Kansainvälisten matkailijoiden odotukset lappilaisista ravitsemispalveluista Rovaniemellä
Maukonen, Saana; Arvio, Salla (2013)
Maukonen, Saana
Arvio, Salla
Rovaniemen ammattikorkeakoulu Lapin ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013052710899
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013052710899
Tiivistelmä
Opinnäytetyömme käsittelee kansainvälisten matkailijoiden odotuksia lappilaisista ravitsemispalveluista Rovaniemellä. Työssämme perehdyimme asiakasodotuksiin vaikuttaviin tekijöihin, joiden pohjalta selvitimme Rovaniemellä vierailevien kansainvälisten matkailijoiden odotuksia lappilaisista ravitsemispalveluista. Tavoitteenamme oli, että toimeksiantajamme ja Rovaniemen lappilaiset ravitsemispalveluyritykset voisivat hyödyntää työmme tuloksia ja johtopäätöksiä liiketoiminnassaan.
Opinnäytetyömme teoreettinen tietopohja sisältää tietoa Rovaniemestä matkailukohteena, asiakasodotuksista, -palvelusta ja -tyytyväisyydestä sekä elämyksistä. Käsittelemme Rovaniemeä matkailun näkökulmasta nähtävyyksineen ja ravitsemispalveluineen. Asiakasodotus-osio koostuu erilaisista odotuksista, mielikuvista, brändistä ja imagosta sekä kuluttajan valinnoista. Opinnäytetyömme tietopohjassa olemme nostaneet asiakaspalvelusta esille hyvän palvelun ja laadun. Teoriaosiomme sisältää myös tilastotietoa kansainvälisistä matkailijoista Rovaniemellä.
Tutkimusmenetelmänä käytimme kvantitatiivista eli määrällistä menetelmää. Laadimme kansainvälisille matkailijoille kyselyn, jonka avulla selvitimme heidän odotuksiaan, mielikuviaan sekä toiveitaan lappilaisista ravitsemispalveluista. Vastauksia keräsimme pääasiassa omatoimisesti Joulupukin Pajakylässä, jossa tavoitimme matkailijat vaivattomasti. Toteutimme kyselyn loka-marraskuussa vuonna 2012.
Saimme kerättyä vastauksia yhteensä 103 kappaletta. Suurimmat vastaajaryhmät 21 kansalaisuudesta olivat japanilaiset ja kiinalaiset. Kyselyn tuloksista selvisi, että kansainväliset matkailijat odottavat lappilaisilta ravitsemispalveluilta perinteisyyttä, aitoutta, tuoretta paikallista ruokaa sekä ystävällistä palvelua. He haluaisivat maistaa lappilaisissa ravintoloissa mieluiten lohta ja nähdä lappilaisuuden ravintoloiden sisustuksessa. Eräänä johtopäätöksenä saimme havaita, että isobritannialaiset eivät enää matkusta Rovaniemelle läheskään yhtä paljon kuin ennen. Työssämme pohdimme myös, kuinka lappilaiset ravitsemispalvelut voisivat kehittää toimintaansa tulostemme pohjalta.
Opinnäytetyömme teoreettinen tietopohja sisältää tietoa Rovaniemestä matkailukohteena, asiakasodotuksista, -palvelusta ja -tyytyväisyydestä sekä elämyksistä. Käsittelemme Rovaniemeä matkailun näkökulmasta nähtävyyksineen ja ravitsemispalveluineen. Asiakasodotus-osio koostuu erilaisista odotuksista, mielikuvista, brändistä ja imagosta sekä kuluttajan valinnoista. Opinnäytetyömme tietopohjassa olemme nostaneet asiakaspalvelusta esille hyvän palvelun ja laadun. Teoriaosiomme sisältää myös tilastotietoa kansainvälisistä matkailijoista Rovaniemellä.
Tutkimusmenetelmänä käytimme kvantitatiivista eli määrällistä menetelmää. Laadimme kansainvälisille matkailijoille kyselyn, jonka avulla selvitimme heidän odotuksiaan, mielikuviaan sekä toiveitaan lappilaisista ravitsemispalveluista. Vastauksia keräsimme pääasiassa omatoimisesti Joulupukin Pajakylässä, jossa tavoitimme matkailijat vaivattomasti. Toteutimme kyselyn loka-marraskuussa vuonna 2012.
Saimme kerättyä vastauksia yhteensä 103 kappaletta. Suurimmat vastaajaryhmät 21 kansalaisuudesta olivat japanilaiset ja kiinalaiset. Kyselyn tuloksista selvisi, että kansainväliset matkailijat odottavat lappilaisilta ravitsemispalveluilta perinteisyyttä, aitoutta, tuoretta paikallista ruokaa sekä ystävällistä palvelua. He haluaisivat maistaa lappilaisissa ravintoloissa mieluiten lohta ja nähdä lappilaisuuden ravintoloiden sisustuksessa. Eräänä johtopäätöksenä saimme havaita, että isobritannialaiset eivät enää matkusta Rovaniemelle läheskään yhtä paljon kuin ennen. Työssämme pohdimme myös, kuinka lappilaiset ravitsemispalvelut voisivat kehittää toimintaansa tulostemme pohjalta.