Painon muutos kasviproteiinivalmisteiden kypsennys- ja jäähdytysprosessissa
Tiznado, Mitchel (2021)
Tiznado, Mitchel
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202105087806
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202105087806
Tiivistelmä
Tämä insinöörityö tehtiin Gold&Green Oy:n toimeksiannosta. Työssä tutkittiin 3 erilaisen elintarvikekäyttöön tarkoitetun kasviproteiinivalmisteen painon muutos prosessin eri vaiheissa. Nämä vaiheet olivat 1) sekoituksen jälkeen, 2) kypsennyksen jälkeen ja 3) jäähdyttämisen jälkeen. Tarkoituksena oli selvittää kasvaako tai laskeeko lopullisen tuotteen massa. Toinen tavoite oli selvittää, mitä ongelmia saattaa tulla eteen prosessin eri vaiheissa ja miten ne vaikuttavat lopullisen tuotteen massaan. Mittausten tavoitteena oli selvittää nimenomaan suurten tuote-erien veden imeytymisestä tai haihtumisesta aiheutuva painonmuutos ja mitkä tekijät vaikuttavat painonmuutokseen kustannusarvioita varten. Yhtiöllä oli ennestään tietoa vain pienten max. 1000 gramman tuote-erien painon muutoksista.
Työssä punnittiin näytteet prosessin eri vaiheissa painoeron selvittämiseksi. Punnitus tehtiin ennen kypsennystä, kypsennyksen jälkeen ja jäähdytyksen jälkeen. Prosessin eri vaiheissa otettiin myös 10 gramman näytteitä niiden kosteusprosentin selvittämiseksi.
Tutkimuksessa selvisi, että lopullisen tuotteen massa kasvaa koko prosessin aikana silloin kun prosessi sujuu suunnitellusti. Suurimmillaan tuotteen massa on heti kypsennyksen jälkeen. Jäähdytyksen jälkeen massa pienenee mutta jää silti suuremmaksi kuin prosessin alussa. Tutkimuksesta saatujen tulosten perusteella saatiin selville tuotteiden painomuutoksen vaikutus prosessin alku ja loppuvaiheeseen. Näillä tiedolla kyetään muokkaamaan reseptilaskureita ja ravintoaineiden uusia suhteita lopputuotteisin. Tuloksista saatiin myös lisätietoa tuotteiden ravintopitoisuuksien tiivistymisestä ja laimenemisesta prosessin aikana.
Työssä punnittiin näytteet prosessin eri vaiheissa painoeron selvittämiseksi. Punnitus tehtiin ennen kypsennystä, kypsennyksen jälkeen ja jäähdytyksen jälkeen. Prosessin eri vaiheissa otettiin myös 10 gramman näytteitä niiden kosteusprosentin selvittämiseksi.
Tutkimuksessa selvisi, että lopullisen tuotteen massa kasvaa koko prosessin aikana silloin kun prosessi sujuu suunnitellusti. Suurimmillaan tuotteen massa on heti kypsennyksen jälkeen. Jäähdytyksen jälkeen massa pienenee mutta jää silti suuremmaksi kuin prosessin alussa. Tutkimuksesta saatujen tulosten perusteella saatiin selville tuotteiden painomuutoksen vaikutus prosessin alku ja loppuvaiheeseen. Näillä tiedolla kyetään muokkaamaan reseptilaskureita ja ravintoaineiden uusia suhteita lopputuotteisin. Tuloksista saatiin myös lisätietoa tuotteiden ravintopitoisuuksien tiivistymisestä ja laimenemisesta prosessin aikana.