Long drink- ja perry-juomien kehittäminen Stadin Panimolle
Peltola, Kimmo (2014)
Peltola, Kimmo
Metropolia Ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201405117112
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201405117112
Tiivistelmä
Tämä insinöörityö tehtiin Stadin Panimo Oy:lle, joka on Helsingissä toimiva erikoisoluita valmistava panimo. Työssä kehitettiin Stadin Panimolle ginipohjaista long drink -juomaa ja päärynäsiideriä, joilla he voisivat laajentaa tuotevalikoimaansa.
Työn teoriaosassa käsitellään long drink -juomien ja siiderin historiaa, raaka-aineita ja teollista valmistusprosessia.
Juomien suunnittelu ja valmistaminen tehtiin Vantaalla Metropolia Ammattikorkeakoulun elintarvikelaboratoriossa sekä tämän insinöörityön tekijän kotona. Kokeellisessa osassa käsitellään long drink -juomaan tarvitun ginin valmistus ja siihen käytetyn alkoholin analysointi. Long drink -juoman ja perry-siiderin kehitysprosessi sekä käytetyt reseptit on myös käsitelty kokeellisessa osassa. Lopuksi esitellään juomien valmistusprosessi Stadin Panimon laitteistolla.
Kehitettyjen juomien arviointiin käytettiin suunnattua parivertailutestiä ja järjestystestiä, joissa koehenkilöiden tehtävänä oli arvioida näytteiden miellyttävyyttä. Aistinvaraisten arviointien koehenkilöinä toimi 20 Metropolia Ammattikorkeakoulun oppilasta. Aistinvaraisten arviointien perusteella kehitetty perry-siideri saadaan pienellä jatkokehittämisellä valmiiksi tuotteeksi. Long drink -juoma vaatii enemmän jatkokehittelyä erityisesti juoman valmistukseen käytettävien raaka-aineiden osalta.
Työn teoriaosassa käsitellään long drink -juomien ja siiderin historiaa, raaka-aineita ja teollista valmistusprosessia.
Juomien suunnittelu ja valmistaminen tehtiin Vantaalla Metropolia Ammattikorkeakoulun elintarvikelaboratoriossa sekä tämän insinöörityön tekijän kotona. Kokeellisessa osassa käsitellään long drink -juomaan tarvitun ginin valmistus ja siihen käytetyn alkoholin analysointi. Long drink -juoman ja perry-siiderin kehitysprosessi sekä käytetyt reseptit on myös käsitelty kokeellisessa osassa. Lopuksi esitellään juomien valmistusprosessi Stadin Panimon laitteistolla.
Kehitettyjen juomien arviointiin käytettiin suunnattua parivertailutestiä ja järjestystestiä, joissa koehenkilöiden tehtävänä oli arvioida näytteiden miellyttävyyttä. Aistinvaraisten arviointien koehenkilöinä toimi 20 Metropolia Ammattikorkeakoulun oppilasta. Aistinvaraisten arviointien perusteella kehitetty perry-siideri saadaan pienellä jatkokehittämisellä valmiiksi tuotteeksi. Long drink -juoma vaatii enemmän jatkokehittelyä erityisesti juoman valmistukseen käytettävien raaka-aineiden osalta.