Tunne vuohesi : havainnointimenetelmiä ruokinnan tueksi
Rönkä, Sara (2022)
Avaa tiedosto
Lataukset:
Rönkä, Sara
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202202212708
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202202212708
Tiivistelmä
Suomessa vuohia pidetään sekä tuotanto- että harraste-eläiminä. Koska eläinmäärä on esimerkiksi nautoihin ja lampaisiin verrattuna pieni, tietoa eri tarkoituksiin sopivasta ruokinnasta ei kuitenkaan ole vaivattomasti saatavilla. Lisäksi esimerkiksi ruokinnan onnistumisen arvioinnissa ja säätämisessä hyödynnettävää lihavuuskuntoa on totuttu arvioimaan lähinnä lihantuotantoon tarkoitettujen lampaiden näkö-kulmasta, mikä yleensä antaa vääristyneen tuloksen lypsettäväksi tarkoitetulle eläimelle.
Opinnäytetyön tarkoituksena oli tuottaa vuohialalle käyttökelpoisia työkaluja ruokinnan onnistumisen arviointiin. Opastusmateriaalin suunnittelussa hyödynnettiin eläinten havainnointimenetelmiä, jotka ovat käytössä maailmalla sekä osittain myös suomalaisessa lypsykarjataloudessa. Tavoitteena oli koostaa ruokinnan onnistumisen arviointiin sopivista menetelmistä selkeät tietokortit siten, että tieto olisi niin ammattilaisten kuin harrastajienkin käytettävissä. Työn toimeksiantajana toimi Suomen Vuohiyhdistys.
Opinnäytetyön kirjallisuuskatsauksessa esiteltiin vuohen ruokinnan perusteita, ruokintaliitännäisiä sairauksia ja erilaisia havainnointimenetelmiä. Kehittämistyönä toteutetuissa tietokorteissa päädyttiin käsittelemään kunto-, lanta- ja pötsintäyteisyydenluokitusta. Käytettävyyden varmistamiseksi ohjeet pyrittiin kirjoittamaan mahdollisimman selkeästi. Ohjeita täydennettiin asianmukaisella kuvamateriaalilla. Korttien laatimisen vaiheet esitettiin opinnäytetyössä ja lopulliset versiot tietokorteista ovat saatavissa työn liitteenä.
Lopputuloksena valmistui havainnoinnin työkaluja, joita voidaan käyttää apuna arvioitaessa vuohien ruokintaa ja terveyttä. Tämän perusteella todettiin, että työssä tuotetut tietokortit olivat tarkoituksen-mukaisia. Eri menetelmät muodostivat kokonaisuuden, joiden avulla on mahdollista tarkastella ruokinnan onnistumista niin lyhyellä kuin pitkälläkin aikavälillä.
Opinnäytetyön tuloksena tuotettua materiaalia voidaan käyttää vuohitilojen toiminnan kehittämiseen sekä eläinten hyvinvoinnin parantamiseen toiminnan ammattimaisuudesta tai vuohien määrästä riippu-matta. Suomen Vuohiyhdistys saa tietokortit omaan levitykseensä, minkä lisäksi ne ovat kenen tahansa saatavilla opinnäytetyön liitteenä.
