Laitoshoidossa olevien vanhusten ravitsemus - kuuden viikon kiertävä ruokalista : Case: Tehostetun palveluasumisen yksikkö Kotivaara, Soini
Virtanen, Sirpa (2013)
Virtanen, Sirpa
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201305056337
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201305056337
Tiivistelmä
Pitkäaikaisessa laitoshoidossa olevien ravitsemustila saattaa olla huono. Täysipainoinen ravinto on perusedellytys ihmisen hyvinvoinnille ja sairaudet lisäävät sen merkitystä entisestään. Ikääntyneiden ravitsemushoidon tavoitteena on elämänlaadun parantaminen, toimintakyvyn ylläpitäminen ja sairauksien etenemisen hidastaminen.
Opinnäytetyön lähtökohtana on suunnitella kuuden viikon kiertävä ruokalista tehostetun palveluasumisen yksikköön Soiniin. Ongelmana on ruokalistojen puuttuminen. Käytössä on lounaslista, jonka ympärille päivän muut ateriat suunniteltiin. Työn toimeksiantajana toimii Soinin keskuskeittiö. Työn tavoitteena oli suunnitella asukkaiden tarpeita ja ikääntyneiden ravitsemussuosituksia vastaava ruokalista.
Opinnäytetyön tekeminen aloitettiin helmikuussa 2013 osaston sairaanhoitajaa haastattelemalla. Tavoitteena oli saada mielipiteitä tämänhetkisestä ruokalistasta ja kehittämisehdotuksia. Ehdotuksia ruokalistaan saatiin päivällisen ja iltapalan osalta. Menetelminä käytettiin avointa haastattelua, sekä havainnointia ja seurantaa vanhusten ruokailutilanteissa.
Ruokalista laadittiin Microsoft Office Excel 2007 ohjelmaan. Kuuden viikon kiertävään ruokalistaan suunniteltiin aamupala, lounas, päiväkahvi, päivällinen ja iltapala. Ravintoainelaskelmat tehtiin Aivo 2000- ohjelmalla ja ruokalistasta laskettiin keskiarvo kuudelle viikolle. Suosituksina käytettiin naiset yli 75 vuotta, 1960 kcal suositusta. Opinnäytetyössä tehtyjen laskelmien mukaan ravitsemussuositukset toteutuvat pääosin hyvin, mutta energiansaannissa jäätiin alle. Tavoitteena jatkossa on energiatason nostaminen suositellulle tasolle.
Opinnäytetyön lähtökohtana on suunnitella kuuden viikon kiertävä ruokalista tehostetun palveluasumisen yksikköön Soiniin. Ongelmana on ruokalistojen puuttuminen. Käytössä on lounaslista, jonka ympärille päivän muut ateriat suunniteltiin. Työn toimeksiantajana toimii Soinin keskuskeittiö. Työn tavoitteena oli suunnitella asukkaiden tarpeita ja ikääntyneiden ravitsemussuosituksia vastaava ruokalista.
Opinnäytetyön tekeminen aloitettiin helmikuussa 2013 osaston sairaanhoitajaa haastattelemalla. Tavoitteena oli saada mielipiteitä tämänhetkisestä ruokalistasta ja kehittämisehdotuksia. Ehdotuksia ruokalistaan saatiin päivällisen ja iltapalan osalta. Menetelminä käytettiin avointa haastattelua, sekä havainnointia ja seurantaa vanhusten ruokailutilanteissa.
Ruokalista laadittiin Microsoft Office Excel 2007 ohjelmaan. Kuuden viikon kiertävään ruokalistaan suunniteltiin aamupala, lounas, päiväkahvi, päivällinen ja iltapala. Ravintoainelaskelmat tehtiin Aivo 2000- ohjelmalla ja ruokalistasta laskettiin keskiarvo kuudelle viikolle. Suosituksina käytettiin naiset yli 75 vuotta, 1960 kcal suositusta. Opinnäytetyössä tehtyjen laskelmien mukaan ravitsemussuositukset toteutuvat pääosin hyvin, mutta energiansaannissa jäätiin alle. Tavoitteena jatkossa on energiatason nostaminen suositellulle tasolle.