Ravintola-alan työhyvinvoinnin kehittäminen : työhyvinvoinnin kehittämisopas henkilöstölle
Viitanen, Janika; Riihijärvi, Tiia (2021)
Viitanen, Janika
Riihijärvi, Tiia
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021120323502
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021120323502
Tiivistelmä
Opinnäytetyön aiheena oli tarkastella Oulussa toimivan ravintolan henkilöstön työhyvinvointia. Pitkät työpäivät kuormittavat henkilöstöä, lisäävät stressiä ja työuupumusta, mikä on pahimmillaan johtanut siihen, että työntekijät ovat vaihtaneet alaa. Ravintola-alan ahdinko on saanut alkunsa covid-19 taudin vuoksi ja olemassa olevat ongelmat kuten henkilöstöpula ovat kärjistyneet entisestään.
Tehtävänä oli selvittää työyhteisön yleisen työhyvinvoinnin sisältöä sekä työkyvyn eri menetelmiä kuten palautumista ja sitä, miten työuupumus vaikuttaa työyhteisössä. Tämän lisäksi tehtävänä oli koota henkilöstölle työhyvinvoinnin kehittämisopas selvityksen tuloksista.
Tavoitteena oli löytää henkilöstölle ja toimeksiantajalle uusia lähestymistapoja työhyvinvoinnin kehittämiseen ja koota niistä työhyvinvoinnin kehittämisopas. Kehittämisoppaassa on vinkkejä niin yksittäiseen kuin työyhteisössä tapahtuvaan toimintaan.
Opinnäytetyö toteutettiin kvalitatiivisena tutkimuksena haastattelemalla toimeksiantajaa sekä henkilöstölle teetetyn sähköisen kyselyn kautta, kyselyn tuloksista saimme kokonaiskuvan työhyvinvoinnin tilanteesta. Tulokset kävimme läpi SWOT- analyysin kautta ja sen avulla kokosimme työhyvinvoinnin kehittämisoppaan toimeksiantajayritykselle.
Tulokset kertoivat työhyvinvoinnin olleen hyvällä tasolla, myös henkilöstö koki työilmapiirin hyväksi. Tulokset kuitenkin kertoivat, että muutamia seikkoja kuten tyhy- toimintaa tulisi kehittää. Työn koettiin kuormittavan, mutta henkilöstön omaehtoinen palautuminen oli onnistunutta. Henkilöstö oli löytänyt itselleen hyviä keinoja työstä palautumiseen.
Tehtävänä oli selvittää työyhteisön yleisen työhyvinvoinnin sisältöä sekä työkyvyn eri menetelmiä kuten palautumista ja sitä, miten työuupumus vaikuttaa työyhteisössä. Tämän lisäksi tehtävänä oli koota henkilöstölle työhyvinvoinnin kehittämisopas selvityksen tuloksista.
Tavoitteena oli löytää henkilöstölle ja toimeksiantajalle uusia lähestymistapoja työhyvinvoinnin kehittämiseen ja koota niistä työhyvinvoinnin kehittämisopas. Kehittämisoppaassa on vinkkejä niin yksittäiseen kuin työyhteisössä tapahtuvaan toimintaan.
Opinnäytetyö toteutettiin kvalitatiivisena tutkimuksena haastattelemalla toimeksiantajaa sekä henkilöstölle teetetyn sähköisen kyselyn kautta, kyselyn tuloksista saimme kokonaiskuvan työhyvinvoinnin tilanteesta. Tulokset kävimme läpi SWOT- analyysin kautta ja sen avulla kokosimme työhyvinvoinnin kehittämisoppaan toimeksiantajayritykselle.
Tulokset kertoivat työhyvinvoinnin olleen hyvällä tasolla, myös henkilöstö koki työilmapiirin hyväksi. Tulokset kuitenkin kertoivat, että muutamia seikkoja kuten tyhy- toimintaa tulisi kehittää. Työn koettiin kuormittavan, mutta henkilöstön omaehtoinen palautuminen oli onnistunutta. Henkilöstö oli löytänyt itselleen hyviä keinoja työstä palautumiseen.