Työhyvinvointi suuhygienistin työssä : Kyselytutkimus työssäkäyville suuhygienisteille
Määttä, Noora-Emilia (2012)
Määttä, Noora-Emilia
Oulun seudun ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012113017620
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012113017620
Tiivistelmä
Työhyvinvointi on laaja-alainen käsite, joka muodostuu fyysisistä, psyykkisistä ja sosiaalisista osa-alueista. Sen kehittämisessä tulee huomioida nämä kaikki osa-alueet. Voimavaroja tulisi suunnata työntekijöiden hyvinvointiin, sillä terveet ja energiset työntekijät ovat laadukkaiden palveluiden perusta. Työuupumuksen takia joudutaan entistä useammin sairaslomalle tai työkyvyttömäksi. Haasteita ennestään kuormittavaksi koettuun terveydenhoitoalan työhön luovat 2000-luvulla tehdyt uudistukset. Esimerkiksi vuosina 2001-2002 tehty hammashoitouudistus mahdollisti kaikkien ikäryhmien pääsyn hoitoon ja vuonna 2005 asetetun hoitotakuun mukaan kiireetön hoito on toteutettava puolen vuoden sisällä hoidontarpeen arvioinnista.
Tämä poikittaistutkimus selvittää suuhygienistien työhyvinvoinnin nykytilaa. Vastaavia tutkimuksia on tehty aiemmin muun muassa hammashoitajille ja -lääkäreille. Tutkimuksen tavoitteena on saada ajankohtaista tietoa suuhygienistien työhyvinvointiin liittyvistä asioista. Tutkimuksen yhteistyökumppani on Suun Terveydenhuollon Ammattiliitto STAL ry.
Tutkimukseen osallistui 49 suuhygienistiä STAL ry:n jäsenrekisteristä. Aineisto kerättiin sähköisellä kyselyllä ja tulokset analysoitiin tilastollisesti Webropol-ohjelman avulla sekä laadullisin sisällönanalyysimenetelmin. Suuhygienistit kokivat työnsä melko kuormittavaksi, mutta silti mielekkääksi. Kiire oli yleisin stressin aiheuttaja (f=21). Suurimmiksi voimavaroiksi koettiin vapaa-ajalla perhe ja työssä asiakkaat sekä työyhteisö. Suuhygienisteistä 70 % koki työilmapiirin olevan hyvä tai erittäin hyvä työpaikallaan. Yhteisöllisyys ja avoimuus olivat siihen eniten vaikuttavat asiat. Suurimmaksi kehittämisalueeksi työhyvinvoinnin kannalta nousi työyhteisön kehittäminen.
Työhyvinvointia on korostettu nykyään paljon. Siitä on alettu puhua enemmän positiivisena ilmiönä. Työhyvinvoinnin tutkiminen on tärkeää, jotta työntekijät löytävät siitä kehitettävää. Tulosten perusteella suuhygienistien pitäisi pyrkiä vaikuttamaan päivän ohjelmaan ja aikatauluun siten, että työskentelystä ei tulisi liiaksi kiireen ohjaamaa. Uusien säädösten ja työnjaon kehittämisen rinnalla olisi hyvä tutkia työhyvinvointia säännöllisesti myös suuhygienistien näkökulmasta, jotta oltaisiin selvillä niiden vaikutuksista työhyvinvointiin. Tämä mahdollistaisi työhyvinvoinnin kehittämisen uudistusten kanssa samaan suuntaan.
Tämä poikittaistutkimus selvittää suuhygienistien työhyvinvoinnin nykytilaa. Vastaavia tutkimuksia on tehty aiemmin muun muassa hammashoitajille ja -lääkäreille. Tutkimuksen tavoitteena on saada ajankohtaista tietoa suuhygienistien työhyvinvointiin liittyvistä asioista. Tutkimuksen yhteistyökumppani on Suun Terveydenhuollon Ammattiliitto STAL ry.
Tutkimukseen osallistui 49 suuhygienistiä STAL ry:n jäsenrekisteristä. Aineisto kerättiin sähköisellä kyselyllä ja tulokset analysoitiin tilastollisesti Webropol-ohjelman avulla sekä laadullisin sisällönanalyysimenetelmin. Suuhygienistit kokivat työnsä melko kuormittavaksi, mutta silti mielekkääksi. Kiire oli yleisin stressin aiheuttaja (f=21). Suurimmiksi voimavaroiksi koettiin vapaa-ajalla perhe ja työssä asiakkaat sekä työyhteisö. Suuhygienisteistä 70 % koki työilmapiirin olevan hyvä tai erittäin hyvä työpaikallaan. Yhteisöllisyys ja avoimuus olivat siihen eniten vaikuttavat asiat. Suurimmaksi kehittämisalueeksi työhyvinvoinnin kannalta nousi työyhteisön kehittäminen.
Työhyvinvointia on korostettu nykyään paljon. Siitä on alettu puhua enemmän positiivisena ilmiönä. Työhyvinvoinnin tutkiminen on tärkeää, jotta työntekijät löytävät siitä kehitettävää. Tulosten perusteella suuhygienistien pitäisi pyrkiä vaikuttamaan päivän ohjelmaan ja aikatauluun siten, että työskentelystä ei tulisi liiaksi kiireen ohjaamaa. Uusien säädösten ja työnjaon kehittämisen rinnalla olisi hyvä tutkia työhyvinvointia säännöllisesti myös suuhygienistien näkökulmasta, jotta oltaisiin selvillä niiden vaikutuksista työhyvinvointiin. Tämä mahdollistaisi työhyvinvoinnin kehittämisen uudistusten kanssa samaan suuntaan.