Entsyymifermentoinnin proteiinimäärityksen lineaarisuuden tarkistus
Keskinen, Noora (2021)
Keskinen, Noora
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021060313915
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021060313915
Tiivistelmä
Insinöörityö tehtiin Roal Oy:lle, joka on teollisia entsyymejä valmistava yritys. Työn tavoitteena oli tarkistaa proteiinimäärityksen lineaarinen mittausalue eräälle entsyymifermentoinnille. Tutkittavan fermentoinnin tuloksissa on suuri hajonta niin eri kasvatuksien kuin saman kasvatuksen eri vaiheiden välillä.
Proteiinimäärityksen lineaarisuus haluttiin määrittää uudelleen kyseiselle fermentoinnille, sillä näitä fermentointeja on usein. Proteiinipitoisuudet määritetään päivittäin fermentoinneista, jotta voidaan seurata niiden etenemistä. Mittausten uusinnoista ja tulosten epävarmuudesta aiheutuva haitta on selkeä.
Työssä tutkittiin kolmea eri fermentointia (F1, F2 ja F3) ja niiden neljää eri vaihetta (B8, B14, B23 ja B32). Tutkittavalle fermentoinnille on määritetty kapeampi mittausalue kuin muille yrityksen fermentoinneille proteiinipitoisuusmäärityksessä. Työssä tutkittiin lineaarisuutta muilla fermentoinneilla käytössä olevalla laajemmalla mittausalueella. Bradford-proteiinipitoisuusmäärityksen teki nesteenkäsittelyrobotti Tecan Freedom EVO -200.
Tutkittavalle fermentoinnille löydettiin uusi laajempi lineaarinen mittausalue. Laajemman mittausalueen johdosta mittaustulosten epävarmuudesta ja analyysien uusinnoista aiheutuva haitta saatiin minimoitua.
Lisäksi insinöörityössä tarkasteltiin lyhyesti fermentoinnin C01-vaiheen myseelinäytteen laimentamista Milli-Q-veteen. Tällä hetkellä C01-vaiheen näytteille tehdään alkulaimennos mittapullossa puskuriin. Kaksi täysin eri fermentointia otettiin tutkittavaksi, ja molemmat fermentoinnit laimennettiin niille soveltuviin puskureihin sekä Milli-Q-veteen. Lyhyellä tarkastelulla huomattiin Milli-Q-laimentamisen vaikuttavan tuloksiin. C01-vaiheen näytteiden laimentamista puskuriin päätettiin jatkaa. Tulokset olivat suuntaa antavia.
Proteiinimäärityksen lineaarisuus haluttiin määrittää uudelleen kyseiselle fermentoinnille, sillä näitä fermentointeja on usein. Proteiinipitoisuudet määritetään päivittäin fermentoinneista, jotta voidaan seurata niiden etenemistä. Mittausten uusinnoista ja tulosten epävarmuudesta aiheutuva haitta on selkeä.
Työssä tutkittiin kolmea eri fermentointia (F1, F2 ja F3) ja niiden neljää eri vaihetta (B8, B14, B23 ja B32). Tutkittavalle fermentoinnille on määritetty kapeampi mittausalue kuin muille yrityksen fermentoinneille proteiinipitoisuusmäärityksessä. Työssä tutkittiin lineaarisuutta muilla fermentoinneilla käytössä olevalla laajemmalla mittausalueella. Bradford-proteiinipitoisuusmäärityksen teki nesteenkäsittelyrobotti Tecan Freedom EVO -200.
Tutkittavalle fermentoinnille löydettiin uusi laajempi lineaarinen mittausalue. Laajemman mittausalueen johdosta mittaustulosten epävarmuudesta ja analyysien uusinnoista aiheutuva haitta saatiin minimoitua.
Lisäksi insinöörityössä tarkasteltiin lyhyesti fermentoinnin C01-vaiheen myseelinäytteen laimentamista Milli-Q-veteen. Tällä hetkellä C01-vaiheen näytteille tehdään alkulaimennos mittapullossa puskuriin. Kaksi täysin eri fermentointia otettiin tutkittavaksi, ja molemmat fermentoinnit laimennettiin niille soveltuviin puskureihin sekä Milli-Q-veteen. Lyhyellä tarkastelulla huomattiin Milli-Q-laimentamisen vaikuttavan tuloksiin. C01-vaiheen näytteiden laimentamista puskuriin päätettiin jatkaa. Tulokset olivat suuntaa antavia.