Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Metropolia Ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Metropolia Ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt
  • Näytä viite

Salmonellan toteamismenetelmän verifiointi

Teleni, Julia (2021)

 
Avaa tiedosto
Salmonellan toteamismenetelmän verifiointi (1.807Mt)
Lataukset: 


Teleni, Julia
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021052812390
Tiivistelmä
Salmonella on gram-negatiivinen sauvabakteeri, joka voi kasvaa sekä hapellisissa että hapettomissa oloissa. Se on suolistobakteeri, ja sitä esiintyy sekä ihmisissä että eläimissä, joiden ulosteen kautta se leviää ympäristöön. Salmonellat ovat patogeenisiä ja aiheuttavat suolistotulehduksia sekä vakavia kuumetauteja.

Opinnäytetyö tehtiin Kymen Ympäristölaboratorio Oy:lle. Sen tarkoituksena oli ottaa käyttöön uusi, nopeampi ja automatisoidumpi menetelmä salmonellan toteamiseksi elintarvike- ja rehunäytteistä. Menetelmä on jo validoitu eikä siihen tehdä muokkauksia, joten käyttöönottoa varten tehtiin verifiointi.

Menetelmässä näyte rikastetaan peptonivedessä suplementin kanssa ja analysoidaan miniVIDAS-laitteistolla. Analyysi pohjautuu salmonellan antigeeneihin, joiden määrää mitataan entsyymivälitteisellä fluoresenssilla. Positiiviset näytteet siirrostetaan kromogeeniselle ChromID Salmonella -agarille ja tyypillisistä pesäkkeistä tehdään jatkovarmennus API 20E -testillä.

Verifiointi suoritettiin tekemällä rinnakkaisia analyysejä viljelyihin perustuvan referenssimenetelmän kanssa. Verifioinnin osana analysoitiin luonnollisia elintarvikenäytteitä sekä keinotekoisesti kontaminoituja näytteitä, joihin käytettiin kahta eri pitoisuustasoa. Testattavia matriiseja oli neljä: broileri, liha, juusto ja rehu. Tuloksia arvioitiin verifiointiparametrien mukaan, jotka olivat oikeellisuus, herkkyys, spesifisyys, toteamisraja ja täsmällisyys. Menetelmä on tulosten perusteella toimiva verifioiduille matriisityypeille.
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste