Vasikoiden välikasvatusvaiheen onnistumiseen vaikuttavat tekijät
Autio, Henri (2021)
Autio, Henri
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021060313928
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021060313928
Tiivistelmä
Vasikoiden välikasvatusvaiheen onnistumiseen vaikuttavat useat eri tekijät. Nykyisen kokoluokan välikasvattamoissa päiväkasvun maksimointi on tärkeää, jotta taloudellinen tulos olisi mahdollisimman hyvä. Tähän pyritään pääsemään mm. ruokinnan, terveyden ja juoton optimoinnilla. Vasikoiden laadun vaihdellessa optimaalisten kasvuolosuhteiden ylläpitäminen on avainasemassa välikasvatusvaiheen onnistumisessa.
Toimeksiantajana opinnäytetyölle toimi vasikoiden välikasvattamo Kiuruvedeltä Pohjois-Savosta. Aineisto kerättiin kolmen vasikkaerän osalta, yhteensä vasikoita oli noin 150. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää välikasvatusvaiheen olosuhteiden ja muiden tekijöiden vaikutusta vasikoiden kasvuun. Esimerkiksi vasikan juontimäärän, syntymätilan ja rodun vaikutusta päiväkasvuun tutkittiin. Näin saatiin muodostettua aineisto, joka kuvaa edellä mainittujen tekijöiden vaikutusta välikasvatusvaiheen onnistumiseen.
Välikasvatusvaiheen onnistumisessa juottokauden merkitys korostuu. Erillisjuotetut vasikat kasvoivat keskimäärin heikommin kuin vain automaatilta juoneet vasikat, riippumatta rodusta tai sukupuolesta. Pelkästään automaattijuottoa saaneiden vasikoiden kasvuun vaikuttaa rotu, vaikka juontimäärä jäisikin alhaiseksi. Maitorotuiset vasikat ovat riippuvaisempia juoton onnistumisesta kuin liharotuiset. Erityisen tärkeäksi tekijäksi havaittiin myös syntymätilan alkukasvatus. Syntymätilalla hyvin kasvanut vasikka kasvoi huomattavasti todennäköisemmin hyvin myös välikasvatuksessa. Suurin osa vasikoita välittäneiden tilojen vasikoista pääsi keskiarvollisesti hyviin päiväkasvuihin.
Tulosten hyödyntämisen osalta kohdetila saa hyvää dataa itselleen. Laajamittaisempi hyödyntäminen voi olla haastavaa otoskoon ollessa suhteellisen pieni (noin 150 eläintä). Lisäksi erilaisten kasvattamoiden erot eivät yhden kohdetilan tutkimuksissa tule kovinkaan hyvin esiin. Kasvatusolosuhteet voivat vaihdella paljonkin esimerkiksi erisuuruisten kasvattamoiden välillä. The growth of calves is affected by many different circumstances in the intermediate rearing period. As the size of the feedlots have gotten systematically bigger, it is important to try maximizing the daily growth of the calves to get the best economic results. To get there, feedlots must optimize feeding, healthiness and milk feeding of the calves. The calf material can differ much for example in terms of breed and growth when they come to feedlot, so optimizing the circumstances of rearing is important.
The client of this thesis was an intermediate rearing feedlot in Kiuruvesi, Northern Savonia. The research material was obtained from three calf rearing groups, in all there were about 150 calves. The purpose of this thesis was to get to know which circumstances of the intermediate rearing period are the most significant. For example, the amount of milk the calves consumed, the birth farm and breed of calves were factors. From these matters the material reflecting the significance of each circumstance was formed.
In the intermediate rearing stage, the milk feeding period is highlighted. The calves that were separately fed milk (as in by hand with feeding bottle) were always worse in terms of daily growth than the calves which were only drinking from the automatic milk-feeding system. All the calves had access to the automatic system. The breed of the calves (as in beef breed) corrects the growth if the amount of milk the calf consumes is less than optimal. Also, the daily growth attained at the birth farm was particularly important. If the calf’s daily growth at the birth farm was high, the growth was more likely to be good also at the intermediate rearing period. Good growth at the birth farm compensates the events of intermediate rearing if everything is not optimal for the calf (for example if the calf does not consume milk as much as it should).
