Kasviperäisten aineiden käyttö suuhygieniatuotteissa : kuvaileva kirjallisuuskatsaus
Rantalainen, Lotta; Tiittanen, Anna-Maria (2021)
Rantalainen, Lotta
Tiittanen, Anna-Maria
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021121526077
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021121526077
Tiivistelmä
Kasviperäisten aineiden terveysvaikutuksia on tutkittu paljon, ja on yleisesti todettu, että useilla niistä on positiivisia vaikutuksia elimistön toimintaan ja sairauksien ehkäisyssä. Kasvien vaikutuksia suun terveyteen on tutkittu vähemmän, ja tieto niiden tuloksista käytännössä on vieläkin vähäisempää. Tämän kuvailevan kirjallisuuskatsauksen tarkoituksena oli kuvata kasviperäisten aineiden käyttöä suuhygieniatuotteissa. Tavoitteena oli saadun tiedon avulla kasvattaa suun terveydenhuollon ammattilaisten tietoa kasviperäisten aineiden käytöstä sekä lisätä valmiuksia ohjata asiakkaita kyseisiä aineita sisältävien suuhygieniatuotteiden käytössä.
Kirjallisuuskatsauksen tilaaja oli Itä-Suomen yliopisto. Kirjallisuuskatsaus liittyy siellä tehtävään tutkimukseen kotimaisten marjojen suun terveysvaikutuksista. Aluksi suoritettiin kirjallisuushaku ennalta määritettyjen sisäänottokriteerien mukaisesti, ja lopullista työtä varten valikoitui 25 kansainvälistä tutkimusta. Tutkimusaineisto analysoitiin sisällönanalyysin menetelmän mukaisesti, ja niistä saadut tulokset raportoitiin sekä taulukoitiin.
Tutkimustulosten mukaan useilla eri kasviperäisillä aineilla kuten marjoilla, hedelmillä, yrtti- ja maustekasveilla ja luonnollisilla makeutusaineilla on positiivisia vaikutuksia suun terveyteen. Ne sisältävät kemiallisia yhdisteitä, fenoleita, jotka tekevät niistä antimikrobisia aineita. Kasviperäiset aineet vähentävät haitallisten bakteereiden määrää syljessä ja estävät niiden kiinnittymistä hampaiden pinnoille. Tutkituilla kasviperäisillä aineilla oli ehkäiseviä vaikutuksia myös hampaiden reikiintymistä ja hiivasieni-infektiota vastaan.
Tuloksista on hyötyä yhteiskunnallisella tasolla suun terveyden edistämisen hyväksi, sillä hampaiden paikkaaminen ja suun sairauksien hoito on taloudellisesti kallista. Uusia vaikuttavia aineita tarvitaan, koska lääkkeiden väärinkäytön seurauksena monista bakteereista on tullut resistenttejä eri antibiooteille. Kasviperäiset aineet vaikuttavat lupaavilta vaihtoehdoilta nykyisten käytössä olevien aineiden tueksi. Jatkotutkimuksia niiden käytöstä suuhygieniatuotteissa kuitenkin vielä tarvitaan mahdollisten sivuvaikutusten selvittämiseksi, jonka jälkeen kasviperäiset aineet voitaisiin todeta turvallisiksi kaiken ikäisille käyttäjille.
Kirjallisuuskatsauksen tilaaja oli Itä-Suomen yliopisto. Kirjallisuuskatsaus liittyy siellä tehtävään tutkimukseen kotimaisten marjojen suun terveysvaikutuksista. Aluksi suoritettiin kirjallisuushaku ennalta määritettyjen sisäänottokriteerien mukaisesti, ja lopullista työtä varten valikoitui 25 kansainvälistä tutkimusta. Tutkimusaineisto analysoitiin sisällönanalyysin menetelmän mukaisesti, ja niistä saadut tulokset raportoitiin sekä taulukoitiin.
Tutkimustulosten mukaan useilla eri kasviperäisillä aineilla kuten marjoilla, hedelmillä, yrtti- ja maustekasveilla ja luonnollisilla makeutusaineilla on positiivisia vaikutuksia suun terveyteen. Ne sisältävät kemiallisia yhdisteitä, fenoleita, jotka tekevät niistä antimikrobisia aineita. Kasviperäiset aineet vähentävät haitallisten bakteereiden määrää syljessä ja estävät niiden kiinnittymistä hampaiden pinnoille. Tutkituilla kasviperäisillä aineilla oli ehkäiseviä vaikutuksia myös hampaiden reikiintymistä ja hiivasieni-infektiota vastaan.
Tuloksista on hyötyä yhteiskunnallisella tasolla suun terveyden edistämisen hyväksi, sillä hampaiden paikkaaminen ja suun sairauksien hoito on taloudellisesti kallista. Uusia vaikuttavia aineita tarvitaan, koska lääkkeiden väärinkäytön seurauksena monista bakteereista on tullut resistenttejä eri antibiooteille. Kasviperäiset aineet vaikuttavat lupaavilta vaihtoehdoilta nykyisten käytössä olevien aineiden tueksi. Jatkotutkimuksia niiden käytöstä suuhygieniatuotteissa kuitenkin vielä tarvitaan mahdollisten sivuvaikutusten selvittämiseksi, jonka jälkeen kasviperäiset aineet voitaisiin todeta turvallisiksi kaiken ikäisille käyttäjille.