Työturvallisuuden huomioiminen perehdytyksessä : Kohteena päivittäistavarakaupan alan yritys
Karjalainen, Milla (2013)
Karjalainen, Milla
Oulun seudun ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201305148312
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201305148312
Tiivistelmä
Työperäiset sairaudet ja tapaturmat aiheuttavat vuosittain yli miljardien eurojen kustannukset, jotka koskevat niin yrityksiä, yhteiskuntaa kuin tapaturman uhreja. Työturvallisuus- ja ergonomia-tietoisuus pienentävät työperäisten sairauksien ja tapaturmien riskiä. Olen itse työtapaturman uhri kesältä 2012, ja mielestäni päivittäistavarakaupan alalla toimiva kohdeyritykseni voisi perehdytyksen ja työnopastuksen yhteydessä korostaa nykyistä enemmän työturvallisuuden ohjausta ja opettamista. Siksi tämän opinnäytetyön aiheena on työturvallisuuden huomioiminen perehdytyksessä.
Kaupan alalla on paljon työntekijöitä kuormittavia työtehtäviä, kuten nostaminen, kantaminen, vetäminen ja työntäminen. Hyllyttäjien työ on myös toisto- ja seisomatyötä, mikä lisää ennestään työn kuormittavuutta. Tässä työssä keskitytään hyllyttäjien kannalta tärkeisiin työturvallisuusasioihin, kuten hyvään ergonomiaan, ja annetaan kohdeyrityksen kauppiaalle neuvoja työturvallisuuden kehittämiseen. Työssä korostetaan nimenomaan perehdytyksen aikana saatujen oppien merkitystä ja sen ennalta ehkäisevää vaikutusta tapaturmiin. Tavoitteena on tehdä yrityksen perehdytykseen tuleva työturvallisuusopas, ja saada yritys ymmärtämään työturvallisuuden tärkeys.
Työn teoreettinen osuus pohjautuu pääasiassa perehdyttämiseen, ergonomiaan, työturvallisuuteen ja havainnointia koskevaan kirjallisuuteen ja sähköisiin lähteisiin. Empiirinen osuus perustuu kohdeyrityksen havainnoinnista saatuun aineistoon, missä keskitytään työskentelytapoihin, työympäristön siisteyteen ja järjestykseen sekä työvaatetukseen. Kohdeyritykselle laadittu työturvallisuusopas perehdytykseen on työn liitteenä. Opas tulee kohdeyritykselle kuitenkin sähköisenä tiedostona, jotta sitä voi tarvittaessa päivittää helposti.
Havainnoinnissa selvisi kohdeyrityksen työntekijöillä olevan selviä puutteita työturvallisuuden suhteen. Mielestäni yrityksen kannattaisi tehdä jatkotutkimusta, kuinka työturvallisuus on kehittynyt uuden oppaan myötä, sekä ylipäätään seurata työturvallisuutta aiempaa tarkemmin. Suosittelisin kohdeyritykselle lisäksi työfysioterapeutin pitämää työergonomiakoulutusta kaikille hyllyttäjille ainakin kerran vuodessa.
Kaupan alalla on paljon työntekijöitä kuormittavia työtehtäviä, kuten nostaminen, kantaminen, vetäminen ja työntäminen. Hyllyttäjien työ on myös toisto- ja seisomatyötä, mikä lisää ennestään työn kuormittavuutta. Tässä työssä keskitytään hyllyttäjien kannalta tärkeisiin työturvallisuusasioihin, kuten hyvään ergonomiaan, ja annetaan kohdeyrityksen kauppiaalle neuvoja työturvallisuuden kehittämiseen. Työssä korostetaan nimenomaan perehdytyksen aikana saatujen oppien merkitystä ja sen ennalta ehkäisevää vaikutusta tapaturmiin. Tavoitteena on tehdä yrityksen perehdytykseen tuleva työturvallisuusopas, ja saada yritys ymmärtämään työturvallisuuden tärkeys.
Työn teoreettinen osuus pohjautuu pääasiassa perehdyttämiseen, ergonomiaan, työturvallisuuteen ja havainnointia koskevaan kirjallisuuteen ja sähköisiin lähteisiin. Empiirinen osuus perustuu kohdeyrityksen havainnoinnista saatuun aineistoon, missä keskitytään työskentelytapoihin, työympäristön siisteyteen ja järjestykseen sekä työvaatetukseen. Kohdeyritykselle laadittu työturvallisuusopas perehdytykseen on työn liitteenä. Opas tulee kohdeyritykselle kuitenkin sähköisenä tiedostona, jotta sitä voi tarvittaessa päivittää helposti.
Havainnoinnissa selvisi kohdeyrityksen työntekijöillä olevan selviä puutteita työturvallisuuden suhteen. Mielestäni yrityksen kannattaisi tehdä jatkotutkimusta, kuinka työturvallisuus on kehittynyt uuden oppaan myötä, sekä ylipäätään seurata työturvallisuutta aiempaa tarkemmin. Suosittelisin kohdeyritykselle lisäksi työfysioterapeutin pitämää työergonomiakoulutusta kaikille hyllyttäjille ainakin kerran vuodessa.