Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Metropolia Ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Metropolia Ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt
  • Näytä viite

Magneettihelmiin ja vasta-aineisiin perustuvan näytteenkäsittelyn kehittäminen miniatyrisoiduille analyysilaitteille

Vähäkainu, Niina (2009)

 
Avaa tiedosto
opinnayte_vahakainu_niina.pdf (5.278Mt)
Lataukset: 


Vähäkainu, Niina
Metropolia Ammattikorkeakoulu
2009
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201001081128
Tiivistelmä
Tässä opinnäytetyössä kehitettiin magneettihelmiin ja vasta-aineisiin perustuvaa näytteenkäsittelymenetelmää miniatyrisoiduille analyysilaitteille. Työssä keskityttiin tutkimaan lämpöön reagoivia nanokokoisia magneettipartikkeleita (TMLA) erilaisissa näytematriiseissa.

Anti-foolihappovasta-ainefragmentti (Fab) tuotettiin E. coli RV308 -bakteerissa pienimuotoisena kahden litran kasvatuksena. Tuotettu vasta-aine puhdistettiin metalliaffiniteettikromatografisesti ja konjugoitiin biotiinin kanssa. Mallimolekyyli foolihappo konjugoitiin alkalinen fosfataasi -entsyymin kanssa.

Systeemin pystytyksessä etsittiin alkaliselle fosfataasille inhibiittori, NaH2PO4, vertailtiin anti-foolihappo- sekä anti-mykofenolihappovasta-aineita keskenään sekä TMLA- magneettihelmien määrän vaikutusta menetelmän toistettavuuteen. Päädyttiin jatkamaan kokeita anti-foolihappovasta-aineella ja käyttämään näytteissä 25 µl magneettihelmiä.

Foolihappo-alkalinen fosfataasi -konjugaatin tarttumista vasta-ainekonjugoituihin TMLA-magneettihelmiin tutkittiin puskurista, kliinisistä matriiseista; seerumista, syljestä ja virtsasta sekä nestemäisistä elintarvikematriiseista. Tutkittiin myös pH:n ja proteiinien vaikutusta tarttumiseen, määritettiin sitoutumisen saantoa ja vertailtiin lämpöön reagoivia magneettihelmiä perinteisiin magneettihelmiin. Havaittiin, että tätä systeemiä voidaan käyttää foolihappo-AP:n määrittämiseen seerumista, virtsasta, kahvista ja teestä. Myös neutraloidut omenamehu ja punaviini soveltuivat matriiseiksi. Syljen viskositeetti esti foolihappo-AP:n määrittämistä ja siinä toistettavuus oli heikkoa. Myös maitoproteiini, kaseiini, häiritsi termoresponsiivisia magneettisia nanopartikkeleita tässä systeemissä.

TMLA-helmiä testattiin myös näytteenkäsittelymenetelmänä kapillaarielektroforeesia varten sekä piisirulla.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste