Ravitsemuksen merkitys kirurgisten haavojen hoidossa
Salmenranta, Sanna (2022)
Salmenranta, Sanna
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202202042124
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202202042124
Tiivistelmä
Tiivistelmä
Osana kirurgisen potilaan kokonaisvaltaista hoitoa ravitsemuksen merkitys on suuri. Usein se jää kuitenkin liian pienelle huomiolle haavojen hoidossa. Riittämätön ravitsemus heikentää potilaan toipumista, toimintakykyä, elämänlaatua ja aiheuttaa painonlaskua. Vajaa ravitsemus myös pidentää hoitojaksoja, lisää kuolleisuutta, hoidon kustannuksia ja sairaalahenkilökunnan työmäärää. Olennaisen tärkeä normaalille solutoiminnalle on riittävä ravintoaineiden saanti.
Kirurgisen operaation ja sen aiheuttaman haavan paranemiseen tarvitaan lisäravitsemusta, joka vahvistaa potilaan immuniteettiä. Sillä pyritään myös vähentämään kirurgisen toimenpiteen mukana tuomia komplikaatioita ja infektioita. Tarkoituksena on estää erityyppisten infektioiden muodostumista, jotka voisivat hidastaa ja pahimmillaan myös estää haavan paranemisen. Proteiinin, arginiinin, omega-3 rasvahapon sekä glutamiinin katsotaan parantavan haavan paranemista, vahvistamalla immuniteettiä. Kirurgisen potilaan aliravitsemus on erittäin suuri riski, joka onkin tärkeä havaita varhaisessa vaiheessa.
Tutkimuksen tilaajana oli Salpauselän kuntoutussairaala Jalmarin osasto J31. Opinnäytetyössä selvitettiin ravitsemuksen merkitystä kirurgisten haavojen paranemisessa. Tavoitteena oli tuottaa tietoa ravitsemuksen merkityksestä kirurgisten haavojen paranemisen prosessista terveydenhuollon ammattilaisille. Tutkimusmenetelmänä käytettiin kuvailevaa kirjallisuuskatsausta, jonka tarkoituksena on tuoda esille uusimmat asiat tutkitusta aiheesta. Tutkimustulokset analysoitiin induktiivisella eli aineistolähtöisellä sisällönanalyysillä. Analyysiyksiköt määriteltiin aineistoon perehtymisen jälkeen.
Tutkimukseen valittiin 12 tutkimusta, joista kaikki olivat kansainvälisiä. Tutkimusten perusteella lisäravitsemuksen merkitys nousi esille, mutta sillä, onko lisäravitsemus annettu ennen tai jälkeen kirurgisen leikkauksen ei näyttänyt olevan suurtakaan merkitystä. Proteiinin, arginiinin sekä omega 3-rasvahapon käyttäminen lisäravinteissa näyttäisi olevan yleinen ja suositeltava käytäntö. Niiden tarkoituksena oli vahvistaa immuniteettiä ja samalla nopeuttaa haavan paranemista. Ravitsemusmuotona enteraalinen ravitsemusmuoto oli käytetyin. Potilaan aliravitsemuksen arviointia toteutettiin vain osassa tutkimuksissa.
Tutkimustulokset auttavat vahvistamaan haavan ja ravitsemuksen yhteyttä haavan paranemisprosessissa. Tuloksia voidaan hyödyntää Salpauselän kuntoutussairaala Jalmarin osasto J31 lisäksi myös muissa organisaatioissa, joissa hoidetaan kirurgisia haavoja. Abstract
As part of the holistic care of a surgical patient, nutrition is of great importance. Often, however, it receives too little attention in the treatment of wounds. Inadequate nutrition impairs the patient's recovery, ability to function, quality of life and causes weight loss. Malnutrition also prolongs treatment periods, increases mortality, the cost of care and the workload of hospital staff. Adequate intake of nutrients is essential for normal cellular function.
Additional nutrition is needed to heal the patient as well as the wound caused by a surgical operation and to further strengthen the patient's immunity. It also aims to reduce the complications and infections associated with surgery. The purpose is to prevent the formation of different types of infections that could slow down and at worst also prevent wound healing. Protein, arginine, omega-3 fatty acids and glutamine are thought to improve wound healing by strengthening immunity. Malnutrition for a surgical patient poses a very risk and should be detected at an early stage.
The client of the study was Salpauselkä Rehabilitation Hospital Jalmar's ward J31. The importance of nutrition in the healing of surgical wounds was investigated in the thesis. The aim was to provide information on the importance of nutrition in the process of surgical wound healing for healthcare professionals. A descriptive literature review was used as the research method, the purpose of which is to highlight the latest issues in the research topic. The research results were analyzed by inductive content analysis. The units of analysis were defined after familiarization with the data.
Twelve studies were selected for the study, all of which were international. Studies show that the importance of supplementation was highlighted, but whether supplementation is given before or after surgery did not seem to matter to a great extent. The use of protein, arginine and omega 3 fatty acids in supplements would appear to be a common and recommended practice. They were intended to strengthen immunity while speeding up wound healing. As far as the diet is concerned, the enteral diet was the most commonly used. Assessment of patient malnutrition was performed in only a subset of studies.
In conclusion, the research results help to strengthen the link between a wound and nutrition in the wound healing process. The results can be utilized not only in ward J31 of Salpauselkä Rehabilitation Hospital but also in other organizations where surgical wounds are treated.
Osana kirurgisen potilaan kokonaisvaltaista hoitoa ravitsemuksen merkitys on suuri. Usein se jää kuitenkin liian pienelle huomiolle haavojen hoidossa. Riittämätön ravitsemus heikentää potilaan toipumista, toimintakykyä, elämänlaatua ja aiheuttaa painonlaskua. Vajaa ravitsemus myös pidentää hoitojaksoja, lisää kuolleisuutta, hoidon kustannuksia ja sairaalahenkilökunnan työmäärää. Olennaisen tärkeä normaalille solutoiminnalle on riittävä ravintoaineiden saanti.
Kirurgisen operaation ja sen aiheuttaman haavan paranemiseen tarvitaan lisäravitsemusta, joka vahvistaa potilaan immuniteettiä. Sillä pyritään myös vähentämään kirurgisen toimenpiteen mukana tuomia komplikaatioita ja infektioita. Tarkoituksena on estää erityyppisten infektioiden muodostumista, jotka voisivat hidastaa ja pahimmillaan myös estää haavan paranemisen. Proteiinin, arginiinin, omega-3 rasvahapon sekä glutamiinin katsotaan parantavan haavan paranemista, vahvistamalla immuniteettiä. Kirurgisen potilaan aliravitsemus on erittäin suuri riski, joka onkin tärkeä havaita varhaisessa vaiheessa.
Tutkimuksen tilaajana oli Salpauselän kuntoutussairaala Jalmarin osasto J31. Opinnäytetyössä selvitettiin ravitsemuksen merkitystä kirurgisten haavojen paranemisessa. Tavoitteena oli tuottaa tietoa ravitsemuksen merkityksestä kirurgisten haavojen paranemisen prosessista terveydenhuollon ammattilaisille. Tutkimusmenetelmänä käytettiin kuvailevaa kirjallisuuskatsausta, jonka tarkoituksena on tuoda esille uusimmat asiat tutkitusta aiheesta. Tutkimustulokset analysoitiin induktiivisella eli aineistolähtöisellä sisällönanalyysillä. Analyysiyksiköt määriteltiin aineistoon perehtymisen jälkeen.
Tutkimukseen valittiin 12 tutkimusta, joista kaikki olivat kansainvälisiä. Tutkimusten perusteella lisäravitsemuksen merkitys nousi esille, mutta sillä, onko lisäravitsemus annettu ennen tai jälkeen kirurgisen leikkauksen ei näyttänyt olevan suurtakaan merkitystä. Proteiinin, arginiinin sekä omega 3-rasvahapon käyttäminen lisäravinteissa näyttäisi olevan yleinen ja suositeltava käytäntö. Niiden tarkoituksena oli vahvistaa immuniteettiä ja samalla nopeuttaa haavan paranemista. Ravitsemusmuotona enteraalinen ravitsemusmuoto oli käytetyin. Potilaan aliravitsemuksen arviointia toteutettiin vain osassa tutkimuksissa.
Tutkimustulokset auttavat vahvistamaan haavan ja ravitsemuksen yhteyttä haavan paranemisprosessissa. Tuloksia voidaan hyödyntää Salpauselän kuntoutussairaala Jalmarin osasto J31 lisäksi myös muissa organisaatioissa, joissa hoidetaan kirurgisia haavoja.
As part of the holistic care of a surgical patient, nutrition is of great importance. Often, however, it receives too little attention in the treatment of wounds. Inadequate nutrition impairs the patient's recovery, ability to function, quality of life and causes weight loss. Malnutrition also prolongs treatment periods, increases mortality, the cost of care and the workload of hospital staff. Adequate intake of nutrients is essential for normal cellular function.
Additional nutrition is needed to heal the patient as well as the wound caused by a surgical operation and to further strengthen the patient's immunity. It also aims to reduce the complications and infections associated with surgery. The purpose is to prevent the formation of different types of infections that could slow down and at worst also prevent wound healing. Protein, arginine, omega-3 fatty acids and glutamine are thought to improve wound healing by strengthening immunity. Malnutrition for a surgical patient poses a very risk and should be detected at an early stage.
The client of the study was Salpauselkä Rehabilitation Hospital Jalmar's ward J31. The importance of nutrition in the healing of surgical wounds was investigated in the thesis. The aim was to provide information on the importance of nutrition in the process of surgical wound healing for healthcare professionals. A descriptive literature review was used as the research method, the purpose of which is to highlight the latest issues in the research topic. The research results were analyzed by inductive content analysis. The units of analysis were defined after familiarization with the data.
Twelve studies were selected for the study, all of which were international. Studies show that the importance of supplementation was highlighted, but whether supplementation is given before or after surgery did not seem to matter to a great extent. The use of protein, arginine and omega 3 fatty acids in supplements would appear to be a common and recommended practice. They were intended to strengthen immunity while speeding up wound healing. As far as the diet is concerned, the enteral diet was the most commonly used. Assessment of patient malnutrition was performed in only a subset of studies.
In conclusion, the research results help to strengthen the link between a wound and nutrition in the wound healing process. The results can be utilized not only in ward J31 of Salpauselkä Rehabilitation Hospital but also in other organizations where surgical wounds are treated.
