Kompostoinnin laitosviipymän vaikutus kompostin hajupitoisuuteen
Kuikka, Olli (2021)
Kuikka, Olli
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021120122966
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021120122966
Tiivistelmä
Opinnäytetyön aiheena oli tutkia kompostoinnin eri pituisen laitosviipymän vaikutuksia kompostin hajupitoisuuteen, kypsyyteen ja kenttätoiminnoissa syntyviin hajupäästöihin.
Opinnäytetyö tehtiin Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän (HSY) toimeksiannosta ja toteutettiin HSY:n Ämmässuon Ekoteollisuuskeskuksessa biojätteenkäsittelylaitoksella.
Työn tavoitteena oli selvittää, miten eri pituinen laitosviipymä vaikuttaa kompostista kentällä syntyviin hajupäästöihin, miten hajupäästöt kehittyvät jälkikypsytyksen aikana, sekä miten kompostien käännöt vaikuttavat muodostuviin hajuihin. Tutkimuksen tulosten perusteella tavoiteltiin pystyvän optimoida kompostien laitoskypsytyksen kestoa lisäkapasiteetin luomiseksi.
Tutkimusmenetelmät olivat olfaktometrinen näytteenotto ja ammoniakkimittaus laitokselta uloskannetuista kompostiaumoista, sekä kypsyysparametrien tarkastelu kompostieristä otetuista näytteistä.
Tutkimuksen tuloksista ilmenee, että laitoskypsytyksen kestolla ei ollut juurikaan vaikutusta kompostin hajupäästöihin kentällä, kun kompostiin ei kohdistunut mitään toimenpiteitä. Kompostin kääntöjen yhteydessä hajupäästöt odotetusti kasvoivat, jolloin oli myös havaittavissa eroja eri laitosviipymällä olleiden erien välillä – lyhyemmän viipymän erillä hajupäästön ollessa voimakkain.
Opinnäytetyö tehtiin Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän (HSY) toimeksiannosta ja toteutettiin HSY:n Ämmässuon Ekoteollisuuskeskuksessa biojätteenkäsittelylaitoksella.
Työn tavoitteena oli selvittää, miten eri pituinen laitosviipymä vaikuttaa kompostista kentällä syntyviin hajupäästöihin, miten hajupäästöt kehittyvät jälkikypsytyksen aikana, sekä miten kompostien käännöt vaikuttavat muodostuviin hajuihin. Tutkimuksen tulosten perusteella tavoiteltiin pystyvän optimoida kompostien laitoskypsytyksen kestoa lisäkapasiteetin luomiseksi.
Tutkimusmenetelmät olivat olfaktometrinen näytteenotto ja ammoniakkimittaus laitokselta uloskannetuista kompostiaumoista, sekä kypsyysparametrien tarkastelu kompostieristä otetuista näytteistä.
Tutkimuksen tuloksista ilmenee, että laitoskypsytyksen kestolla ei ollut juurikaan vaikutusta kompostin hajupäästöihin kentällä, kun kompostiin ei kohdistunut mitään toimenpiteitä. Kompostin kääntöjen yhteydessä hajupäästöt odotetusti kasvoivat, jolloin oli myös havaittavissa eroja eri laitosviipymällä olleiden erien välillä – lyhyemmän viipymän erillä hajupäästön ollessa voimakkain.