Näytä suppeat kuvailutiedot

Ravitsemussuositusten ja ravitsemuslaadun toteutuminen 2–5-vuotiaiden päiväkotiruokailussa Orimattilassa

Määttä, Teija (2013)

dc.contributor.authorMäättä, Teija
dc.date.accessioned2013-03-07T11:24:11Z
dc.date.available2013-03-07T11:24:11Z
dc.date.issued2013
dc.identifier.uriURN:NBN:fi:amk-201303062988
dc.identifier.urihttp://www.theseus.fi/handle/10024/54734
dc.description.abstractOpinnäytetyön tavoitteena oli selvittää onko 2–5-vuotiaiden ruoka ravitsemussuositusten mukaista ja täyttyykö ravitsemuslaatu Orimattilan ruokapalveluissa. Tavoitteena oli saada vastaus kahteen tutkimuskysymykseen: toteutuvatko ravitsemussuositukset kokopäivähoidossa olevien 2–5-vuotiaiden lasten ruokavaliossa ja toteutuvatko ruoan ravitsemuslaatua mittaavat arkilounaskriteerit. Tutkimuksen empiirisessä osassa tehtiin Sydänliiton ruoan ravitsemuslaatua mittaava kysely Orimattilan kolmeen päiväkotiin. Sen avulla selvitettiin toteutuvatko keittiöissä arkilounaskriteerit eli perus-, rasva-, suola- ja tiedotuskriteerit. Lisäksi tutkittiin ruokalistan ravintosisältöä yhden viikon ajalta Aromi tuotannonohjausjärjestelmän avulla. Energian lisäksi tutkittiin energiaravintoaineiden, tyydyttyneiden- ja tyydyttämättömien rasvahappojen, ruokasuolan, ravintokuidun, D- ja E-vitamiinin sekä raudan, kalsiumin ja natriumin saantia. Yhdeltä viikolta saatuja ravintoainetietoja verrattiin ravitsemussuosituksiin. Tulosten perusteella annettiin kehitysehdotuksia päiväkotiruokalistan kehittämiseen. Tekemäni Sydänliiton kyselyn mukaan kaikki ruoan ravitsemuslaatua mittaavat neljä arkilounaskriteeriä eivät toteutuneet hyvin Orimattilan kolmessa päiväkodissa. Näin ollen päiväkotien ruoka ei todennäköisesti ole ravitsemussuositusten mukaista. Viikon ruokalistan ravintoainetietojen perusteella ravitsemussuositukset toteutuivat vain osittain. Orimattilan päiväkodeissa olevien 2–5-vuotiaiden lasten ruoasta saatiin keskimäärin liian vähän energiaa. Ruoka sisälsi suositusten mukaisesti proteiineja, rasvaa, tyydyttyneitä - ja monityydyttymättömiä rasvahappoja ja hivenen liian vähän kertatyydyttymättömiä rasvahappoja. Hiilihydraattien viikon keskimääräinen saanti oli 51 E%, joka niukasti täytti suositukset. Päiväkotiruoassa oli tutkimuksen mukaan liian vähän ravintokuituja, D-vitamiinia ja rautaa. E-vitamiinin saanti oli suositusten mukaista ja kalsiumin saanti ylitti suositukset reilusti. Lisäksi päivän aterioista saatiin liikaa natriumia ja ruokasuolaa. Orimattilan päiväkotilasten energian saantia tulee lisätä käyttämällä pehmeiden rasvojen ja erityisesti hyvälaatuisten hiilihydraattien määrää. Kuitupitoisuuden lisäämiseksi aterioille lisätään täysjyväleipää, kasviksia, marjoja ja hedelmiä. Raudan ja D-vitamiinin saamiseksi lisätään esimerkiksi kananmunaa, kasvirasvalevitteitä ja sisäelinruoka kerran kuuden viikon aikana. Lisäksi tarkistetaan ruokaohjeiden suolapitoisuudet ja muutetaan ne suositusten mukaiseksi. Lisäkeriisin- ja makaronin kypsennykseen ei käytetä suolaa ja kaikkiin ruokaa valmistaviin suurkeittiöihin hankitaan suolamittarit.fi
dc.description.abstractThe thesis examined the nutritional quality of nursery school food in Orimattila. The study had two research questions: does the Orimattila childcare provision meet the nu-tritional dietary recommendations for nursery school children and does their catering service meet the nutritional quality criteria set for lunches. The empirical data was col-lected through the Finnish Heart Foundation’s dietary nutritional values survey, which assesses a basic criterion, fat and salt criterion, and an information criterion measuring the nutritional quality of food. The survey was carried out at three nursery schools in Orimattila. In addition, the nutritional information displayed on the lunch menus was observed for one week and the extent to which the nutritional information displayed was realized in the food was evaluated using Aromi food programme. The results indicate that none of the three nursery schools managed to fully meet the four nutritional criteria set by the Heart Foundation. While other nutritional values were largely met, the nursery school children’s diet was low in energy, fiber, iron and vitamin D, and it contained too much salt. The nurseries are advised to improve the nutritional quality of the nursery school diet, for example by reducing salt and adding soft fats to the children’s diet. More vegeta-bles, fruit, berries and whole grain bread should be used to add more fiber to the diet. In order to add iron and vitamin D in the nursery school diet for instance the amount of eggs, vegetable based spread and variety meats are suggested to be increased. The nursery school kitchens should also get salinometers.en
dc.language.isofin
dc.publisherTampereen ammattikorkeakoulu
dc.rightsAll rights reserved
dc.titleRavitsemussuositusten ja ravitsemuslaadun toteutuminen 2–5-vuotiaiden päiväkotiruokailussa Orimattilassafi
dc.type.ontasotfi=AMK-opinnäytetyö|sv=YH-examensarbete|en=Bachelor's thesis|
dc.identifier.dscollection10024/188
dc.organizationTampereen ammattikorkeakoulu
dc.subject.ysaravitsemus
dc.subject.ysalaatu
dc.subject.ysaravitsemussuositukset
dc.subject.ysajoukkoruokailu
dc.subject.ysapäiväkodit
dc.contributor.organizationTampereen ammattikorkeakoulu
dc.subject.keywordravitsemuslaatu
dc.subject.keywordravitsemussuositukset
dc.subject.keywordjoukkoruokailu
dc.subject.keywordravitsemus
dc.subject.degreeprogramfi=Majoitus- ja ravitsemisala|sv=Inkvarterings- och kosthållsbranschen|en=Hotel and Restaurant|
dc.subject.disciplinePalvelujen tuottamisen ja johtamisen koulutusohjelma


Tiedostot

Thumbnail

Viite kuuluu kokoelmiin:

Näytä suppeat kuvailutiedot