Hevosteurastuksen edistäminen
Paananen, Kari (2014)
Paananen, Kari
Savonia-ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201405096803
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201405096803
Tiivistelmä
Suomessa oli vuoden 2013 lopussa hevosia 75 000. Hevosten määrän kasvu on taittunut vuonna 2013 ja
hevosten määrä on lähtenyt hieman laskemaan. Suomessa syntyy vuosittain noin 3 300 hevosta ja
maahamme tuodaan noin 1 500 hevosta tai ponia. Suurin osa tuotavista hevosista on ratsuja.
Hevoskannasta poistuu vuosittain noin 4 000 hevosta, joista vuonna 2013 teurastettiin 1861
elintarvikekäyttöön. Lihaa saatiin noin 520 000 kg. Teurastusmäärät ovat kasvaneet vuosittain. Samalla
maahamme tuodaan ulkomaista hevosenlihaa noin 2,5 miljoonaa kiloa. Hevosen lihan kulutus maassamme
on täällä hetkellä noin 0,5 kg / henkilö. Hevosten määrä vuonna 2030 arvioidaan olevan noin 140 000.
Opinnäytetyön aiheen valitsin omasta kiinnostuksesta hevostalouteen. Lehdistä saa lukea, kuinka hevosia on
jätetty heitteille ja varsinkin syksyisin on paljon annettaan hevonen ilmoituksia. Käyttöön sopimattomia
hevosia kierrätetään maassamme liian paljon ja tämä asia tulisi saada loppumaan. Hevoselle on antaa
armollinen loppu teurastuksen yhteydessä, kuin antaa virua nälissään ja sairaana huonoissa olosuhteissa ja
taitamattomassa hoidossa.
Työssä esitellään erilaisia vaihtoehtoja hevosesta luopumiseen. Teurastusta ja siihen liittyviä säädöksiä sekä
lääkinnästä johtuvia teurastuksen esteitä. Hevosenlihan käyttöä ja määriä ruokavaliossamme sekä lihan
käytön tunnettavuutta ja lisäämistä. Työssä esitellään hevostenlihan menekin edistämistä ja helpotuksia
omistajille hevosesta luopumiseen eri toimijoiden taholta. Hevosten teurasmääriä vuosittain ja
teurastamoiden toimintaa ja sijaintia maassamme.
Työssä on laadittu esimerkkitila, jolta hevosia poistetaan eritavoin ja niihin kohdistuvia erilaisia kulueriä.
Työssä on laadittu Suomeen hevosten panttijärjestelmää ja siihen liittyviä asioita. Järjestelmän tarkoitus on
edistää nuorten hevosten nopeampaa kiertoa kasvattajalta omistajille ja tuottaa enemmän kotimaista
hevosenlihaa markkinoille samalla vähentäen tuontilihan tarvetta. Järjestelmän yhteydessä esitellään tällä
hetkellä käytössä olevia vastaavanlaisia panttijärjestelmiä Suomessa.
hevosten määrä on lähtenyt hieman laskemaan. Suomessa syntyy vuosittain noin 3 300 hevosta ja
maahamme tuodaan noin 1 500 hevosta tai ponia. Suurin osa tuotavista hevosista on ratsuja.
Hevoskannasta poistuu vuosittain noin 4 000 hevosta, joista vuonna 2013 teurastettiin 1861
elintarvikekäyttöön. Lihaa saatiin noin 520 000 kg. Teurastusmäärät ovat kasvaneet vuosittain. Samalla
maahamme tuodaan ulkomaista hevosenlihaa noin 2,5 miljoonaa kiloa. Hevosen lihan kulutus maassamme
on täällä hetkellä noin 0,5 kg / henkilö. Hevosten määrä vuonna 2030 arvioidaan olevan noin 140 000.
Opinnäytetyön aiheen valitsin omasta kiinnostuksesta hevostalouteen. Lehdistä saa lukea, kuinka hevosia on
jätetty heitteille ja varsinkin syksyisin on paljon annettaan hevonen ilmoituksia. Käyttöön sopimattomia
hevosia kierrätetään maassamme liian paljon ja tämä asia tulisi saada loppumaan. Hevoselle on antaa
armollinen loppu teurastuksen yhteydessä, kuin antaa virua nälissään ja sairaana huonoissa olosuhteissa ja
taitamattomassa hoidossa.
Työssä esitellään erilaisia vaihtoehtoja hevosesta luopumiseen. Teurastusta ja siihen liittyviä säädöksiä sekä
lääkinnästä johtuvia teurastuksen esteitä. Hevosenlihan käyttöä ja määriä ruokavaliossamme sekä lihan
käytön tunnettavuutta ja lisäämistä. Työssä esitellään hevostenlihan menekin edistämistä ja helpotuksia
omistajille hevosesta luopumiseen eri toimijoiden taholta. Hevosten teurasmääriä vuosittain ja
teurastamoiden toimintaa ja sijaintia maassamme.
Työssä on laadittu esimerkkitila, jolta hevosia poistetaan eritavoin ja niihin kohdistuvia erilaisia kulueriä.
Työssä on laadittu Suomeen hevosten panttijärjestelmää ja siihen liittyviä asioita. Järjestelmän tarkoitus on
edistää nuorten hevosten nopeampaa kiertoa kasvattajalta omistajille ja tuottaa enemmän kotimaista
hevosenlihaa markkinoille samalla vähentäen tuontilihan tarvetta. Järjestelmän yhteydessä esitellään tällä
hetkellä käytössä olevia vastaavanlaisia panttijärjestelmiä Suomessa.