Speltti - Superviljaa aikojen takaa
Koskelainen, Katri; Räisänen, Jenni (2013)
Koskelainen, Katri
Räisänen, Jenni
Savonia-ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013061514217
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013061514217
Tiivistelmä
Speltti on vielä melko tuntematon vilja Suomessa. Kotimainen speltti edustaa luomutuotantoa, lähiruokaa ja vihreitä arvoja, jotka ovat tärkeitä nykyajan kuluttajille.
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli tutustua speltin ominaisuuksiin ruoanvalmistusviljana, sekä selvittää sen ravintokoostumusta ja hintaa verrattuna muihin viljoihin. Tavoitteena oli kehittää kotikeittiöön soveltuvaa
speltti-ruokareseptiikkaa, johon raaka-aineet ovat helposti saatavilla. Työn toiminnallinen osuus muodostui spelttiruokien tuotekehityksestä resepteineen sekä spelttiruokakurssin suunnittelusta ja toteuttamisesta. Toiminnallista osuutta tukee työn teoreettinen viitekehys, jossa esitellään spelttiä ruoanvalmistusviljana, tuotekehitystä sekä kurssin jär-jestämisen teoriaa, joka on sovellettu oppitunnin suunnittelun teoriasta.
Opinnäytetyön toimeksiantajana toimi Pohjois-Savon maa- ja kotitalousnaiset. Työn kirjallinen tuotos on spelttiruo-kakurssin materiaali, joka sisältää perustietoa speltistä sekä 14 spelttiruokareseptiä. Toimeksiantaja halusi värikkään, selkeän ja reseptiikaltaan monipuolisen kurssimateriaalin. Materiaali toteutettiin näiden toiveiden mukaisesti. Jokainen resepti testattiin koekeittiössä ja testauskerrasta tehtiin muistiinpanoja. Testauskerroilla tarkasteltiin speltin ominaisuuksia ruoanvalmistusviljana. Kurssimateriaaliin valitut reseptit soveltuvat parhaiten kotikeittiöön, sillä niissä käytetään perusraaka-aineita eikä niiden tekemiseen tarvita erikoislaitteita. Kurssimateriaali sisältää suolaisia ja makeita leivonnaisia sekä ruokia kuten spelttipasta ja spelttihelmistä valmistettu sienirisotto. Materiaali jää maa- ja kotitalousnaisten käyttöön valtakunnallisesti. Ruoanvalmistuskurssi toteutettiin Iisalmessa 24.3.2013. Kurssilla valmistettiin kuusi kurssimateriaalista valittua ruokaa, jotka sopivat parhaiten kurssin toteutukseen.
Speltin näkyvyys on ollut kasvussa eri medioissa viime aikoina ja se on löytänyt tiensä myös ravintoloiden ruokalistoille. Päivittäisruokakauppojen spelttituotevalikoimat ovat laajentuneet, mutta speltti on vielä tällä hetkellä muihin viljoihin verrattuna kallista. Kuluttujat ovat kuitenkin usein valmiita maksamaan luomu- ja terveysvaikutteisista tuotteista normaalia hintatasoa enemmän. Speltti on ravintorikas ja käytöltään monipuolinen vilja, jolla voi ruoan-valmistuksessa korvata muita viljalajeja.
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli tutustua speltin ominaisuuksiin ruoanvalmistusviljana, sekä selvittää sen ravintokoostumusta ja hintaa verrattuna muihin viljoihin. Tavoitteena oli kehittää kotikeittiöön soveltuvaa
speltti-ruokareseptiikkaa, johon raaka-aineet ovat helposti saatavilla. Työn toiminnallinen osuus muodostui spelttiruokien tuotekehityksestä resepteineen sekä spelttiruokakurssin suunnittelusta ja toteuttamisesta. Toiminnallista osuutta tukee työn teoreettinen viitekehys, jossa esitellään spelttiä ruoanvalmistusviljana, tuotekehitystä sekä kurssin jär-jestämisen teoriaa, joka on sovellettu oppitunnin suunnittelun teoriasta.
Opinnäytetyön toimeksiantajana toimi Pohjois-Savon maa- ja kotitalousnaiset. Työn kirjallinen tuotos on spelttiruo-kakurssin materiaali, joka sisältää perustietoa speltistä sekä 14 spelttiruokareseptiä. Toimeksiantaja halusi värikkään, selkeän ja reseptiikaltaan monipuolisen kurssimateriaalin. Materiaali toteutettiin näiden toiveiden mukaisesti. Jokainen resepti testattiin koekeittiössä ja testauskerrasta tehtiin muistiinpanoja. Testauskerroilla tarkasteltiin speltin ominaisuuksia ruoanvalmistusviljana. Kurssimateriaaliin valitut reseptit soveltuvat parhaiten kotikeittiöön, sillä niissä käytetään perusraaka-aineita eikä niiden tekemiseen tarvita erikoislaitteita. Kurssimateriaali sisältää suolaisia ja makeita leivonnaisia sekä ruokia kuten spelttipasta ja spelttihelmistä valmistettu sienirisotto. Materiaali jää maa- ja kotitalousnaisten käyttöön valtakunnallisesti. Ruoanvalmistuskurssi toteutettiin Iisalmessa 24.3.2013. Kurssilla valmistettiin kuusi kurssimateriaalista valittua ruokaa, jotka sopivat parhaiten kurssin toteutukseen.
Speltin näkyvyys on ollut kasvussa eri medioissa viime aikoina ja se on löytänyt tiensä myös ravintoloiden ruokalistoille. Päivittäisruokakauppojen spelttituotevalikoimat ovat laajentuneet, mutta speltti on vielä tällä hetkellä muihin viljoihin verrattuna kallista. Kuluttujat ovat kuitenkin usein valmiita maksamaan luomu- ja terveysvaikutteisista tuotteista normaalia hintatasoa enemmän. Speltti on ravintorikas ja käytöltään monipuolinen vilja, jolla voi ruoan-valmistuksessa korvata muita viljalajeja.