Ruokatuotantoprosessin kaaviokuvaus ja kehittäminen : Leiri- ja kurssikeskus Enä-Seppä
Hänninen, Amadea (2021)
Hänninen, Amadea
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202105128541
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202105128541
Tiivistelmä
Enä-Seppä on leiri- ja kurssikeskus, jonka omistaa kristillistä nuorisotyötä tekevä Suomen Evankelis-luterilainen Opiskelija- ja Koululaislähetys ry. Opinnäytetyössä tutkittiin leiri- ja kurssikeskuksen ruokapalveluiden tuotantoprosessia. Tavoitteena oli luoda prosessikaaviokuvaus ruokatuotantoprosessista, jotta ruokapalveluiden toiminnasta saataisiin selkeämpi käsitys, ja jotta sen johtaminen helpottuisi. Prosessikaavion kuvaamisella oli myös tarkoitus mahdollistaa kehittämiskohteiden tunnistaminen toiminnasta.
Tämä opinnäytetyö toteutui toimintatutkimuksena, jossa sovellettiin tapaustutkimuksen periaatteita. Ruokatuotantoprosessi jaoteltiin rakentuvaksi kolmesta eri vaiheesta, joita ovat suunnittelu, toteutus ja seuranta. Tutkimusaineiston keräys toteutui teemahaastatteluna, jossa haastateltavina toimi Enä-Sepän työntekijät. Haastattelusta saadun aineiston pohjalta luotiin kronologisesti etenevä prosessikaaviokuvaus leiri- ja kurssikeskus Enä-Sepän tämänhetkisestä ruokatuotantoprosessista.
Toiminnallisena osuutena ruokatuotannon eri vaiheita tarkasteltiin ja vertailtiin olemassa olevaan teoreettiseen tietoon kehittämiskohteiden löytämiseksi. Tutkimuksessa havaittiin, että nykyisellään Enä-Sepän ruokatuotannossa on useita toimivia vaiheita. Erityisesti toteutusvaihe on sujuvasti toimiva osuus tuotantoprosessissa, mutta suunnittelu- ja seurantavaiheissa oli kehitysmahdollisuuksia. Tässä työssä esitettyjen kehittämisehdotuksien avulla voidaan Enä-Sepän ruokatuotantoprosessia kehittää paremmin toimivaksi. Työn tuloksena luotua prosessikaaviokuvausta voidaan hyödyntää mm. perehdytyskansiossa sekä osana koko leiri- ja kurssikeskuksen johtamista.
Tämä opinnäytetyö toteutui toimintatutkimuksena, jossa sovellettiin tapaustutkimuksen periaatteita. Ruokatuotantoprosessi jaoteltiin rakentuvaksi kolmesta eri vaiheesta, joita ovat suunnittelu, toteutus ja seuranta. Tutkimusaineiston keräys toteutui teemahaastatteluna, jossa haastateltavina toimi Enä-Sepän työntekijät. Haastattelusta saadun aineiston pohjalta luotiin kronologisesti etenevä prosessikaaviokuvaus leiri- ja kurssikeskus Enä-Sepän tämänhetkisestä ruokatuotantoprosessista.
Toiminnallisena osuutena ruokatuotannon eri vaiheita tarkasteltiin ja vertailtiin olemassa olevaan teoreettiseen tietoon kehittämiskohteiden löytämiseksi. Tutkimuksessa havaittiin, että nykyisellään Enä-Sepän ruokatuotannossa on useita toimivia vaiheita. Erityisesti toteutusvaihe on sujuvasti toimiva osuus tuotantoprosessissa, mutta suunnittelu- ja seurantavaiheissa oli kehitysmahdollisuuksia. Tässä työssä esitettyjen kehittämisehdotuksien avulla voidaan Enä-Sepän ruokatuotantoprosessia kehittää paremmin toimivaksi. Työn tuloksena luotua prosessikaaviokuvausta voidaan hyödyntää mm. perehdytyskansiossa sekä osana koko leiri- ja kurssikeskuksen johtamista.