dc.contributor.author | Lunti, Leena | |
dc.date.accessioned | 2014-02-21T13:12:30Z | |
dc.date.available | 2014-02-21T13:12:30Z | |
dc.date.issued | 2014 | |
dc.identifier.uri | URN:NBN:fi:amk-201402202494 | |
dc.identifier.uri | http://www.theseus.fi/handle/10024/70799 | |
dc.description.abstract | Ikääntyneen ravitsemustilaan vaikuttavat ravinnon ja liikunnan lisäksi perintötekijät, ikääntymismekanismit sekä sairaudet. Hyvällä ravitsemushoidolla voidaan ehkäistä tai siirtää sairauksien puhkeamista ja hidastaa sairauksien pahenemista (Suominen, 2005, 8).
Opinnäytetyön tavoitteena oli tutkia ikäihmisten mielipidettä Menumat-ateriapalvelujärjestelmän ruoasta sekä tyytyväisyyttä palveluun. Työn tutkimuksellinen osio suoritettiin Suupohjan peruspalveluliikelaitoskuntayhtymän toiminta-alueella Kauhajoella, Isojoella ja Karijoella.
Haastatteluissa selvitettiin Menumat-ateriapalvelujärjestelmän pilottikokeiluun osallistuneiden yhdeksän ikäihmisen mielipide aterioiden mausta, rakenteesta ja ulkonäöstä sekä järjestelmään liittyneestä palvelukokonaisuudesta. Tutkimus toteutettiin puoliavoimena lomakehaastatteluna heinäkuussa 2013.
Tutkimuksen tulokset tukevat Menumat-ateriapalvelujärjestelmän käyttöä osana kotiateriapalvelua. Ateriavaihtoehtojen ulkonäkö, rakenne ja maku koettiin hyvänä. Menumat-ateriapalvelu koettiin hinta-laatusuhteeltaan sopivana vaihtoehtona itsenäiseen toimintaan pystyvillä ikääntyneillä. Menumat-palvelu nähdään yhtenä ateriapalveluvaihtoehtona kunnallisen ateriapalvelun rinnalla. Tutkimustuloksien vertailu muilla paikkakunnilla tehtyihin asiakastyytyväisyystutkimuksiin osoitti tuloksien edustavan samaa suuntaa kuin muualla Suomessa.
Johtopäätöksinä tutkimuksen pohjalta voidaan todeta, että Menumat-ateriapalvelu sopii itsenäiseen toimintaan pystyvien ikääntyneiden päivittäiseen ruokailuun. Menumat sopii myös heikompikuntoisille ikääntyneille, mikäli ruokailussa on auttamassa omaishoitaja tai kotipalveluhenkilöstö. Tutkimukseen vastanneista osa kaipasi ateriakokonaisuuteen myös leipää ja ruokajuomaa. | fi |
dc.description.abstract | The nutritional status of the elderly is the result of lifestyle. It is influenced by diet and exercise, genetic factors, as well as the mechanisms of aging and diseases. Good nutrition can prevent or transfer diseases and slow down the relapse of the diseases (Suominen, 2005, 8).
The objective of the thesis was to investigate elderly people's opinions on the food of Menumat – meal service as well as their satisfaction with the services. The research section of the work was completed in the district of Suupohja municipal federation of basic services in Kauhajoki, Isojoki and Karijoki. The research was a qualitative study. Nine elderly people evaluated the taste, texture and appearance of Menumat -meals as well as the whole service concept. The survey was conducted as half open form interview in July 2013.
The results of the survey were positive and supportive. The results showed that Menumat meal system could be used as a part of the home meal service. The appearance, texture and taste of the meals were considered good as well as the price-quality ratio. Menumat service is seen as one of the catering service alternative to elderly people. Comparison to the results of customer satisfaction surveys in other parts of Finland showed similar results.
In conclusion, Menumat meal service is a good alternative for independent elderly people's everyday dining. Menumat could be also an alternative for those elderly people who have assistance available at home. Some respondents would have liked to have bread and drink with the meals. | en |
dc.language.iso | fin | |
dc.publisher | Seinäjoen ammattikorkeakoulu | |
dc.rights | All rights reserved | |
dc.subject | ikääntyneet | fi |
dc.subject | vanhukset | fi |
dc.subject | ravitsemus | fi |
dc.subject | ateriapalvelut | fi |
dc.subject | ateriat | fi |
dc.subject | ruoka | fi |
dc.title | Ruoka osana ikääntyneen hyvää hoitoa : Menumat-ateriapalvelujärjestelmän asiakastyytyväisyystutkimus Suupohjan peruspalveluliikelaitoskuntayhtymässä | fi |
dc.type.ontasot | fi=AMK-opinnäytetyö|sv=YH-examensarbete|en=Bachelor's thesis| | |
dc.identifier.dscollection | 10024/136 | |
dc.organization | Seinäjoen ammattikorkeakoulu | |
dc.contributor.organization | Seinäjoen ammattikorkeakoulu | |
dc.subject.keyword | ateriat | |
dc.subject.keyword | ateriapalvelu | |
dc.subject.keyword | ravitsemus | |
dc.subject.keyword | ruokailu | |
dc.subject.keyword | syöminen | |
dc.subject.keyword | vanhuus | |
dc.subject.degreeprogram | fi=Majoitus- ja ravitsemisala|sv=Inkvarterings- och kosthållsbranschen|en=Hotel and Restaurant| | |
dc.subject.discipline | Palvelujen tuottamisen ja johtamisen koulutusohjelma | |