Leikki-ikäisten kasvisruokavalio: opas leikki-ikäisten lasten vanhemmille
Jokelainen, Annika; Kiljala, Jonna; Kääriäinen, Emmi (2021)
Jokelainen, Annika
Kiljala, Jonna
Kääriäinen, Emmi
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202105036719
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202105036719
Tiivistelmä
Opinnäytetyössä kehitettiin kasvisruokavalio-opas leikki-ikäisille lapsille ja heidän vanhemmilleen. Työn tavoitteena oli, että Pieksämäen varhaiskasvatus voi hyödyntää opasta jakamalla sitä leikki-ikäisten lasten perheisiin. Oppaassa esiteltiin ateriaehdotuksia, joissa käytettiin kasvikunnan tuotteita pääasiallisena proteiininlähteenä. Ehdotukset valittiin lapsiperheille sopiviksi, syömään innostaviksi ja ravitsemussuosituksia noudattaviksi. Ateriaehdotuksien koostamisessa suosittiin ruoan valmistuksen helppoutta. Aihe valittiin, koska se on ajankohtainen, ja tulevaisuuden terveydenhoitajan työssä tarvitaan tietotaitoa asiakkaiden terveyttä edistävien ruokavalintojen tukemiseksi. Toimeksiantajana työssä oli Pieksämäen kaupungin varhaiskasvatus. Opinnäytetyön tarkoituksena oli tuottaa kasvisruokaopas Pieksämäen kaupungin varhaiskasvatukselle ja työn myötä kirjallisuuskatsauksessa selvitettiin, miten toteuttaa leikki-ikäisten kasvisruokavaliota ravitsemussuositusten mukaisesti.
Opas laadittiin aihetta käsittelevän kirjallisuuskatsauksen pohjalta. Kirjallisuuskatsauksessa perehdyttiin kasvisruokavalion terveysvaikutuksiin, ekologisuuteen ja eettisyyteen. Lisäksi tarkasteltiin ravitsemussuosituksia ja esiteltiin Suomessa saatavilla olevia kasviproteiininlähteitä. Kirjallisuuskatsaukseen kerättiin tietoa lasten makumieltymysten syntymisestä ja syömään innostamisesta. Myös kasvisruokavalion haasteet ja kompastuskivet huomioitiin. Opas-osuus laadittiin Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen ylläpitämää elintarvikkeiden koostumustietopankki Fineliä apuna käyttäen.
Opinnäytetyön kirjallisuuskatsauksessa selvisivät kasvisruokavalion lukuisat terveysvaikutukset sekä vaikutukset globaaliin ilmasto-ongelmaan. Kirjallisuuskatsauksessa tietoa kertyi runsaasti suomalaisista ravitsemussuosituksista ja monista kasvikunnan proteiininlähteistä. Lisäksi Sapere-ruokailumenetelmän käsittelyssä ilmeni käytännön ehdotuksia asiakasohjaukseen.
Opas laadittiin aihetta käsittelevän kirjallisuuskatsauksen pohjalta. Kirjallisuuskatsauksessa perehdyttiin kasvisruokavalion terveysvaikutuksiin, ekologisuuteen ja eettisyyteen. Lisäksi tarkasteltiin ravitsemussuosituksia ja esiteltiin Suomessa saatavilla olevia kasviproteiininlähteitä. Kirjallisuuskatsaukseen kerättiin tietoa lasten makumieltymysten syntymisestä ja syömään innostamisesta. Myös kasvisruokavalion haasteet ja kompastuskivet huomioitiin. Opas-osuus laadittiin Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen ylläpitämää elintarvikkeiden koostumustietopankki Fineliä apuna käyttäen.
Opinnäytetyön kirjallisuuskatsauksessa selvisivät kasvisruokavalion lukuisat terveysvaikutukset sekä vaikutukset globaaliin ilmasto-ongelmaan. Kirjallisuuskatsauksessa tietoa kertyi runsaasti suomalaisista ravitsemussuosituksista ja monista kasvikunnan proteiininlähteistä. Lisäksi Sapere-ruokailumenetelmän käsittelyssä ilmeni käytännön ehdotuksia asiakasohjaukseen.