Vastaisuudessa tietoa on mahdollista hyödyntää myös esimerkiksi alan koulutuksissa sekä tulevissa kehityshankkeissa. Parhaassa tapauksessa opinnäytetyö myös kannustaa uusiin kehityshankkeisiin, sillä vuohien ruokinnassa on lukuisia vaihtoehtoisia tulevaisuuden jatkotutkimus- ja kehityskohteita. In Finland, goats are held for production purposes and also as a hobby. Because the number of goats is lesser than cattle or sheep, knowledge about their feeding is not as easily achievable. For example, body condition is often evaluated from sheep meant for meat production, and the same methods lead to incorrect results when utilized to evaluate dairy animals. The purpose of this thesis was to produce tools for the Finnish goat sector to evaluate feeding success. Guiding material was made by using observation methods used abroad and, for some part, also in the Finnish dairy industry. The aim was to gather suitable methods and produce fact sheets that could be used by professionals as well as amateur goat keepers. The client organization of the thesis was Suomen Vuohiyhdistys ry (Finnish Goat Association). The literature review of the thesis presented basic knowledge about goat feeding, diseases connected to feeding, and different methods of observation. Development work of fact sheets included topics of scoring body condition, manure evaluation, and rumen fill score. Instructions were written to be as clear as possible to make the fact sheets easy to use. The utilized photos were suitable for the occasion. The process of sheet making was presented at the thesis and the final fact sheets are available in the appendix. The produced tools were convenient for assessing goat feeding and health, which meant that the fact sheets were adequate. Presented methods formed an entity useful for detecting feeding success on short as well as on long time period. The material produced by the thesis can be used to develop management in goat farming and animal welfare no matter of professionalism or number of goats. Finnish Goat Association will have the fact sheets and the rights to distribute them. Anyone interested in the topic can also find them in the appendix of the thesis. In the future, presented information additionally be adapted to education and development projects. In the best case, the thesis can also encourage new development projects, because there are plenty of targets for research and development in goat feeding.
Opinnäytetyön tarkoituksena oli tuottaa vuohialalle käyttökelpoisia työkaluja ruokinnan onnistumisen arviointiin. Opastusmateriaalin suunnittelussa hyödynnettiin eläinten havainnointimenetelmiä, jotka ovat käytössä maailmalla sekä osittain myös suomalaisessa lypsykarjataloudessa. Tavoitteena oli koostaa ruokinnan onnistumisen arviointiin sopivista menetelmistä selkeät tietokortit siten, että tieto olisi niin ammattilaisten kuin harrastajienkin käytettävissä. Työn toimeksiantajana toimi Suomen Vuohiyhdistys.
Opinnäytetyön kirjallisuuskatsauksessa esiteltiin vuohen ruokinnan perusteita, ruokintaliitännäisiä sairauksia ja erilaisia havainnointimenetelmiä. Kehittämistyönä toteutetuissa tietokorteissa päädyttiin käsittelemään kunto-, lanta- ja pötsintäyteisyydenluokitusta. Käytettävyyden varmistamiseksi ohjeet pyrittiin kirjoittamaan mahdollisimman selkeästi. Ohjeita täydennettiin asianmukaisella kuvamateriaalilla. Korttien laatimisen vaiheet esitettiin opinnäytetyössä ja lopulliset versiot tietokorteista ovat saatavissa työn liitteenä.
Lopputuloksena valmistui havainnoinnin työkaluja, joita voidaan käyttää apuna arvioitaessa vuohien ruokintaa ja terveyttä. Tämän perusteella todettiin, että työssä tuotetut tietokortit olivat tarkoituksen-mukaisia. Eri menetelmät muodostivat kokonaisuuden, joiden avulla on mahdollista tarkastella ruokinnan onnistumista niin lyhyellä kuin pitkälläkin aikavälillä.
Opinnäytetyön tuloksena tuotettua materiaalia voidaan käyttää vuohitilojen toiminnan kehittämiseen sekä eläinten hyvinvoinnin parantamiseen toiminnan ammattimaisuudesta tai vuohien määrästä riippu-matta. Suomen Vuohiyhdistys saa tietokortit omaan levitykseensä, minkä lisäksi ne ovat kenen tahansa saatavilla opinnäytetyön liitteenä.
Vastaisuudessa tietoa on mahdollista hyödyntää myös esimerkiksi alan koulutuksissa sekä tulevissa kehityshankkeissa. Parhaassa tapauksessa opinnäytetyö myös kannustaa uusiin kehityshankkeisiin, sillä vuohien ruokinnassa on lukuisia vaihtoehtoisia tulevaisuuden jatkotutkimus- ja kehityskohteita.