Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Oulun ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Oulun ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Selvitys kotimaisen karpalon ja mustaherukan osmoosikuivausmahdollisuuksista

Auvinen, Kristiina; Tauriainen, Reeta (2021)

 
Avaa tiedosto
Auvinen_Kristiina,Tauriainen_Reeta.pdf (555.2Kt)
Lataukset: 


Auvinen, Kristiina
Tauriainen, Reeta
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021060313993
Tiivistelmä
Tämä opinnäytetyö pohjautuu selvityksiin, joissa tutkittiin kotimaisten karpaloiden ja mustaherukoiden kuivaamista kokonaisina. Markkinoilla olevat karpalot ja mustaherukat myydään kotimaisten marjojen kuivausprosessin haasteellisuuden takia usein jauheena, vaikka kokonaisille kuivatuille marjoille on kysyntää.

Työ tehtiin tutkimalla osmoottisen esikäsittelyn vaikutusta karpaloiden ja mustaherukoiden kuivausprosessiin. Ennen osmoosikäsittelyä marjojen pinnalla olevaa vahakerrosta vaurioitettiin osmoosin nopeuttamiseksi. Tutkimusta varten suoritettiin laboratoriokokeita Oulun ammattikorkeakoulun laboratoriossa kevään 2020 aikana.

Opinnäytetyön lopputuloksena saatiin selvitettyä, että mustaherukalle ja karpalolle on haasteellista kehittää yhteistä reseptiä osmoosikuivaukseen. Halsualla järjestetty makutesti kuitenkin osoitti, että osmoosikuivaus takaa marjoille miellyttävämmän maun sekä säilyttää paremmin marjojen väri- ja rakenneominaisuudet käsittelemättöminä kuivattuihin marjoihin verrattuna. Yhdistämällä osmoosikäsittelyyn lyhyt alipaineistus ennen konvektiokuivausta voidaan kotimaisista marjoista saada aikaan lopputulos, jolla on mahdollisuuksia menestyä markkinoilla
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste