Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Savonia-ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Savonia-ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Potilaan ravitsemustilan ylläpito pään ja kaulan alueen sädehoidon aikana : systemaattinen kirjallisuuskatsaus

Hirvonen, Toni; Jämsä, Tuomas (2021)

 
Avaa tiedosto
Hirvonen_Toni_Jämsä_Tuomas.pdf (772.5Kt)
Lataukset: 


Hirvonen, Toni
Jämsä, Tuomas
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021120924824
Tiivistelmä
Aliravitsemus pään ja kaulan alueen syöpäpotilailla on yleinen ja vakava ilmiö. Tutkimuksen tarkoituksena oli kuvata ravitsemustilan vaikutusta potilaan pään ja kaulan alueen sädehoitoon sekä kertoa kuinka ravitsemustilaa voi ylläpitää pään ja kaulan alueen sädehoidon aikana. Tutkimuksen tavoitteena oli antaa lukeville terveysalan ammattilaisille sekä terveysalan opiskelijoille luotettavaa ja ajankohtaista tietoa valmiiksi tutkitusta asiasta tiiviinä pakettina sekä lisätä tietoisuutta aiheesta.

Tutkimus toteutettiin systemaattisena kirjallisuuskatsauksena. Tutkimuksen tulokset kerättiin käyttäen Cinahl Complete, Pubmed ja Science Direct -tietokantoja. Hakutuloksista valikoitui 16 kansainvälistä, vertaisarvioitua artikkelia, jotka analysoitiin käyttäen sisällönanalyysin teemoittelua. Aineistonhakua rajattiin, artikkelin sopivuuden, julkaisuajan, kielen sekä saatavuuden mukaan. Opinnäytetyön tilaajana toimi Savonia-ammattikorkeakoulu.

Aliravitsemustila heikentää pään ja kaulan alueen sädehoitopotilaiden elämänlaatua ja hoitovastetta, lisää sädehoidosta tulevia haittavaikutuksia, heikentää hoitotoleranssia, lisää kuolleisuutta, vähentää potilaan immuunijärjestelmän kykyä toimia ja näin lisää infektioiden riskiä sekä heikentää toiminnallista suorituskykyä. Kun tavanomainen ruokavalio ei enää riitä tai potilaalla on ongelmia syömisessä, pyritään potilaan ravitsemustilaa parantamaan ensin elimistön normaalia toimintaa tukevilla keinoilla. Ravitsemukselliseen tukeen kuuluu alussa ravitsemusneuvonta, vasta sen jälkeen mietitään suun kautta annettavia lisäravinteita ja tarvittaessa letkuruokinnan mahdollisuutta nenämahaletkun tai PEG-letkun kautta. Puuttuminen yksilöllisesti potilaan ravitsemukseen joko ennen sädehoitoa tai sen aikana voi olla hyödyksi haittavaikutusten vähentämisen kannalta. Potilaan ruokavalion optimointia ravitsemustilan ylläpitämiseksi täytyy tutkia lisää.
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste