Selvitys kotimaisen karpalon ja mustaherukan osmoosikuivausmahdollisuuksista
Auvinen, Kristiina; Tauriainen, Reeta (2021)
Auvinen, Kristiina
Tauriainen, Reeta
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021060313993
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021060313993
Tiivistelmä
Tämä opinnäytetyö pohjautuu selvityksiin, joissa tutkittiin kotimaisten karpaloiden ja mustaherukoiden kuivaamista kokonaisina. Markkinoilla olevat karpalot ja mustaherukat myydään kotimaisten marjojen kuivausprosessin haasteellisuuden takia usein jauheena, vaikka kokonaisille kuivatuille marjoille on kysyntää.
Työ tehtiin tutkimalla osmoottisen esikäsittelyn vaikutusta karpaloiden ja mustaherukoiden kuivausprosessiin. Ennen osmoosikäsittelyä marjojen pinnalla olevaa vahakerrosta vaurioitettiin osmoosin nopeuttamiseksi. Tutkimusta varten suoritettiin laboratoriokokeita Oulun ammattikorkeakoulun laboratoriossa kevään 2020 aikana.
Opinnäytetyön lopputuloksena saatiin selvitettyä, että mustaherukalle ja karpalolle on haasteellista kehittää yhteistä reseptiä osmoosikuivaukseen. Halsualla järjestetty makutesti kuitenkin osoitti, että osmoosikuivaus takaa marjoille miellyttävämmän maun sekä säilyttää paremmin marjojen väri- ja rakenneominaisuudet käsittelemättöminä kuivattuihin marjoihin verrattuna. Yhdistämällä osmoosikäsittelyyn lyhyt alipaineistus ennen konvektiokuivausta voidaan kotimaisista marjoista saada aikaan lopputulos, jolla on mahdollisuuksia menestyä markkinoilla
Työ tehtiin tutkimalla osmoottisen esikäsittelyn vaikutusta karpaloiden ja mustaherukoiden kuivausprosessiin. Ennen osmoosikäsittelyä marjojen pinnalla olevaa vahakerrosta vaurioitettiin osmoosin nopeuttamiseksi. Tutkimusta varten suoritettiin laboratoriokokeita Oulun ammattikorkeakoulun laboratoriossa kevään 2020 aikana.
Opinnäytetyön lopputuloksena saatiin selvitettyä, että mustaherukalle ja karpalolle on haasteellista kehittää yhteistä reseptiä osmoosikuivaukseen. Halsualla järjestetty makutesti kuitenkin osoitti, että osmoosikuivaus takaa marjoille miellyttävämmän maun sekä säilyttää paremmin marjojen väri- ja rakenneominaisuudet käsittelemättöminä kuivattuihin marjoihin verrattuna. Yhdistämällä osmoosikäsittelyyn lyhyt alipaineistus ennen konvektiokuivausta voidaan kotimaisista marjoista saada aikaan lopputulos, jolla on mahdollisuuksia menestyä markkinoilla