Liikunnan ja ravinnon vaikutukset aivoterveyteen
Lotvonen, Hilla (2021)
Lotvonen, Hilla
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021110219195
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021110219195
Tiivistelmä
Aivojen hyvinvointi on koko elimistön hyvinvoinnin perusta ja aivoterveydestä huolehtiminen on elinikäinen prosessi. Ihminen voi valinnoillaan ja elintavoillaan estää tai siirtää aivosairauksien puhkeamista. Aivosairauksien opetuksen ja tutkimuksen mitoitus eivät ole suhteessa aivosairauksien inhimilliseen kärsimykseen eikä yhteiskunnan kustannuksiin. Aivojen hyvinvointiin eikä aivokuormitukseen kiinnitetä niin paljon huomiota kuin tuki- ja liikuntaelimistöön kohdistuviin haittoihin, vaikka tänä päivänä työtä tehdään aivoilla ja työn kuormitus kohdistuu aivoihin.
Opinnäytetyöni tarkoituksena oli selvittää liikunnan ja ravinnon vaikutuksia aivoterveyteen. Tutkimukseni tavoitteena oli koota yhteen viimeaikaista tutkimustietoa, jota voi mahdollisesti hyödyntää terveydenhuollon ammattilaiset potilasohjauksessa ja terveyttä edistävässä työssään.
Aineiston haun tein CINAHL ja PubMed- tietokantoihin. Lopulliseen tutkimukseen valikoitui eri maista tutkimuksia yhteensä kymmenen (n=10). Kaikki tutkimukset olivat englanninkielisiä ja ne olivat vuosilta 2019–2021.
Tutkimustulosten mukaan liikunnalla ja ravinnolla oli myönteisiä vaikutuksia eri tavoin aivoterveyteen. Liikunnalla todettiin olevan hyödyllisiä vaikutuksia aivoterveyteen varhaisaikuisuudesta vanhuuteen saakka. Esille nousi liikunnan vaikuttavan suotuisasti aivojen tilavuuksiin sekä kognitiivisiin toimintoihin. Tulosten perusteella ravinnolla oli vaikutuksia aivoterveyteen lapsuudesta lähtien. Välimeren ruokavaliolle ominaiset ravintoaineet todettiin olevan aivoterveyden edistämisen ja ylläpitämisen kannalta oleellisia.
Jatkotutkimusaiheena olisi mielenkiintoista saada tutkimuksia, miten terveysalan ammattilaiset voisivat ohjata paremmin ihmisiä tekemään aivoterveyttä tukevia valintoja. Myös pitkäaikaistutkimuksia ravinnon ja liikunnan vaikutuksista aivoterveyteen tarvitaan mielestäni lisää.
Opinnäytetyöni tarkoituksena oli selvittää liikunnan ja ravinnon vaikutuksia aivoterveyteen. Tutkimukseni tavoitteena oli koota yhteen viimeaikaista tutkimustietoa, jota voi mahdollisesti hyödyntää terveydenhuollon ammattilaiset potilasohjauksessa ja terveyttä edistävässä työssään.
Aineiston haun tein CINAHL ja PubMed- tietokantoihin. Lopulliseen tutkimukseen valikoitui eri maista tutkimuksia yhteensä kymmenen (n=10). Kaikki tutkimukset olivat englanninkielisiä ja ne olivat vuosilta 2019–2021.
Tutkimustulosten mukaan liikunnalla ja ravinnolla oli myönteisiä vaikutuksia eri tavoin aivoterveyteen. Liikunnalla todettiin olevan hyödyllisiä vaikutuksia aivoterveyteen varhaisaikuisuudesta vanhuuteen saakka. Esille nousi liikunnan vaikuttavan suotuisasti aivojen tilavuuksiin sekä kognitiivisiin toimintoihin. Tulosten perusteella ravinnolla oli vaikutuksia aivoterveyteen lapsuudesta lähtien. Välimeren ruokavaliolle ominaiset ravintoaineet todettiin olevan aivoterveyden edistämisen ja ylläpitämisen kannalta oleellisia.
Jatkotutkimusaiheena olisi mielenkiintoista saada tutkimuksia, miten terveysalan ammattilaiset voisivat ohjata paremmin ihmisiä tekemään aivoterveyttä tukevia valintoja. Myös pitkäaikaistutkimuksia ravinnon ja liikunnan vaikutuksista aivoterveyteen tarvitaan mielestäni lisää.