Perehdytysopas: Case Sandwich Club
Leskinen, Heini (2021)
Leskinen, Heini
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021060514470
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021060514470
Tiivistelmä
Toimeksiantona oli toteuttaa toiminnallinen opinnäytetyö Sandwich Club Oy:lle. Työn tarkoituksena oli kehittää yritykselle selkeä ja helposti jälkeenpäin päivitettävissä oleva perehdytysopas. Sellaista ei ennestään ollut, joten sille nähtiin todellinen tarve.
Perehdytyksen merkitys saa koko ajan enemmän painoarvoa yrityksissä. Henkilöstön vaihtuvuus on lisääntynyt muun muassa osa-aikaisten työntekijöiden ja vuokratyövoiman yleistymisen takia. Hyvin toteutettu perehdytysprosessi säästää työnantajan aikaa, sitouttaa tulokkaan yritykseen ja auttaa häntä sisäistämään uudet toimintatavat ja työympäristön nopeasti. Tämä kaikki kulminoituu siihen, että työntekijöiden tehokkuuden kautta yrityksen tulos kasvaa.
Teoreettisessa viitekehyksessä keskityttiin perehdyttämiseen käsitteenä, sen hyötyihin ja tavoitteisiin. Siinä käytiin myös läpi, miten lainsäädäntö huomioi perehdyttämisen ja miltä hyvä perehdytysprosessi kokonaisuudessa näyttää. Viitekehyksessä kerrottiin myös palautteen, ja perehdyttäjän merkityksestä osana perehdytysprosessia.
Opinnäytetyön toisena osana valmistettiin perehdytysopas Sandwich Club ravintolalle. Opas kohdistettiin vain salityöskentelyyn ja se tehtiin perehdyttämisen tueksi uusille työntekijöille. Oppaan sisältö toteutettiin toimeksiantajan kanssa yhteistyössä ja aineisto kerättiin haastattelemalla ravintolan omistajaa.
Perehdytyksen merkitys saa koko ajan enemmän painoarvoa yrityksissä. Henkilöstön vaihtuvuus on lisääntynyt muun muassa osa-aikaisten työntekijöiden ja vuokratyövoiman yleistymisen takia. Hyvin toteutettu perehdytysprosessi säästää työnantajan aikaa, sitouttaa tulokkaan yritykseen ja auttaa häntä sisäistämään uudet toimintatavat ja työympäristön nopeasti. Tämä kaikki kulminoituu siihen, että työntekijöiden tehokkuuden kautta yrityksen tulos kasvaa.
Teoreettisessa viitekehyksessä keskityttiin perehdyttämiseen käsitteenä, sen hyötyihin ja tavoitteisiin. Siinä käytiin myös läpi, miten lainsäädäntö huomioi perehdyttämisen ja miltä hyvä perehdytysprosessi kokonaisuudessa näyttää. Viitekehyksessä kerrottiin myös palautteen, ja perehdyttäjän merkityksestä osana perehdytysprosessia.
Opinnäytetyön toisena osana valmistettiin perehdytysopas Sandwich Club ravintolalle. Opas kohdistettiin vain salityöskentelyyn ja se tehtiin perehdyttämisen tueksi uusille työntekijöille. Oppaan sisältö toteutettiin toimeksiantajan kanssa yhteistyössä ja aineisto kerättiin haastattelemalla ravintolan omistajaa.