavalla ruokakasvatus huomioidaan merkintöinä lapsen varhaiskasvatussuunnitelmassa, kun lapsiryhmät koostuvat monikulttuurisen taustan omaavista lapsista.
Tutkimustulosten mukaan Vaskivuoren päiväkodin kasvattajat pyrkivät ruokailutilanteissa kiireettömyyteen, rauhallisuuteen ja lapsen kannustamiseen. Pedagogisista menetelmistä lapsiryhmissä on käytössä esimerkiksi ruokaruno, ruokakuvat ja -laulut, joilla vahvistetaan lapsen oppimista ja ruokailoa. Varhaiskasvatussuunnitelmiin puolestaan merkitään, jos lapsella on ruoka-aineallergioita, tiettyjä ruokailutottumuksia tai kulttuuriseen taustaan liittyvä erityisruokavalio käytössä.