Ruoka osana ikääntyneen hyvää hoitoa : Menumat-ateriapalvelujärjestelmän asiakastyytyväisyystutkimus Suupohjan peruspalveluliikelaitoskuntayhtymässä
Lunti, Leena (2014)
Lunti, Leena
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201402202494
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201402202494
Tiivistelmä
Ikääntyneen ravitsemustilaan vaikuttavat ravinnon ja liikunnan lisäksi perintötekijät, ikääntymismekanismit sekä sairaudet. Hyvällä ravitsemushoidolla voidaan ehkäistä tai siirtää sairauksien puhkeamista ja hidastaa sairauksien pahenemista (Suominen, 2005, 8).
Opinnäytetyön tavoitteena oli tutkia ikäihmisten mielipidettä Menumat-ateriapalvelujärjestelmän ruoasta sekä tyytyväisyyttä palveluun. Työn tutkimuksellinen osio suoritettiin Suupohjan peruspalveluliikelaitoskuntayhtymän toiminta-alueella Kauhajoella, Isojoella ja Karijoella.
Haastatteluissa selvitettiin Menumat-ateriapalvelujärjestelmän pilottikokeiluun osallistuneiden yhdeksän ikäihmisen mielipide aterioiden mausta, rakenteesta ja ulkonäöstä sekä järjestelmään liittyneestä palvelukokonaisuudesta. Tutkimus toteutettiin puoliavoimena lomakehaastatteluna heinäkuussa 2013.
Tutkimuksen tulokset tukevat Menumat-ateriapalvelujärjestelmän käyttöä osana kotiateriapalvelua. Ateriavaihtoehtojen ulkonäkö, rakenne ja maku koettiin hyvänä. Menumat-ateriapalvelu koettiin hinta-laatusuhteeltaan sopivana vaihtoehtona itsenäiseen toimintaan pystyvillä ikääntyneillä. Menumat-palvelu nähdään yhtenä ateriapalveluvaihtoehtona kunnallisen ateriapalvelun rinnalla. Tutkimustuloksien vertailu muilla paikkakunnilla tehtyihin asiakastyytyväisyystutkimuksiin osoitti tuloksien edustavan samaa suuntaa kuin muualla Suomessa.
Johtopäätöksinä tutkimuksen pohjalta voidaan todeta, että Menumat-ateriapalvelu sopii itsenäiseen toimintaan pystyvien ikääntyneiden päivittäiseen ruokailuun. Menumat sopii myös heikompikuntoisille ikääntyneille, mikäli ruokailussa on auttamassa omaishoitaja tai kotipalveluhenkilöstö. Tutkimukseen vastanneista osa kaipasi ateriakokonaisuuteen myös leipää ja ruokajuomaa.
Opinnäytetyön tavoitteena oli tutkia ikäihmisten mielipidettä Menumat-ateriapalvelujärjestelmän ruoasta sekä tyytyväisyyttä palveluun. Työn tutkimuksellinen osio suoritettiin Suupohjan peruspalveluliikelaitoskuntayhtymän toiminta-alueella Kauhajoella, Isojoella ja Karijoella.
Haastatteluissa selvitettiin Menumat-ateriapalvelujärjestelmän pilottikokeiluun osallistuneiden yhdeksän ikäihmisen mielipide aterioiden mausta, rakenteesta ja ulkonäöstä sekä järjestelmään liittyneestä palvelukokonaisuudesta. Tutkimus toteutettiin puoliavoimena lomakehaastatteluna heinäkuussa 2013.
Tutkimuksen tulokset tukevat Menumat-ateriapalvelujärjestelmän käyttöä osana kotiateriapalvelua. Ateriavaihtoehtojen ulkonäkö, rakenne ja maku koettiin hyvänä. Menumat-ateriapalvelu koettiin hinta-laatusuhteeltaan sopivana vaihtoehtona itsenäiseen toimintaan pystyvillä ikääntyneillä. Menumat-palvelu nähdään yhtenä ateriapalveluvaihtoehtona kunnallisen ateriapalvelun rinnalla. Tutkimustuloksien vertailu muilla paikkakunnilla tehtyihin asiakastyytyväisyystutkimuksiin osoitti tuloksien edustavan samaa suuntaa kuin muualla Suomessa.
Johtopäätöksinä tutkimuksen pohjalta voidaan todeta, että Menumat-ateriapalvelu sopii itsenäiseen toimintaan pystyvien ikääntyneiden päivittäiseen ruokailuun. Menumat sopii myös heikompikuntoisille ikääntyneille, mikäli ruokailussa on auttamassa omaishoitaja tai kotipalveluhenkilöstö. Tutkimukseen vastanneista osa kaipasi ateriakokonaisuuteen myös leipää ja ruokajuomaa.