Savolaista lähiruokoo : Juhla- ja eräruokalistat Loimutar Oy:lle
Vornanen, Mirja (2013)
Vornanen, Mirja
Rovaniemen ammattikorkeakoulu Lapin ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013052711076
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013052711076
Tiivistelmä
Tässä toiminnallisessa opinnäytetyössä suunnittelin Loimutar Oy:lle juhla- ja eräruokalistat käyttäen mahdollisimman paljon hyväksi lähialueella tuotettuja raaka-aineita. Työn ajankohtaisuus, toimeksiantajan pyyntö ja oma mielenkiinto lähiruokaa kohtaan ovat syitä, jonka takia valitsin aiheen opinnäytetyökseni.
Tavoitteena oli luoda yrityksen käyttöön toimivat ruokalistat juhlapalvelulle sekä eräruokailuihin. Työn toiminnallinen osio toteutettiin loppuvuodesta 2012, sekä osaksi kevään 2013 aikana.
Ongelmaksi muodostui lähellä tuotettujen raaka-aineiden ympärivuotinen saanti. Tämä ei estä ruokalistojen suunnittelua, mutta rajoittaa tuoreen lähiruoan käyttöä talvikauden aikaan kasvisten osalta. Ratkaisuna ongelmaan ovat tietenkin raaka-aineiden säilöminen, kuivaaminen ja pakastaminen.
Tietoperustassa käsittelin lähiruokaa, eräruokailua, juhlapalvelutoimintaa, sekä ruokalistasuunnittelua. Paikallisuus on esillä työssäni. Tietoperustan Lähiruoka-luvussa sivusin savolaista ruokakulttuuria, ja esittelin savolaisia lähiruokakauppoja. Joitakin perinteisiä savolaisia ruokalajeja on myös päässyt ruokalistoille.
Toiminnallinen osio alkaa ruokalistojen suunnittelun lähtökohdista ja suunnittelutyöstä, jota seuraa valmiiden ruokalistojen esittely. Liitteinä ovat reseptit sekä valmiit ruokalistat.
Lopputuloksena opinnäytetyöstä ovat ruokalistat yrityksen käytössä. Onnistuin löytämään paljon suomalaisia ja läheltä saatavilla olevia raaka-aineita ruokalistoille. Sillä tavoin onnistuin myös kuvaamaan työn keskeistä tavoitetta, sekä toimeksiantajan periaatetta lähiruoan käytöstä ja kestävästä kehityksestä.
Tavoitteena oli luoda yrityksen käyttöön toimivat ruokalistat juhlapalvelulle sekä eräruokailuihin. Työn toiminnallinen osio toteutettiin loppuvuodesta 2012, sekä osaksi kevään 2013 aikana.
Ongelmaksi muodostui lähellä tuotettujen raaka-aineiden ympärivuotinen saanti. Tämä ei estä ruokalistojen suunnittelua, mutta rajoittaa tuoreen lähiruoan käyttöä talvikauden aikaan kasvisten osalta. Ratkaisuna ongelmaan ovat tietenkin raaka-aineiden säilöminen, kuivaaminen ja pakastaminen.
Tietoperustassa käsittelin lähiruokaa, eräruokailua, juhlapalvelutoimintaa, sekä ruokalistasuunnittelua. Paikallisuus on esillä työssäni. Tietoperustan Lähiruoka-luvussa sivusin savolaista ruokakulttuuria, ja esittelin savolaisia lähiruokakauppoja. Joitakin perinteisiä savolaisia ruokalajeja on myös päässyt ruokalistoille.
Toiminnallinen osio alkaa ruokalistojen suunnittelun lähtökohdista ja suunnittelutyöstä, jota seuraa valmiiden ruokalistojen esittely. Liitteinä ovat reseptit sekä valmiit ruokalistat.
Lopputuloksena opinnäytetyöstä ovat ruokalistat yrityksen käytössä. Onnistuin löytämään paljon suomalaisia ja läheltä saatavilla olevia raaka-aineita ruokalistoille. Sillä tavoin onnistuin myös kuvaamaan työn keskeistä tavoitetta, sekä toimeksiantajan periaatetta lähiruoan käytöstä ja kestävästä kehityksestä.