Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Metropolia Ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Metropolia Ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt
  • Näytä viite

Liköörikonvehtien laatu ja laadun mittaukset

Alanen, Nea (2021)

 
Avaa tiedosto
Liköörikonvehtien laatu ja laadun mittaukset.pdf (1.318Mt)
Lataukset: 


Alanen, Nea
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202104275974
Tiivistelmä
Liköörikonvehdit ovat konvehteja, joiden sisällä on nestemäinen likööritäyte ja ympärillä suklaakuori. Konvehtien valmistus perustuu sokerin oikeanlaiseen kiteytymiseen kuoreksi liköörin ympärille. Sokerikuoren rakenteen kestävyys on erittäin tärkeää liköörikonvehtien laadun kannalta, jotta nestemäinen likööritäyte ei pääse vuotamaan. Yrityksessä, johon työ tehtiin, liköörikonvehtien keskiosien eli korpusten valmistusprosessiin oli tehty muutoksia niiden kestävyyden parantamiseksi. Työn tavoitteena oli aluksi perehtyä yleisesti laadun käsitteeseen. Tämän jälkeen tutustuttiin liköörikonvehtien laatuun ja laadun mittauksiin.

Liköörikonvehtien korpuksista mitattiin kovuus, alkoholipitoisuus sekä ⁰Brix ja tuloksia verrattiin yrityksen asettamiin tavoitearvoihin. Mittauksia tehtiin viidestä eri liköörikonvehtilaadusta. Kovuuden mittaamiseen käytettiin Texture Analyzer TA.XT Plus -rakennemittaria. Alkoholipitoisuuden määrittämiseen käytettiin höyrytislausta ja ominaispainomittaria. Näytteiden ⁰Brix mitattiin laboratorion refraktometrillä. Lisäksi tehtiin vertailua tuotannon ja laboratorion refraktometreillä, sillä epäilyksenä oli, että ne antavat eri tuloksia. Vertailua varten keitettiin ylikylläisiä sokeriliuoksia, joihin lisättiin eri määrät alkoholia ja näytteistä mitattiin ⁰Brix molemmilla refraktometreillä. Refraktometri on olennainen mittalaite prosessin ohjaamisessa, joten oikeat mittatulokset ovat prosessin onnistumisen kannalta tärkeitä.

Mitatut alkoholipitoisuudet ja ⁰Brix olivat tavoitteiden mukaiset kaikissa, paitsi yhdessä tuotteessa, jossa alkoholipitoisuus poikkesi tavoitearvosta 0,1 %. Korpusten kovuudet vaihtelivat tuotteesta riippuen. Kovuudet olivat suurimmassa osassa lähellä tavoitearvoa tai jopa sen yli. Refraktometrien vertailussa laitteiden välisiä eroja ei pystytty todistamaan johtuen näytteistä keiton aikana haihtuneesta vedestä ja näytteiden mahdollisesta muuttumisesta kuten sokerin kiteytymisestä mittausten aikana. Tulosten perusteella tuotannossa olisi kuitenkin hyvä ottaa huomioon huolellisuus mittauksissa, sillä lämpötilan muuttuminen ja sokerin kiteytyminen vaikuttavat brix-arvoon. Työstä saatuja tuloksia voidaan yrityksessä hyödyntää prosessin parantamiseen ja seurantaan jatkossa.
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste