Vanhuspsykiatrisen potilaan ravitsemustilan arviointi - toimintamallin kehittäminen
Jalonen, Essi (2021)
Jalonen, Essi
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021112922277
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021112922277
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena oli kehittää toimintamalli vanhuspsykiatrisen potilaan ravitsemustilan arvioimiseen vanhuspsykiatrian osastolla. Tarkoituksena oli kuvata hoidossa olevien ikäihmisten ravitsemustilan arvioinnin nykytilaa hoitotyön näkökulmasta ja tunnistaa ravitsemustilan arvioinnin haasteet. Tavoitteena oli tuottaa vanhuspsykiatrian osaston hoitohenkilökunnalle toimintamalli ikäihmisten ravitsemustilan arvioimiseksi.
Opinnäytetyö tehtiin toimintatutkimuksena. Tutkimusaineisto kerättiin haastattelemalla vanhuspsykiatrian osaston hoitohenkilökuntaa. Haastattelut toteutettiin ryhmämuodossa teemahaastattelun avulla. Aineistosta tehtiin aineistolähtöinen sisällönanalyysi. Teoreettisen viitekehyksen ja haastatteluiden tulosten pohjalta rakennettiin alustava toimintamalli vanhuspsykiatrisen potilaan ravitsemustilan arviointiin. Toimintamallia työstettiin yhdessä henkilökunnan kanssa kolmella osastotunnilla, joiden välissä toimintamallia testattiin käytännössä. Toimintamalli kuvaa hoitajan ja lääkärin tehtävät potilaan hoitojakson eri vaiheissa.
Johtopäätöksenä voidaan todeta, että toimintamallin hyödyntäminen edesauttaa vanhuspsykiatrian osaston potilaiden ravitsemustilan arviointia sekä hoidon ja ohjauksen saamista. Toimintamalli tukee ja ohjaa niin uusia kuin vanhoja työntekijöitä ravitsemustilan arviointiin. Ravitsemustilan arvioinnin huomioiminen edistää kokonaisvaltaisuuden ja yhdenmukaisuuden periaatteen toteutumista psykiatrisessa hoidossa. Toimintamallia tulee jatkossakin arvioida, kehittää ja päivittää tarpeen mukaan.
Ravitsemuksen tiedetään vaikuttavan mielenterveyteen, jonka vuoksi jatkossa voi olla hyödyllistä tutkia, millä tavoin ravitsemus huomioidaan psykiatrian avohoidossa. Psykiatrisen sairauksien myötä ruokavalio yksipuolistuu ja ylipainoinenkin voi olla virheravittu, jonka vuoksi on hyvä tehdä lisää tutkimusta myös ylipainoisten ravitsemustilasta. Kokonaisvaltaisen hoidon näkökulmasta tarvitaan lisää tutkimusta ja toimintamallien kehittämistä, jotka edistävät tämän periaatteen toteutumista psykiatrialla.
Opinnäytetyö tehtiin toimintatutkimuksena. Tutkimusaineisto kerättiin haastattelemalla vanhuspsykiatrian osaston hoitohenkilökuntaa. Haastattelut toteutettiin ryhmämuodossa teemahaastattelun avulla. Aineistosta tehtiin aineistolähtöinen sisällönanalyysi. Teoreettisen viitekehyksen ja haastatteluiden tulosten pohjalta rakennettiin alustava toimintamalli vanhuspsykiatrisen potilaan ravitsemustilan arviointiin. Toimintamallia työstettiin yhdessä henkilökunnan kanssa kolmella osastotunnilla, joiden välissä toimintamallia testattiin käytännössä. Toimintamalli kuvaa hoitajan ja lääkärin tehtävät potilaan hoitojakson eri vaiheissa.
Johtopäätöksenä voidaan todeta, että toimintamallin hyödyntäminen edesauttaa vanhuspsykiatrian osaston potilaiden ravitsemustilan arviointia sekä hoidon ja ohjauksen saamista. Toimintamalli tukee ja ohjaa niin uusia kuin vanhoja työntekijöitä ravitsemustilan arviointiin. Ravitsemustilan arvioinnin huomioiminen edistää kokonaisvaltaisuuden ja yhdenmukaisuuden periaatteen toteutumista psykiatrisessa hoidossa. Toimintamallia tulee jatkossakin arvioida, kehittää ja päivittää tarpeen mukaan.
Ravitsemuksen tiedetään vaikuttavan mielenterveyteen, jonka vuoksi jatkossa voi olla hyödyllistä tutkia, millä tavoin ravitsemus huomioidaan psykiatrian avohoidossa. Psykiatrisen sairauksien myötä ruokavalio yksipuolistuu ja ylipainoinenkin voi olla virheravittu, jonka vuoksi on hyvä tehdä lisää tutkimusta myös ylipainoisten ravitsemustilasta. Kokonaisvaltaisen hoidon näkökulmasta tarvitaan lisää tutkimusta ja toimintamallien kehittämistä, jotka edistävät tämän periaatteen toteutumista psykiatrialla.