Lehtikaalista on moneksi : Tieto- ja reseptikooste markkinoinnin tueksi
Suhonen, Lilli (2014)
Avaa tiedosto
Lataukset:
Suhonen, Lilli
Savonia-ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201402041997
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201402041997
Tiivistelmä
Lehtikaali on superfoodiksi lukeutuva kaalilaji, jonka juuret ovat Antiikin Roomassa asti. Se onkin mahdollisesti ensimmäisiä villikaalista viljellyksi kaalilajiksi jalostettuja kasviksia. Lehtikaali on täynnä ravinnerikkautta ja ainutlaatuisia aineita, jotka edistävät terveyttä. Vaikka aikoinaan lehtikaali oli maailmassa ja Suomessakin yksi käytetyimpiä kasviksia ruoanlaitossa, sen suosio alkoi pikkuhiljaa hiipua muiden kaalilajien, kuten keräkaalin, syrjäyttäessä se. Yhdysvalloissa lehtikaali on viimevuosina noussut kuitenkin trendiruokien joukkoon ja Suomessakin sen viljely on jälleen aloitettu. Se on ollut päivittäistavarakaupan hyllyillä muutamia vuosia, mutta sen myynti ei vaan ole vielä hyvällä tasolla. Lehtikaalia voisi pitää kuitenkin vielä tuotteen elinkaaren suhteen markkinoilletulovaiheessa ja myynnin edistämiseksi mahdolliset ostajat pitäisi saada tietoiseksi lehtikaalista ja sen ominaisuuksista.
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli tehdä selvitys lehtikaalista kasvina ja ruoanlaiton raaka-aineena ja kehittää hankitun tiedon avulla kuluttajalähtöistä reseptiikkaa. Lopullisena tuotoksena syntyi opinnäytetyöstä tiivistetty tieto- ja reseptiikkakooste, jota opinnäytetyön yhteistyökumppani Tuoreverkko Oy voi hyödyntää lehtikaalin markkinoinnissa kuluttajille. Tieto-osa sisältää faktoja lehtikaalin historiasta, lajikkeista, viljelystä ja käytöstä ruoanvalmistuksessa. Reseptiosa sisältää kahdeksan erityyppistä, suolaista ja makeaa reseptiä, joiden kehittelyn laatukriteereinä ovat ravinteikkuus, käytettävyys ja kotimaisuus. Koosteessa jokaisen reseptin alussa on pieni saateteksti, jossa esitellään ruokalajia ja vinkkejä kyseisen ruokalajin muokkaamisesta hieman erityyppiseksi.
Tämä opinnäytetyö on erinomainen pohja tuleville opinnäytetöille tai projekteille, joiden tavoitteena on kehittää lehtikaalista esimerkiksi suurkeittiöreseptiikkaa tai valmiita elintarvikkeita. Työ voi tukea myös mahdollista tavoitetta lehtikaalin jalostusarvon nostamisessa. Markkinointitutkimuksen tai muun lehtikaalin menekin edistämiseksi tehtyjen toimenpiteiden toimivuuden tutkiminen voisi olla myös hyödyllistä tämän työn toimivuuden mittarina.
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli tehdä selvitys lehtikaalista kasvina ja ruoanlaiton raaka-aineena ja kehittää hankitun tiedon avulla kuluttajalähtöistä reseptiikkaa. Lopullisena tuotoksena syntyi opinnäytetyöstä tiivistetty tieto- ja reseptiikkakooste, jota opinnäytetyön yhteistyökumppani Tuoreverkko Oy voi hyödyntää lehtikaalin markkinoinnissa kuluttajille. Tieto-osa sisältää faktoja lehtikaalin historiasta, lajikkeista, viljelystä ja käytöstä ruoanvalmistuksessa. Reseptiosa sisältää kahdeksan erityyppistä, suolaista ja makeaa reseptiä, joiden kehittelyn laatukriteereinä ovat ravinteikkuus, käytettävyys ja kotimaisuus. Koosteessa jokaisen reseptin alussa on pieni saateteksti, jossa esitellään ruokalajia ja vinkkejä kyseisen ruokalajin muokkaamisesta hieman erityyppiseksi.
Tämä opinnäytetyö on erinomainen pohja tuleville opinnäytetöille tai projekteille, joiden tavoitteena on kehittää lehtikaalista esimerkiksi suurkeittiöreseptiikkaa tai valmiita elintarvikkeita. Työ voi tukea myös mahdollista tavoitetta lehtikaalin jalostusarvon nostamisessa. Markkinointitutkimuksen tai muun lehtikaalin menekin edistämiseksi tehtyjen toimenpiteiden toimivuuden tutkiminen voisi olla myös hyödyllistä tämän työn toimivuuden mittarina.