Salmonellan toteamismenetelmän verifiointi
Teleni, Julia (2021)
Teleni, Julia
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021052812390
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021052812390
Tiivistelmä
Salmonella on gram-negatiivinen sauvabakteeri, joka voi kasvaa sekä hapellisissa että hapettomissa oloissa. Se on suolistobakteeri, ja sitä esiintyy sekä ihmisissä että eläimissä, joiden ulosteen kautta se leviää ympäristöön. Salmonellat ovat patogeenisiä ja aiheuttavat suolistotulehduksia sekä vakavia kuumetauteja.
Opinnäytetyö tehtiin Kymen Ympäristölaboratorio Oy:lle. Sen tarkoituksena oli ottaa käyttöön uusi, nopeampi ja automatisoidumpi menetelmä salmonellan toteamiseksi elintarvike- ja rehunäytteistä. Menetelmä on jo validoitu eikä siihen tehdä muokkauksia, joten käyttöönottoa varten tehtiin verifiointi.
Menetelmässä näyte rikastetaan peptonivedessä suplementin kanssa ja analysoidaan miniVIDAS-laitteistolla. Analyysi pohjautuu salmonellan antigeeneihin, joiden määrää mitataan entsyymivälitteisellä fluoresenssilla. Positiiviset näytteet siirrostetaan kromogeeniselle ChromID Salmonella -agarille ja tyypillisistä pesäkkeistä tehdään jatkovarmennus API 20E -testillä.
Verifiointi suoritettiin tekemällä rinnakkaisia analyysejä viljelyihin perustuvan referenssimenetelmän kanssa. Verifioinnin osana analysoitiin luonnollisia elintarvikenäytteitä sekä keinotekoisesti kontaminoituja näytteitä, joihin käytettiin kahta eri pitoisuustasoa. Testattavia matriiseja oli neljä: broileri, liha, juusto ja rehu. Tuloksia arvioitiin verifiointiparametrien mukaan, jotka olivat oikeellisuus, herkkyys, spesifisyys, toteamisraja ja täsmällisyys. Menetelmä on tulosten perusteella toimiva verifioiduille matriisityypeille.
Opinnäytetyö tehtiin Kymen Ympäristölaboratorio Oy:lle. Sen tarkoituksena oli ottaa käyttöön uusi, nopeampi ja automatisoidumpi menetelmä salmonellan toteamiseksi elintarvike- ja rehunäytteistä. Menetelmä on jo validoitu eikä siihen tehdä muokkauksia, joten käyttöönottoa varten tehtiin verifiointi.
Menetelmässä näyte rikastetaan peptonivedessä suplementin kanssa ja analysoidaan miniVIDAS-laitteistolla. Analyysi pohjautuu salmonellan antigeeneihin, joiden määrää mitataan entsyymivälitteisellä fluoresenssilla. Positiiviset näytteet siirrostetaan kromogeeniselle ChromID Salmonella -agarille ja tyypillisistä pesäkkeistä tehdään jatkovarmennus API 20E -testillä.
Verifiointi suoritettiin tekemällä rinnakkaisia analyysejä viljelyihin perustuvan referenssimenetelmän kanssa. Verifioinnin osana analysoitiin luonnollisia elintarvikenäytteitä sekä keinotekoisesti kontaminoituja näytteitä, joihin käytettiin kahta eri pitoisuustasoa. Testattavia matriiseja oli neljä: broileri, liha, juusto ja rehu. Tuloksia arvioitiin verifiointiparametrien mukaan, jotka olivat oikeellisuus, herkkyys, spesifisyys, toteamisraja ja täsmällisyys. Menetelmä on tulosten perusteella toimiva verifioiduille matriisityypeille.