Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Metropolia Ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Metropolia Ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt
  • Näytä viite

Ravintolaruokailun merkitys : Äänessä ikäihmiset

Tuominiemi, Miia; Tuhkalainen, Tea (2021)

 
Avaa tiedosto
Tuhkalainen_Tea,Tuominiemi_Miia.pdf (419.8Kt)
Lataukset: 


Tuominiemi, Miia
Tuhkalainen, Tea
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021092217986
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena oli kartoittaa ikäihmisten unelmia, toiveita ja odotuksia ravintolassa ruokailemisesta. Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää mitkä asiat ovat ikäihmisten kannalta merkityksellisiä ravintolassa ruokailemisessa, ja onko aiemmilla ravintolakokemuksilla vaikutusta ikäihmisten unelmiin, toiveisiin ja odotuksiin. Yhteistyökumppanina opinnäytetyössä oli Ikäruoka 2.0 -hanke, jonka tavoitteena on kehittää kotona asuvien ikäihmisten hyvää ravitsemusta ja sosiaalista kanssakäymistä tukevia palveluja yhdessä kohderyhmän ja ruokaan liittyviä palveluja tuottavien tahojen kanssa.

Opinnäytetyö toteutettiin laadullisen tutkimuksen keinoin. Aineistonkeruumenetelmänä käytettiin puolistrukturoituja teemahaastatteluja, joiden avulla oli tarkoitus tuoda vahvasti ikäihmisten omaa ääntä esille. Ikäruoka 2.0 -hankkeen ohjausryhmän kautta saatiin kuusi 70–80-vuotiasta haastateltavaa, joiden haastattelut toteutettiin Jyväskylän keskustan alueella. Haastatteluaineisto analysoitiin aineistolähtöisen sisällönanalyysin avulla. Teoreettisena viitekehyksenä opinnäytetyössä käytettiin aiempaa tutkittua tietoa ikäihmisten ravintolassa ruokailemisesta, ruokailun vaikutuksesta elämänlaatuun, ikäystävällisyyden näkökulmasta sekä tapojen ja tottumusten merkityksestä ravintolassa ruokailemiseen.

Opinnäytetyön tuloksissa korostui ravintolassa ruokailemisen merkityksellisyys ikäihmisille useasta eri näkökulmasta. Ravintolassa ruokaileminen vahvisti ja tuki tulosten mukaan erityisesti elämänlaadun sosiaalista ja psyykkistä osa-aluetta. Opinnäytetyön tuloksissa nousi esille hyvän ruoan merkitys ruokaelämyksenä ja tärkeänä osana ravintolakokemusta. Lisäksi tuloksissa korostui ja vahvistui kulttuurin merkitys ja tärkeys ikäihmisille osana elämyksellistä ravintolakokemusta. Ravintolaympäristöllä havaittiin olevan suuri merkitys ravintolakokemukseen. Ikäihmiset toivoivat ravintolaympäristöltä viihtyisyyttä, intiimiyttä ja henkilökohtaista palvelua.

Opinnäytetyön johtopäätöksissä todettiin tulosten vahvistavan suurelta osin aiempaa tutkittua tietoa ikäihmisten ravintolassa ruokailemisesta. Ikäihmisten toiveet, odotukset ja unelmat osoittautuivat muodostuvan keskenään samoista asioista. Ikäihmisten aiempien kokemusten yhteyttä unelmiin, toiveisiin ja odotuksiin ei voitu opinnäytetyön tulosten perusteella selkeästi osoittaa.

Opinnäytetyön tulokset ovat hyödynnettävissä Ikäruoka 2.0 -hankkeessa ja ravintolapalveluiden suuntaamisessa ikäihmisille. Opinnäytetyössä tuotiin esille ikäihmisten oma ääni ja tuloksista ilmeneekin, ettei ikäihmiset toivo ravintolassa ruokailemiselta erityisesti ikääntymisen kannalta huomioitavia asioita.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste