Ryhmäruokailu virtuaalihoitajan kokemana: Teemahaastattelu
Rissanen, Laura; Vehniäinen, Nina (2021)
Rissanen, Laura
Vehniäinen, Nina
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021091017661
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021091017661
Tiivistelmä
Teknologia on osa tämän päivän hoitotyötä ja yleistyy jokaisella hoitotyön osa-alueella. Virtuaalikotihoito on kotihoidon palvelu, jossa asiakas tavataan videoyhteyden välityksellä. Virtuaalisella kotihoidolla säästetään aikaa ja resursseja, kun kotihoidon asiakasmäärät kasvavat. Kotihoidon asiakkaat ovat pääsääntöisesti ikäihmisiä. Ikäihmisten huono ravitsemustila näkyy toimintakyvyn ja terveyden heikkenemisenä. Heikko ravitsemustila altistaa kaatumisille, murtumille sekä sairauksille. Nämä edellä mainitut työllistävät kotihoidon hoitajia sekä terveydenhuoltoa.
Yhteisöllisyyden kokemuksella tuetaan ikäihmisten terveyttä ja toimintakykyä. Ikäihmiset kokevat yksinäisyyttä ja vallitseva koronapandemia pitää ikäihmiset ja riskiryhmäläiset entistä enemmän kotonaan vailla sosiaalisia kanssakäymisiä. Virtuaalisten ryhmäruokailuiden avulla pyrittiin lisäämään yhteisöllisyyden tunnetta, joka paransi ikäihmisten hyvinvointia.
Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli tuoda esille virtuaalihoitajien kokemuksia uudesta ryhmäruokailun toimintamallista. Tavoitteena oli selvittää virtuaalisten ryhmäruokailujen hyödynnettävyys kotihoidon asiakkaan ravitsemuksen seurannassa ja toteutumisessa. Tavoitteena oli tuoda esille kehittämiskohteita ryhmäruokailuista jatkokehittämistä varten. Opinnäytetyössä tutkittiin virtuaalisten ryhmäruokailuiden vaikutusta kotihoidon asiakkaiden ravitsemuksen seurantaan. Opinnäytetyö toteutettiin laadullisena tutkimuksena, jonka menetelmänä käytettiin teemahaastattelua. Analysointivaiheessa tutkimuskysymykset jaettiin teemoihin, joiden mukaan tulokset saatiin. Asiakkaat valikoituiva pilottiin ravitsemuksellisella hoidon tarpeen perusteella.
Toimeksiantaja oli Kuopion kaupungin virtuaalikotihoito. Kuopion kaupungilla on tavoitteena luoda kaupungista ikäystävällinen, jossa ikäihminen pystyy asumaan kotona mahdollisimman pitkään. Tavoitetta toteutettaessa palveluissa korostuvat arjen aktiivisuutta tukevat toimenpiteet sekä yhteisöllinen tekeminen ja yhtä oleminen. Kuopion kaupungin virtuaalikotihoito suoritti ryhmäruokailuiden pilotoinnin helmikuussa 2021.
Keskeisenä tuloksena tutkimuksessa oli ravitsemuksen seurannan hankaluus ryhmätilanteessa. Kaikki asiakkaat eivät olleet halukkaita syömään muiden asiakkaiden kanssa samanaikaisesti tai heillä oli erilainen ateriarytmi. Tutkimuksessa yhteisöllisyys korostui ryhmäruokailutilanteissa vahvasti ja se koettiin hyvänä asiana. Virtuaalisille ryhmäkeskusteluille olisi suuri tarve. Keskustelun tarve ylitti varsinaisen ryhmätilanteen tarkoituksen, eli ruokailun.
Tutkimuksessa jatkokehityskohteiksi nousivat teknologian kehitys, asiakkaan ohjaus, ruoan toimitus sekä ryhmäruokailun keston pidentäminen. Tutkimusta voi jatkossa hyödyntää etäyhteyden avulla toteutettavan ryhmätoiminnan kehittämiseen päivätoimintana. Jatkotutkimuksia voi tehdä asiakkaiden kokemuksista virtuaalisessa ryhmätapaamisessa.
Technology is part of today's nursing and becomes more common in every aspect of nursing. Virtual home care is a home care service where the customer is met via video connection. Virtual home care saves time and resources as the number of home care customers is increasing. Home care clients are in general elderly people. A poor state of nutrition of an elderly person is seen as a decrease in their functional capacity and health. A poor nutritional state predisposes to falls, fractures, as well as diseases. These above mentioned issues employ home care caregivers as well as health care. The experience of community supports the health and ability of older people to function. Elderly people experience one-sightedness, and the prevailing corona pandemic keeps older people and at-risk people even more at home devoid of social interactions. Virtual group diners were used to try to increase a sense of community that improved the well-being of elderly people.
The purpose of this study was to highlight the experiences of virtual caregivers about a new model of action in group eating. The thesis examined the impact of virtual group meals on monitoring the nutrition of home care customers. The thesis was carried out as a qualitative study, the method of which was a theme interview. In the analysis phase, the research questions were divided into themes, according to which the results were obtained. The customers were selected to the piloting based on their need for nutritional care. The goal was to determine the usability of virtual group meals in the monitoring and realization of the home care client's nutrition. The aim was to highlight development areas for further development of group dining.
The client organisation of the thesis was the virtual home care of the city of Kuopio. The city of Kuopio aims to make the city age-friendly so that elderly people are able to live at home as long as possible. In the implementation of the objective, the services emphasise the measures to support everyday activity, as well as being communal and being equal. The virtual home care of the city of Kuopio carried out the piloting of group meals in February 2021.
As key results, the study highlighted the awkwardness of monitoring nutrition in a group situation. Not all customers were willing to eat with other customers at the same time, and some had a different meal rhythm. In the study, community was strongly emphasized in group dining situations and was perceived as a good thing. The study revealed that there would be a great need for virtual group discussions. The need for discussion went beyond the actual purpose of the group situation, which was dining.
In the study, advances in technology, customer control, food delivery and increased duration of group dining were identified as further development targets. In the future, research can be used to develop remotely organized group activities as a daytime activity, as well as exploring customers' experiences about the importance of virtual group meetings for everyday life and social interactions.
Yhteisöllisyyden kokemuksella tuetaan ikäihmisten terveyttä ja toimintakykyä. Ikäihmiset kokevat yksinäisyyttä ja vallitseva koronapandemia pitää ikäihmiset ja riskiryhmäläiset entistä enemmän kotonaan vailla sosiaalisia kanssakäymisiä. Virtuaalisten ryhmäruokailuiden avulla pyrittiin lisäämään yhteisöllisyyden tunnetta, joka paransi ikäihmisten hyvinvointia.
Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli tuoda esille virtuaalihoitajien kokemuksia uudesta ryhmäruokailun toimintamallista. Tavoitteena oli selvittää virtuaalisten ryhmäruokailujen hyödynnettävyys kotihoidon asiakkaan ravitsemuksen seurannassa ja toteutumisessa. Tavoitteena oli tuoda esille kehittämiskohteita ryhmäruokailuista jatkokehittämistä varten. Opinnäytetyössä tutkittiin virtuaalisten ryhmäruokailuiden vaikutusta kotihoidon asiakkaiden ravitsemuksen seurantaan. Opinnäytetyö toteutettiin laadullisena tutkimuksena, jonka menetelmänä käytettiin teemahaastattelua. Analysointivaiheessa tutkimuskysymykset jaettiin teemoihin, joiden mukaan tulokset saatiin. Asiakkaat valikoituiva pilottiin ravitsemuksellisella hoidon tarpeen perusteella.
Toimeksiantaja oli Kuopion kaupungin virtuaalikotihoito. Kuopion kaupungilla on tavoitteena luoda kaupungista ikäystävällinen, jossa ikäihminen pystyy asumaan kotona mahdollisimman pitkään. Tavoitetta toteutettaessa palveluissa korostuvat arjen aktiivisuutta tukevat toimenpiteet sekä yhteisöllinen tekeminen ja yhtä oleminen. Kuopion kaupungin virtuaalikotihoito suoritti ryhmäruokailuiden pilotoinnin helmikuussa 2021.
Keskeisenä tuloksena tutkimuksessa oli ravitsemuksen seurannan hankaluus ryhmätilanteessa. Kaikki asiakkaat eivät olleet halukkaita syömään muiden asiakkaiden kanssa samanaikaisesti tai heillä oli erilainen ateriarytmi. Tutkimuksessa yhteisöllisyys korostui ryhmäruokailutilanteissa vahvasti ja se koettiin hyvänä asiana. Virtuaalisille ryhmäkeskusteluille olisi suuri tarve. Keskustelun tarve ylitti varsinaisen ryhmätilanteen tarkoituksen, eli ruokailun.
Tutkimuksessa jatkokehityskohteiksi nousivat teknologian kehitys, asiakkaan ohjaus, ruoan toimitus sekä ryhmäruokailun keston pidentäminen. Tutkimusta voi jatkossa hyödyntää etäyhteyden avulla toteutettavan ryhmätoiminnan kehittämiseen päivätoimintana. Jatkotutkimuksia voi tehdä asiakkaiden kokemuksista virtuaalisessa ryhmätapaamisessa.
Technology is part of today's nursing and becomes more common in every aspect of nursing. Virtual home care is a home care service where the customer is met via video connection. Virtual home care saves time and resources as the number of home care customers is increasing. Home care clients are in general elderly people. A poor state of nutrition of an elderly person is seen as a decrease in their functional capacity and health. A poor nutritional state predisposes to falls, fractures, as well as diseases. These above mentioned issues employ home care caregivers as well as health care. The experience of community supports the health and ability of older people to function. Elderly people experience one-sightedness, and the prevailing corona pandemic keeps older people and at-risk people even more at home devoid of social interactions. Virtual group diners were used to try to increase a sense of community that improved the well-being of elderly people.
The purpose of this study was to highlight the experiences of virtual caregivers about a new model of action in group eating. The thesis examined the impact of virtual group meals on monitoring the nutrition of home care customers. The thesis was carried out as a qualitative study, the method of which was a theme interview. In the analysis phase, the research questions were divided into themes, according to which the results were obtained. The customers were selected to the piloting based on their need for nutritional care. The goal was to determine the usability of virtual group meals in the monitoring and realization of the home care client's nutrition. The aim was to highlight development areas for further development of group dining.
The client organisation of the thesis was the virtual home care of the city of Kuopio. The city of Kuopio aims to make the city age-friendly so that elderly people are able to live at home as long as possible. In the implementation of the objective, the services emphasise the measures to support everyday activity, as well as being communal and being equal. The virtual home care of the city of Kuopio carried out the piloting of group meals in February 2021.
As key results, the study highlighted the awkwardness of monitoring nutrition in a group situation. Not all customers were willing to eat with other customers at the same time, and some had a different meal rhythm. In the study, community was strongly emphasized in group dining situations and was perceived as a good thing. The study revealed that there would be a great need for virtual group discussions. The need for discussion went beyond the actual purpose of the group situation, which was dining.
In the study, advances in technology, customer control, food delivery and increased duration of group dining were identified as further development targets. In the future, research can be used to develop remotely organized group activities as a daytime activity, as well as exploring customers' experiences about the importance of virtual group meetings for everyday life and social interactions.