Ikääntyneen ravitsemustila Iisalmen kotihoidossa
Vainio, Sari; Huttunen, Tuula (2009)
Vainio, Sari
Huttunen, Tuula
Savonia-ammattikorkeakoulu
2009
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-200911266136
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-200911266136
Tiivistelmä
Opinnäytetyössä selvitettiin ikääntyneiden ravitsemustilaa Iisalmen kotihoidossa ja siihen vaikuttavia tekijöitä. Keväällä 2009 Iisalmen kotihoidossa oli 530 asiakasta, joista 56 osallistui tähän tutkimuk-seen. Opinnäytetyö toteutettiin kvantitatiivisena tutkimuksena, johon aineisto kerättiin Ravitsemusti-lan arviointi MNA -mittarilla ja strukturoidulla kyselylomakkeella. Aineisto analysoitiin SPSS 16.0.2. for Windows tilasto-ohjelmalla.
Viime vuosina tehtyjen tutkimusten mukaan ikääntyneet kärsivät ravitsemusongelmista ja aliravitse-muksesta, jotka aiheuttavat lisäkustannuksia toistuvien sairaalahoitojaksojen vuoksi yhteiskunnalle ja yksilölle itselleen. Ravitsemushoitoa tehostamalla voidaan ylläpitää ikääntyneen toimintakykyä ja pit-kittää hänen kotona selviytymistä.
Ravitsemustilan arviointi MNA -mittarilla arvioituna lähes puolella tutkimukseen osallistuneista ikääntyneistä oli kasvanut riski virhe- tai aliravitsemukselle. Tutkimuksen ikääntyneistä seitsemän prosenttia kärsi virhe- tai aliravitsemuksesta. Ikääntyneen ravitsemustilaan vaikuttavat monet tekijät, kuten yleiskunto, ruokahalu, sairaudet, lääkitykset, erityisruokavaliot, hampaiden kunto, nielemisvai-keudet ja ruoansulatuskanavan toiminta.
Tulokset osoittavat, että ikääntyneiden ravitsemukseen tulee kiinnittää huomiota aikaisempaa enem-män. Erityisesti akuutin sairauden tai psyykkisen stressin yhteydessä tulee kiinnittää huomiota ikään-tyneen ravinnonsaantiin. Ikääntyneen hyvä ravitsemustila on merkittävä toimintakyvyn ylläpitäjä ja hyvinvoinnin perusedellytys.
Opinnäytetyön tuloksia voidaan hyödyntää ikääntyneiden ravitsemushoitoa kehitettäessä. Jatkotutki-muksen aiheeksi nousivat: ikääntyneen ravitsemuksen tutkiminen hoitohenkilökunnan näkökulmasta ja ravitsemushoitomallin luominen.
Viime vuosina tehtyjen tutkimusten mukaan ikääntyneet kärsivät ravitsemusongelmista ja aliravitse-muksesta, jotka aiheuttavat lisäkustannuksia toistuvien sairaalahoitojaksojen vuoksi yhteiskunnalle ja yksilölle itselleen. Ravitsemushoitoa tehostamalla voidaan ylläpitää ikääntyneen toimintakykyä ja pit-kittää hänen kotona selviytymistä.
Ravitsemustilan arviointi MNA -mittarilla arvioituna lähes puolella tutkimukseen osallistuneista ikääntyneistä oli kasvanut riski virhe- tai aliravitsemukselle. Tutkimuksen ikääntyneistä seitsemän prosenttia kärsi virhe- tai aliravitsemuksesta. Ikääntyneen ravitsemustilaan vaikuttavat monet tekijät, kuten yleiskunto, ruokahalu, sairaudet, lääkitykset, erityisruokavaliot, hampaiden kunto, nielemisvai-keudet ja ruoansulatuskanavan toiminta.
Tulokset osoittavat, että ikääntyneiden ravitsemukseen tulee kiinnittää huomiota aikaisempaa enem-män. Erityisesti akuutin sairauden tai psyykkisen stressin yhteydessä tulee kiinnittää huomiota ikään-tyneen ravinnonsaantiin. Ikääntyneen hyvä ravitsemustila on merkittävä toimintakyvyn ylläpitäjä ja hyvinvoinnin perusedellytys.
Opinnäytetyön tuloksia voidaan hyödyntää ikääntyneiden ravitsemushoitoa kehitettäessä. Jatkotutki-muksen aiheeksi nousivat: ikääntyneen ravitsemuksen tutkiminen hoitohenkilökunnan näkökulmasta ja ravitsemushoitomallin luominen.