Hyvinvointialan mikroyrittäjien terveys ja elintavat
Antfolk, Cecilia (2010)
Antfolk, Cecilia
Vaasan ammattikorkeakoulu
2010
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201001141275
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201001141275
Tiivistelmä
Tämä opinnäytetyö on Hyvinvointialan mikroyrittäjät Suomessa –hankkeen osatutkimus. Tätä tutkimus- ja kehittämishanketta hallinnoi Vaasan ammattikorkeakoulu ja sitä toteutetaan sosiaali- ja terveysalalla vuosien 2009 - 2010 aikana. Hankkeen tarkoituksena on kuvailla valtakunnallisella tasolla hyvinvointialan mikroyritysten yrittäjien kokemuksia työstään, terveydestään ja hyvinvoinnistaan.
Tämän osatutkimuksen tarkoituksena oli kuvailla sosiaali- ja terveysalan mikroyrittäjien terveyttä ja elintapoja terveysnäkökulmasta. Tavoitteena oli löytää mikroyrittäjien työn voimavaratekijöitä heidän terveydestään ja elintavoistaan sekä vertailla eroavatko sosiaalipalveluja ja terveyspalveluja tuottavien mikroyrittäjien vastaukset toisistaan. Tutkimuskohteena olivat suomalaiset sosiaalipalveluja ja/tai terveyspalveluja tuottavat mikroyritykset.
Aineisto kerättiin kyselylomakkeella, joka lähetettiin sähköpostilla 1 460 mikroyrittäjille kevään ja syksyn 2009 aikana. Osalle lomake lähetettiin postitse. Vastaajia oli lopullisessa otoksessa 163. Aineisto analysoitiin SPSS 17.0-tilasto-ohjelman avulla kvantitatiivisin menetelmin.
Mikroyrittäjien terveys oli yleisesti katsottuna melko hyvä ja he elivät melko terveellisesti. Terveysalan mikroyrittäjien terveyttä ja elintapoja kuvaavat arvot olivat parhaimmat, kun taas sosiaali- ja terveyspalveluja tuottavien yritysten, ns. yhdistelmäyritysten, mikroyrittäjien arvot olivat kaikista heikoimmat. Yrittäjien terveydestä ja elintavoista löytyi enemmän voimavaratekijöitä kuin vaatimustekijöitä. Jatkossa on tarpeen tutkia, miten käytännössä voidaan ylläpitää ja parantaa hyvinvointialan mikroyrittäjien hyvää terveyttä ja terveellisiä elintapoja.
Tämän osatutkimuksen tarkoituksena oli kuvailla sosiaali- ja terveysalan mikroyrittäjien terveyttä ja elintapoja terveysnäkökulmasta. Tavoitteena oli löytää mikroyrittäjien työn voimavaratekijöitä heidän terveydestään ja elintavoistaan sekä vertailla eroavatko sosiaalipalveluja ja terveyspalveluja tuottavien mikroyrittäjien vastaukset toisistaan. Tutkimuskohteena olivat suomalaiset sosiaalipalveluja ja/tai terveyspalveluja tuottavat mikroyritykset.
Aineisto kerättiin kyselylomakkeella, joka lähetettiin sähköpostilla 1 460 mikroyrittäjille kevään ja syksyn 2009 aikana. Osalle lomake lähetettiin postitse. Vastaajia oli lopullisessa otoksessa 163. Aineisto analysoitiin SPSS 17.0-tilasto-ohjelman avulla kvantitatiivisin menetelmin.
Mikroyrittäjien terveys oli yleisesti katsottuna melko hyvä ja he elivät melko terveellisesti. Terveysalan mikroyrittäjien terveyttä ja elintapoja kuvaavat arvot olivat parhaimmat, kun taas sosiaali- ja terveyspalveluja tuottavien yritysten, ns. yhdistelmäyritysten, mikroyrittäjien arvot olivat kaikista heikoimmat. Yrittäjien terveydestä ja elintavoista löytyi enemmän voimavaratekijöitä kuin vaatimustekijöitä. Jatkossa on tarpeen tutkia, miten käytännössä voidaan ylläpitää ja parantaa hyvinvointialan mikroyrittäjien hyvää terveyttä ja terveellisiä elintapoja.