Ravitsemushankkeet tarkastelussa : kirjallisuuskatsaus
Grönholm-Turtola, Ninel (2013)
Grönholm-Turtola, Ninel
Metropolia Ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013091215221
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013091215221
Tiivistelmä
Suun terveydellä ja yleisterveydellä on todettu olevan yhteyttä. Terveellinen ravitsemus on edellytys hyvälle suun- ja yleisterveydelle. Terveellinen ravitsemus ehkäisee ylipainoa ja sitä kautta vähentää riskiä sairastua moneen sairauteen. Lasten ylipaino ja lihavuus on lisääntyvä maailmanlaajuinen ongelma. Siihen on kohdentunut kiinnostusta ja myös erilaisia ravitsemus- ja liikuntahankkeita on käynnistetty.
Tämä opinnäytetyö toteutettiin kirjallisuuskatsauksena. Tarkoituksena oli kuvata kirjallisuudesta ravitsemushankkeita. Tavoitteena oli selvittää miten yleis- ja suunterveyttä tarkastellaan kokonaisuutena tähän opinnäytetyöhön valituissa hankkeissa. Kysymyksinä olivat: Millaisia ravitsemusinterventioita tehdään ja miten terveyttä arvioidaan kokonaisuutena? Menetelmänä sovellettiin kirjallisuuskatsausta ja tarkastelun kohteeksi otettiin kymmenen hanketta, joista osa liittyi suun terveyteen. Aiheenmukaista tietoa koottiin tutkimusartikkeleista ja -raporteista. Aineisto analysoitiin deduktiivisella sisällönanalyysilla. Analysoinnin avuksi tutkimuksista nousevaa aineistoa koottiin strukturoituihin taulukoihin ja hyödynnettiin tulosten esittämisessä.
Ilmenemää kokonaisvaltaisempaan terveyden tarkasteluun oli, mutta suun terveydentilan arviointia hyödynnettiin vähän näissä ravitsemushankkeissa eikä suun terveydenhuollon henkilöstö osallistunut yhteisiin ravitsemushankkeisiin. Suun terveydenhuollon yhdessä hankkeessa arvioitiin terveyttä yleisterveyden alaan kuuluvalla mittarilla, minkä voi nähdä askeleena kokonaisvaltaisempaan terveyden tarkasteluun.
Suun terveyden asiantuntijuutta voisi hyödyntää enemmän yhteisissä terveydenedistämishankkeissa ja käyttää suun terveydentilan mittareita. Suun terveydentila voitaisiin huomioida ravitsemustilaa tai yleisterveyttä arvioitaessa. Ravitsemus saisi olla kattavammin huomioitu suun terveydenhuollossa. Koettu terveys voisi olla osa terveydentilan arviointia. Tämä opinnäytetyö voi toimia pohjana eri toimintamallien suunnittelulle terveydenhuollon tarpeisiin.
Tämä opinnäytetyö toteutettiin kirjallisuuskatsauksena. Tarkoituksena oli kuvata kirjallisuudesta ravitsemushankkeita. Tavoitteena oli selvittää miten yleis- ja suunterveyttä tarkastellaan kokonaisuutena tähän opinnäytetyöhön valituissa hankkeissa. Kysymyksinä olivat: Millaisia ravitsemusinterventioita tehdään ja miten terveyttä arvioidaan kokonaisuutena? Menetelmänä sovellettiin kirjallisuuskatsausta ja tarkastelun kohteeksi otettiin kymmenen hanketta, joista osa liittyi suun terveyteen. Aiheenmukaista tietoa koottiin tutkimusartikkeleista ja -raporteista. Aineisto analysoitiin deduktiivisella sisällönanalyysilla. Analysoinnin avuksi tutkimuksista nousevaa aineistoa koottiin strukturoituihin taulukoihin ja hyödynnettiin tulosten esittämisessä.
Ilmenemää kokonaisvaltaisempaan terveyden tarkasteluun oli, mutta suun terveydentilan arviointia hyödynnettiin vähän näissä ravitsemushankkeissa eikä suun terveydenhuollon henkilöstö osallistunut yhteisiin ravitsemushankkeisiin. Suun terveydenhuollon yhdessä hankkeessa arvioitiin terveyttä yleisterveyden alaan kuuluvalla mittarilla, minkä voi nähdä askeleena kokonaisvaltaisempaan terveyden tarkasteluun.
Suun terveyden asiantuntijuutta voisi hyödyntää enemmän yhteisissä terveydenedistämishankkeissa ja käyttää suun terveydentilan mittareita. Suun terveydentila voitaisiin huomioida ravitsemustilaa tai yleisterveyttä arvioitaessa. Ravitsemus saisi olla kattavammin huomioitu suun terveydenhuollossa. Koettu terveys voisi olla osa terveydentilan arviointia. Tämä opinnäytetyö voi toimia pohjana eri toimintamallien suunnittelulle terveydenhuollon tarpeisiin.