Hevosen ruokinta, terveys ja suolistomikrobisto
Huttunen, Aune (2013)
Huttunen, Aune
Savonia-ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013092215457
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013092215457
Tiivistelmä
Työn aihe on Hevosen suolistomikrobisto, ruokinta ja terveys. Työssä selvitetään hevosen suolistomikrobiston toimintaa, ravinnontarvetta, ruokintaa ja niiden vaikutuksia hevosen terveyteen. Työ on kirjallisuuskatsaus, joka tehtiin Vetcare Oy:n toimeksiannosta.
Hevosen ravinto koostuu hiilihydraateista, rasvasta, valkuaisaineista, kivennäisaineista, vitamiineista ja vedestä. Ruokinnassa tärkeintä on hyvälaatuinen karkearehu. Täydennysrehujen valinnan tulisi perustua karkearehusta tehtyyn analyysiin, jolloin rehuiksi voidaan valita hevosen terveyden ja hyvinvoinnin kannalta optimaalisin vaihtoehto. On myös taloudellisesti järkevää ruokkia hevosta oikeanlaisilla rehuilla.
Ruokinnallisia sairauksia voidaan välttää huolellisesti suunnitellulla ja toteutetulla ruokinnalla. Hevosta tulee ruokkia hygieeniseltä laadultaan ensiluokkaisilla rehuilla useita kertoja päivässä ja pienillä annoksilla kerrallaan.
Hevosen ruoansulatuksen kannalta tärkeää on mikrobiston hyvinvointi, johon voidaan vaikuttaa oikeanlaisilla rehuvalinnoilla. Mikrobiston kehittyminen alkaa varsalla heti syntymän jälkeen. Varsa saa mikrobeja emän syljen, ulosteen, vaginan ja ravinnon kautta sekä ympäristössä olevista mikrobeista. Ruoansulatuskanava kehittyminen alkaa emän kohdussa ja jatkuu hevosen koko elin ajan. Ilman mikrobistoa hevonen ei voisi käyttää ravinnokseen kasvin soluseinämänaineita. Lisäksi mikrobisto suojaa elimistöä, vapauttaa kuollessaan hevosen käyttöön mikrobivalkuaista ja valmistaa B- ryhmän vitamiineja ja C- ja K-vitamiinia.
Suoliston hyvinvointia voidaan tukea mikrobivalmisteilla. EU:ssa kuitenkin lainsäädäntö rajoittaa tuotteiden käyttöä, valmistusta, maahantuontia ja markkinointia.
Saccharomyces cerevisiae -hiivalla on tutkimusten mukaan havaittu olevan hyötyjä hevosen hyvinvoinnille. Myös bakteerivalmisteiden on todettu mm. lisäävän varsojen kasvua ja vähentävän ripulien esiintymistä. Toisaalta joidenkin valmisteiden on todettu päinvastoin aiheuttavan ripulia varsoille.
Hevosen ravinto koostuu hiilihydraateista, rasvasta, valkuaisaineista, kivennäisaineista, vitamiineista ja vedestä. Ruokinnassa tärkeintä on hyvälaatuinen karkearehu. Täydennysrehujen valinnan tulisi perustua karkearehusta tehtyyn analyysiin, jolloin rehuiksi voidaan valita hevosen terveyden ja hyvinvoinnin kannalta optimaalisin vaihtoehto. On myös taloudellisesti järkevää ruokkia hevosta oikeanlaisilla rehuilla.
Ruokinnallisia sairauksia voidaan välttää huolellisesti suunnitellulla ja toteutetulla ruokinnalla. Hevosta tulee ruokkia hygieeniseltä laadultaan ensiluokkaisilla rehuilla useita kertoja päivässä ja pienillä annoksilla kerrallaan.
Hevosen ruoansulatuksen kannalta tärkeää on mikrobiston hyvinvointi, johon voidaan vaikuttaa oikeanlaisilla rehuvalinnoilla. Mikrobiston kehittyminen alkaa varsalla heti syntymän jälkeen. Varsa saa mikrobeja emän syljen, ulosteen, vaginan ja ravinnon kautta sekä ympäristössä olevista mikrobeista. Ruoansulatuskanava kehittyminen alkaa emän kohdussa ja jatkuu hevosen koko elin ajan. Ilman mikrobistoa hevonen ei voisi käyttää ravinnokseen kasvin soluseinämänaineita. Lisäksi mikrobisto suojaa elimistöä, vapauttaa kuollessaan hevosen käyttöön mikrobivalkuaista ja valmistaa B- ryhmän vitamiineja ja C- ja K-vitamiinia.
Suoliston hyvinvointia voidaan tukea mikrobivalmisteilla. EU:ssa kuitenkin lainsäädäntö rajoittaa tuotteiden käyttöä, valmistusta, maahantuontia ja markkinointia.
Saccharomyces cerevisiae -hiivalla on tutkimusten mukaan havaittu olevan hyötyjä hevosen hyvinvoinnille. Myös bakteerivalmisteiden on todettu mm. lisäävän varsojen kasvua ja vähentävän ripulien esiintymistä. Toisaalta joidenkin valmisteiden on todettu päinvastoin aiheuttavan ripulia varsoille.