Kokemukset työhyvinvoinnista työyhteisön näkökulmasta
Pekkola, Marika (2021)
Pekkola, Marika
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021121626620
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021121626620
Tiivistelmä
Tässä opinnäytetyössä tarkasteltiin ravintolamme henkilöstön kokemuksia työhyvinvoinnista ja siihen vaikuttavista tekijöistä. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, mitä työhyvinvointi tarkoittaa henkilöstömme näkökulmasta ja mitkä asiat työhyvinvointiin heidän mielestään vaikuttavat. Tämän lisäksi tutkimuksessa haluttiin selvittää, miten jokainen voi yksilönä vaikuttaa työhyvinvointiin ja miten siihen voidaan vaikuttaa yhteisönä. Tutkimus toteutettiin työhyvinvoinnin lähtötasotutkimuksena ravintolallemme.
Tutkimus toteutettiin laadullisena kyselytutkimuksena työhyvinvoinnista. Ravintolamme henkilöstö vastasi kyselylomakkeen avoimiin kysymyksiin aiheesta. Kyselylomake lähetettiin kaikille henkilöstömme jäsenille WhatsApp -keskustelun välityksellä. Vastausaikaa kyselyyn annettiin yksi viikko eli seitsemän päivää. Aineisto analysoitiin aineistolähtöisellä sisällönanalyysillä.
Tutkimus osoitti, että eniten työhyvinvointiin vaikutti työilmapiiri, niin positiivisessa kuin negatiivisessakin mielessä. Työ koettiin mielekkääksi, kun työyhteisössä vallitsee avoin, kannustava ja vuorovaikutteinen ilmapiiri. Jos taas ilmapiiri on sulkeutunut, syrjivä ja vuorovaikutus heikkoa, koettiin työilmapiiri huonoksi. Työhyvinvointi oli vastaajien mielestä koko henkilöstön vastuulla ja hyvällä johtamisella koettiin olevan vaikutusta työhyvinvointiin. Työ ei saa olla liian kuormittavaa ja myös omasta hyvinvoinnista täytyy pitää huolta vapaa-ajalla.
Tämä tutkimus olisi hyvä toteuttaa myöhemmin uudelleen siten, että työhyvinvointiin perehdyttäisiin syvemmin ja kyselylomakkeen kysymykset laadittaisiin yksityiskohtaisemmin. Tutkimuksessa voisi tiedustella jokaisen henkilökohtaisia kokemuksia liittyen ravintolamme työhyvinvointiin.
Tutkimus toteutettiin laadullisena kyselytutkimuksena työhyvinvoinnista. Ravintolamme henkilöstö vastasi kyselylomakkeen avoimiin kysymyksiin aiheesta. Kyselylomake lähetettiin kaikille henkilöstömme jäsenille WhatsApp -keskustelun välityksellä. Vastausaikaa kyselyyn annettiin yksi viikko eli seitsemän päivää. Aineisto analysoitiin aineistolähtöisellä sisällönanalyysillä.
Tutkimus osoitti, että eniten työhyvinvointiin vaikutti työilmapiiri, niin positiivisessa kuin negatiivisessakin mielessä. Työ koettiin mielekkääksi, kun työyhteisössä vallitsee avoin, kannustava ja vuorovaikutteinen ilmapiiri. Jos taas ilmapiiri on sulkeutunut, syrjivä ja vuorovaikutus heikkoa, koettiin työilmapiiri huonoksi. Työhyvinvointi oli vastaajien mielestä koko henkilöstön vastuulla ja hyvällä johtamisella koettiin olevan vaikutusta työhyvinvointiin. Työ ei saa olla liian kuormittavaa ja myös omasta hyvinvoinnista täytyy pitää huolta vapaa-ajalla.
Tämä tutkimus olisi hyvä toteuttaa myöhemmin uudelleen siten, että työhyvinvointiin perehdyttäisiin syvemmin ja kyselylomakkeen kysymykset laadittaisiin yksityiskohtaisemmin. Tutkimuksessa voisi tiedustella jokaisen henkilökohtaisia kokemuksia liittyen ravintolamme työhyvinvointiin.