Ravitsemussuositusten ja ravitsemuslaadun toteutuminen 2–5-vuotiaiden päiväkotiruokailussa Orimattilassa
Määttä, Teija (2013)
Määttä, Teija
Tampereen ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201303062988
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201303062988
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää onko 2–5-vuotiaiden ruoka ravitsemussuositusten mukaista ja täyttyykö ravitsemuslaatu Orimattilan ruokapalveluissa. Tavoitteena oli saada vastaus kahteen tutkimuskysymykseen: toteutuvatko ravitsemussuositukset kokopäivähoidossa olevien 2–5-vuotiaiden lasten ruokavaliossa ja toteutuvatko ruoan ravitsemuslaatua mittaavat arkilounaskriteerit. Tutkimuksen empiirisessä osassa tehtiin Sydänliiton ruoan ravitsemuslaatua mittaava kysely Orimattilan kolmeen päiväkotiin. Sen avulla selvitettiin toteutuvatko keittiöissä arkilounaskriteerit eli perus-, rasva-, suola- ja tiedotuskriteerit. Lisäksi tutkittiin ruokalistan ravintosisältöä yhden viikon ajalta Aromi tuotannonohjausjärjestelmän avulla. Energian lisäksi tutkittiin energiaravintoaineiden, tyydyttyneiden- ja tyydyttämättömien rasvahappojen, ruokasuolan, ravintokuidun, D- ja E-vitamiinin sekä raudan, kalsiumin ja natriumin saantia. Yhdeltä viikolta saatuja ravintoainetietoja verrattiin ravitsemussuosituksiin. Tulosten perusteella annettiin kehitysehdotuksia päiväkotiruokalistan kehittämiseen.
Tekemäni Sydänliiton kyselyn mukaan kaikki ruoan ravitsemuslaatua mittaavat neljä arkilounaskriteeriä eivät toteutuneet hyvin Orimattilan kolmessa päiväkodissa. Näin ollen päiväkotien ruoka ei todennäköisesti ole ravitsemussuositusten mukaista. Viikon ruokalistan ravintoainetietojen perusteella ravitsemussuositukset toteutuivat vain osittain. Orimattilan päiväkodeissa olevien 2–5-vuotiaiden lasten ruoasta saatiin keskimäärin liian vähän energiaa. Ruoka sisälsi suositusten mukaisesti proteiineja, rasvaa, tyydyttyneitä - ja monityydyttymättömiä rasvahappoja ja hivenen liian vähän kertatyydyttymättömiä rasvahappoja. Hiilihydraattien viikon keskimääräinen saanti oli 51 E%, joka niukasti täytti suositukset. Päiväkotiruoassa oli tutkimuksen mukaan liian vähän ravintokuituja, D-vitamiinia ja rautaa. E-vitamiinin saanti oli suositusten mukaista ja kalsiumin saanti ylitti suositukset reilusti. Lisäksi päivän aterioista saatiin liikaa natriumia ja ruokasuolaa.
Orimattilan päiväkotilasten energian saantia tulee lisätä käyttämällä pehmeiden rasvojen ja erityisesti hyvälaatuisten hiilihydraattien määrää. Kuitupitoisuuden lisäämiseksi aterioille lisätään täysjyväleipää, kasviksia, marjoja ja hedelmiä. Raudan ja D-vitamiinin saamiseksi lisätään esimerkiksi kananmunaa, kasvirasvalevitteitä ja sisäelinruoka kerran kuuden viikon aikana. Lisäksi tarkistetaan ruokaohjeiden suolapitoisuudet ja muutetaan ne suositusten mukaiseksi. Lisäkeriisin- ja makaronin kypsennykseen ei käytetä suolaa ja kaikkiin ruokaa valmistaviin suurkeittiöihin hankitaan suolamittarit.
Tekemäni Sydänliiton kyselyn mukaan kaikki ruoan ravitsemuslaatua mittaavat neljä arkilounaskriteeriä eivät toteutuneet hyvin Orimattilan kolmessa päiväkodissa. Näin ollen päiväkotien ruoka ei todennäköisesti ole ravitsemussuositusten mukaista. Viikon ruokalistan ravintoainetietojen perusteella ravitsemussuositukset toteutuivat vain osittain. Orimattilan päiväkodeissa olevien 2–5-vuotiaiden lasten ruoasta saatiin keskimäärin liian vähän energiaa. Ruoka sisälsi suositusten mukaisesti proteiineja, rasvaa, tyydyttyneitä - ja monityydyttymättömiä rasvahappoja ja hivenen liian vähän kertatyydyttymättömiä rasvahappoja. Hiilihydraattien viikon keskimääräinen saanti oli 51 E%, joka niukasti täytti suositukset. Päiväkotiruoassa oli tutkimuksen mukaan liian vähän ravintokuituja, D-vitamiinia ja rautaa. E-vitamiinin saanti oli suositusten mukaista ja kalsiumin saanti ylitti suositukset reilusti. Lisäksi päivän aterioista saatiin liikaa natriumia ja ruokasuolaa.
Orimattilan päiväkotilasten energian saantia tulee lisätä käyttämällä pehmeiden rasvojen ja erityisesti hyvälaatuisten hiilihydraattien määrää. Kuitupitoisuuden lisäämiseksi aterioille lisätään täysjyväleipää, kasviksia, marjoja ja hedelmiä. Raudan ja D-vitamiinin saamiseksi lisätään esimerkiksi kananmunaa, kasvirasvalevitteitä ja sisäelinruoka kerran kuuden viikon aikana. Lisäksi tarkistetaan ruokaohjeiden suolapitoisuudet ja muutetaan ne suositusten mukaiseksi. Lisäkeriisin- ja makaronin kypsennykseen ei käytetä suolaa ja kaikkiin ruokaa valmistaviin suurkeittiöihin hankitaan suolamittarit.