Reseptivihkon suunnittelu : Rantalan Talakkuna
Virtanen, Emmi; Virsunen, Olivia (2021)
Virtanen, Emmi
Virsunen, Olivia
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021121726653
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021121726653
Tiivistelmä
Opinnäytetyö oli toiminnallinen tuotekehitystyö. Opinnäytetyön aiheena oli rakentaa reseptivihko toimeksiantajalle. Opinnäytetyön tavoitteena oli kokeilla leivontaa käyttäen talkkunaa sekä soveltaa talkkunan käyttöä jo olemassa oleviin resepteihin. Lisäksi valmiita reseptejä päivitettiin toimivammiksi. Toimeksiantajamme pyynnöstä annoimme lisäksi kehitysehdotuksia liittyen talkkunan markkinointiin. Opinnäytetyössä yhdistyivät toiminnallinen- sekä teoreettinen tuotos.
Opinnäytetyön keskeisin teoria koostui ruokatuotantoprosessista ja tuotekehityksestä. Muita teoreettisia aiheita olivat elintarvikelainsäädäntö, lähiruoka, talkkuna sekä markkinointi. Reseptejä kokeiltiin ja kehitettiin sekä testattiin koulun opetuskeittiössä. Työssä käytiin läpi lähiruoan tarkoitusta ja merkitystä, ruokaperinteitä sekä lainsäädännöllisiä asioita. Opinnäytetyön teorian lähteinä käytettiin aiheeseen liittyvää kirjallisuutta, tutkimuksia sekä artikkeleita niin suomeksi kuin englanniksi. Lisäksi annettiin rakentavaa palautetta Rantalan Talakkunan markkinoinnista sekä pohdittiin, miten tuote olisi markkinoilla erottuvampi.
Tuotekehityksen ja onnistuneiden kokeilujen jälkeen lähdettiin toteuttamaan reseptivihkoa. Opinnäytetyön lopputuloksena syntyi reseptivihko, joka sisälsi yhteensä 22 erilaista makeaa ja suolaista leivonnaista. Mukana oli lisäksi ruokareseptejä. Resepteistä osa on helposti valmistettavia, ja osa vaatii aikaa ja enemmän osaamista. Reseptit ovat monipuolisia ja erilaisia. Reseptivihkon ulkonäkö ja sisältö vastasi toimeksiantajan odotuksia sekä näkemyksiä. Reseptivihko on suunnattu kotikäyttöön, mutta sitä voidaan hyödyntää myös suurkeittiöissä sekä kouluissa. Reseptivihkon avulla lisätään tietämystä talkkunan käytöstä ja sen hyödyntämisestä leivontaan ja ruoanlaittoon.
Opinnäytetyön keskeisin teoria koostui ruokatuotantoprosessista ja tuotekehityksestä. Muita teoreettisia aiheita olivat elintarvikelainsäädäntö, lähiruoka, talkkuna sekä markkinointi. Reseptejä kokeiltiin ja kehitettiin sekä testattiin koulun opetuskeittiössä. Työssä käytiin läpi lähiruoan tarkoitusta ja merkitystä, ruokaperinteitä sekä lainsäädännöllisiä asioita. Opinnäytetyön teorian lähteinä käytettiin aiheeseen liittyvää kirjallisuutta, tutkimuksia sekä artikkeleita niin suomeksi kuin englanniksi. Lisäksi annettiin rakentavaa palautetta Rantalan Talakkunan markkinoinnista sekä pohdittiin, miten tuote olisi markkinoilla erottuvampi.
Tuotekehityksen ja onnistuneiden kokeilujen jälkeen lähdettiin toteuttamaan reseptivihkoa. Opinnäytetyön lopputuloksena syntyi reseptivihko, joka sisälsi yhteensä 22 erilaista makeaa ja suolaista leivonnaista. Mukana oli lisäksi ruokareseptejä. Resepteistä osa on helposti valmistettavia, ja osa vaatii aikaa ja enemmän osaamista. Reseptit ovat monipuolisia ja erilaisia. Reseptivihkon ulkonäkö ja sisältö vastasi toimeksiantajan odotuksia sekä näkemyksiä. Reseptivihko on suunnattu kotikäyttöön, mutta sitä voidaan hyödyntää myös suurkeittiöissä sekä kouluissa. Reseptivihkon avulla lisätään tietämystä talkkunan käytöstä ja sen hyödyntämisestä leivontaan ja ruoanlaittoon.