Omavalvontasuunnitelman laatiminen opetusleipomoon
Nieminen, Outi (2012)
Nieminen, Outi
Metropolia Ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012120918751
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012120918751
Tiivistelmä
Koulutuskeskus Salpauksen leipomoalan opetus on muuttamassa uusiin tiloihin vuoden 2013 elokuussa ja tämän myötä tuli ajankohtaiseksi uuden omavalvontasuunnitelman laatiminen. Kestävä kehitys on yksi Koulutuskeskus Salpauksen strategisista painopistealueista vuosina 2011–2013, joten omavalvontasuunnitelmaa tarkasteltiin myös kestävän kehityksen näkökulmasta. Tämän insinöörityön ensisijaisena tavoitteena oli omavalvontasuunnitelman laatiminen Koulutuskeskus Salpauksen leipomo-konditoriaan ja toissijaisena tavoitteena oli kestävän kehityksen näkyväksi tekeminen opetusleipomon arjen toiminnoissa.
Omavalvontasuunnitelman laatiminen aloitettiin perehtymällä elintarvikehuoneistojen toimintaa ohjaavaan lainsäädäntöön, aiemmin tehtyihin omavalvontasuunnitelmiin sekä rakenteilla olevien tilojen piirustuksiin ja suunnitelmiin. Opetusleipomon toiminnan riskitekijät arvioitiin työskentelyvaiheittain, määritettiin kriittiset hallintapisteet ja mietittiin niille hallinta- ja seurantamenetelmät. Omavalvontasuunnitelman haluttiin toimivan myös perehdytysoppaana, josta löytyisivät selkeät toimintamallit mm. puhtaanapitoon, tuotteiden pakkaamiseen sekä muihin päivittäisiin toimintoihin. Suunnitelmaan kirjattiin yhteiset toimintaohjeet, joiden laadinta aloitettiin olemassa olevien toimintatapojen analysoinnilla. Analysoinnissa havaittuihin epäkohtiin mietittiin parannusehdotuksia sekä myös kokonaan uusia toimintamalleja. Uusista menetelmistä keskusteltiin leipomoalan opettajien ja valvontaviranomaisen kanssa ennen niiden kirjaamista omavalvontasuunnitelmaan. Lisäksi opetusleipomon toiminnasta nostettiin esiin ja nimettiin kestävää kehitystä edistäviä toimintatapoja.
Insinöörityönä laadittu omavalvontasuunnitelma tullaan ottamaan käyttöön uusissa opetusleipomotiloissa vuonna 2013, ja osittain se on otettu jo nyt käyttöön nykyisissä tiloissa. Omavalvontasuunnitelmaa voidaan hyödyntää myös oppimateriaalina, perehdytysoppaana sekä leipomo-konditorian Kestävän kehityksen käsikirjan materiaalina. Tämän insinöörityön tulosten avulla saadaan lisää näkyvyyttä kestävän kehityksen toiminnalle Koulutuskeskus Salpauksessa sekä myös tuoduksi kestävä kehitys käsitteenä lähemmäs leipuri-kondiittoriopiskelijoiden arkea.
Omavalvontasuunnitelman laatiminen aloitettiin perehtymällä elintarvikehuoneistojen toimintaa ohjaavaan lainsäädäntöön, aiemmin tehtyihin omavalvontasuunnitelmiin sekä rakenteilla olevien tilojen piirustuksiin ja suunnitelmiin. Opetusleipomon toiminnan riskitekijät arvioitiin työskentelyvaiheittain, määritettiin kriittiset hallintapisteet ja mietittiin niille hallinta- ja seurantamenetelmät. Omavalvontasuunnitelman haluttiin toimivan myös perehdytysoppaana, josta löytyisivät selkeät toimintamallit mm. puhtaanapitoon, tuotteiden pakkaamiseen sekä muihin päivittäisiin toimintoihin. Suunnitelmaan kirjattiin yhteiset toimintaohjeet, joiden laadinta aloitettiin olemassa olevien toimintatapojen analysoinnilla. Analysoinnissa havaittuihin epäkohtiin mietittiin parannusehdotuksia sekä myös kokonaan uusia toimintamalleja. Uusista menetelmistä keskusteltiin leipomoalan opettajien ja valvontaviranomaisen kanssa ennen niiden kirjaamista omavalvontasuunnitelmaan. Lisäksi opetusleipomon toiminnasta nostettiin esiin ja nimettiin kestävää kehitystä edistäviä toimintatapoja.
Insinöörityönä laadittu omavalvontasuunnitelma tullaan ottamaan käyttöön uusissa opetusleipomotiloissa vuonna 2013, ja osittain se on otettu jo nyt käyttöön nykyisissä tiloissa. Omavalvontasuunnitelmaa voidaan hyödyntää myös oppimateriaalina, perehdytysoppaana sekä leipomo-konditorian Kestävän kehityksen käsikirjan materiaalina. Tämän insinöörityön tulosten avulla saadaan lisää näkyvyyttä kestävän kehityksen toiminnalle Koulutuskeskus Salpauksessa sekä myös tuoduksi kestävä kehitys käsitteenä lähemmäs leipuri-kondiittoriopiskelijoiden arkea.