The results of this study are quite in line with the other research done about the subject. As a matter of utilizing the results, the client feedlot gets a good amount of data of the subject. More extensive utilizing might be quite hard, as the number of subjects were quite low (150 calves). Also, the intermediate rearing feedlots and facilities may differ much from each other, for example in matter of size. That is why only one client study might be problematic to utilize in different feedlots and scenarios.
Toimeksiantajana opinnäytetyölle toimi vasikoiden välikasvattamo Kiuruvedeltä Pohjois-Savosta. Aineisto kerättiin kolmen vasikkaerän osalta, yhteensä vasikoita oli noin 150. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää välikasvatusvaiheen olosuhteiden ja muiden tekijöiden vaikutusta vasikoiden kasvuun. Esimerkiksi vasikan juontimäärän, syntymätilan ja rodun vaikutusta päiväkasvuun tutkittiin. Näin saatiin muodostettua aineisto, joka kuvaa edellä mainittujen tekijöiden vaikutusta välikasvatusvaiheen onnistumiseen.
Välikasvatusvaiheen onnistumisessa juottokauden merkitys korostuu. Erillisjuotetut vasikat kasvoivat keskimäärin heikommin kuin vain automaatilta juoneet vasikat, riippumatta rodusta tai sukupuolesta. Pelkästään automaattijuottoa saaneiden vasikoiden kasvuun vaikuttaa rotu, vaikka juontimäärä jäisikin alhaiseksi. Maitorotuiset vasikat ovat riippuvaisempia juoton onnistumisesta kuin liharotuiset. Erityisen tärkeäksi tekijäksi havaittiin myös syntymätilan alkukasvatus. Syntymätilalla hyvin kasvanut vasikka kasvoi huomattavasti todennäköisemmin hyvin myös välikasvatuksessa. Suurin osa vasikoita välittäneiden tilojen vasikoista pääsi keskiarvollisesti hyviin päiväkasvuihin.
Tulosten hyödyntämisen osalta kohdetila saa hyvää dataa itselleen. Laajamittaisempi hyödyntäminen voi olla haastavaa otoskoon ollessa suhteellisen pieni (noin 150 eläintä). Lisäksi erilaisten kasvattamoiden erot eivät yhden kohdetilan tutkimuksissa tule kovinkaan hyvin esiin. Kasvatusolosuhteet voivat vaihdella paljonkin esimerkiksi erisuuruisten kasvattamoiden välillä.
The client of this thesis was an intermediate rearing feedlot in Kiuruvesi, Northern Savonia. The research material was obtained from three calf rearing groups, in all there were about 150 calves. The purpose of this thesis was to get to know which circumstances of the intermediate rearing period are the most significant. For example, the amount of milk the calves consumed, the birth farm and breed of calves were factors. From these matters the material reflecting the significance of each circumstance was formed.
In the intermediate rearing stage, the milk feeding period is highlighted. The calves that were separately fed milk (as in by hand with feeding bottle) were always worse in terms of daily growth than the calves which were only drinking from the automatic milk-feeding system. All the calves had access to the automatic system. The breed of the calves (as in beef breed) corrects the growth if the amount of milk the calf consumes is less than optimal. Also, the daily growth attained at the birth farm was particularly important. If the calf’s daily growth at the birth farm was high, the growth was more likely to be good also at the intermediate rearing period. Good growth at the birth farm compensates the events of intermediate rearing if everything is not optimal for the calf (for example if the calf does not consume milk as much as it should).
The results of this study are quite in line with the other research done about the subject. As a matter of utilizing the results, the client feedlot gets a good amount of data of the subject. More extensive utilizing might be quite hard, as the number of subjects were quite low (150 calves). Also, the intermediate rearing feedlots and facilities may differ much from each other, for example in matter of size. That is why only one client study might be problematic to utilize in different feedlots and scenarios.