QuEChERS-näytteenkäsittelymenetelmän kehittäminen lääkeaineiden monijäämäseulonnalle maidosta
Lund, Maria (2021)
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021060113094
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021060113094
Tiivistelmä
Ruokavirastossa tutkitaan lääkeainejäämiä eläinperäisistä elintarvikkeista viranomaisvalvontaan kuuluvassa vierasainevalvontaohjelmassa. Jäämien seulontaan käytettävät menetelmät ovat joko LC-MS/MS-, GC-MS/MS- tai ELISA-tekniikkaan perustuvia. Kyseisillä menetelmillä voidaan yleensä analysoida yhtä lääkeaineryhmää, eli n. 5 ̶ 20 lääkeainetta kerrallaan. Tavoitteena oli kehittää laaja, yli 100 yhdistettä käsittävä LC-HRMS-tekniikkaan perustuva monijäämämenetelmä, jolla voidaan tehostaa laboratorion toimintaa seulonta-analytiikassa.
Opinnäytetyön tavoitteena oli kehittää QuEChERS-näytteenkäsittelymenetelmä maitonäytteille seulonta-analyysiä varten. Näytteenkäsittelyn tulisi olla nopea ja yksinkertainen, mutta riittävä poistamaan matriisista analyysiä häiritseviä tekijöitä. Työssä kokeiltiin erilaisia QuEChERS- ja dSPE-menetelmiä, ja niiden yhdistelmiä. Lisäksi vertailtiin eri liuottimia ja suolojen ja liuotinmäärien vaikutusta.
Tulokseksi saatiin, että näytteitä ei kannata haihduttaa kuiviin konsentrointivaiheessa, sillä jotkut lääkeaineet haihtuvat, hajoavat tai eivät uudelleen liukene haihdutuksen jälkeen. Lisäksi havaittiin että hieman hapan liuotin antaa paremman saannon, kuin pelkkä asetonitriili.
Opinnäytetyön tulokset olivat erittäin hyödylliset Ruokavirastolle, sillä nämä ensimmäiset testit ovat mahdollistaneet sen, että menetelmä on nyt valmis ja rutiinikäytössä.
Opinnäytetyön tavoitteena oli kehittää QuEChERS-näytteenkäsittelymenetelmä maitonäytteille seulonta-analyysiä varten. Näytteenkäsittelyn tulisi olla nopea ja yksinkertainen, mutta riittävä poistamaan matriisista analyysiä häiritseviä tekijöitä. Työssä kokeiltiin erilaisia QuEChERS- ja dSPE-menetelmiä, ja niiden yhdistelmiä. Lisäksi vertailtiin eri liuottimia ja suolojen ja liuotinmäärien vaikutusta.
Tulokseksi saatiin, että näytteitä ei kannata haihduttaa kuiviin konsentrointivaiheessa, sillä jotkut lääkeaineet haihtuvat, hajoavat tai eivät uudelleen liukene haihdutuksen jälkeen. Lisäksi havaittiin että hieman hapan liuotin antaa paremman saannon, kuin pelkkä asetonitriili.
Opinnäytetyön tulokset olivat erittäin hyödylliset Ruokavirastolle, sillä nämä ensimmäiset testit ovat mahdollistaneet sen, että menetelmä on nyt valmis ja rutiinikäytössä.