Videovälitteinen ryhmämuotoinen lihavuuden elintapahoito
Nevalainen, Henri (2022)
Nevalainen, Henri
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202204266039
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202204266039
Tiivistelmä
Suomessa lihavuus on lisääntyvä terveysongelma, jonka ehkäisyyn ja hoitoon voidaan kumminkin vaikuttaa eri keinoilla. Lihavuuden ehkäisyn ja hoidon keskeinen tekijä on elintavat. Edistämällä väestön terveellisiä elintapoja saadaan aikaan useita terveyttä ja hyvinvointia edistäviä vaikutuksia. Lihavuuden elintapahoito on yksi keino, jolla voidaan vaikuttaa väestön terveellisiin elintapoihin ja sitä kautta lihavuuteen. Videovälitteinen ohjaus voi tuoda uusia mahdollisuuksia elintapahoidon toteuttamiseen.
Tämän opinnäytetyön tutkimusosio toteutettiin määrällisenä tutkimuksena. Tutkimuksen tarkoitus oli tuottaa tietoa videovälitteisesti toteutetun ryhmämuotoisen lihavuuden elintapahoidon vaikutuksista painoon, painoindeksiin, rasvaprosenttiin sekä rasva- ja sokeriaineenvaihduntaan. Tutkimuksen kohderyhmänä olivat BMI- ryhmiin osallistuneet. Tutkimukseen osallistui 22 tutkittavaa, joille toteutettiin alkumittaukset sekä ryhmätoiminnan aktiivijakson jälkeen kolmen kuukauden seurantamittaukset. Muutoksen testaamiseen ja tilastolliseen merkitsevyyden määrittämiseen käytettiin toistettujen mittausten t-testiä normaalisti jakautuneille muuttujille ja Wilcoxonin-testiä epänormaalisti jakautuneille muuttujille. Lisäksi arvioitiin vähintään 5 % painonpudotuksen saavuttavien osuutta sekä rasva- ja sokeriaineenvaihdunnan mittaustulosten muutoksia mittaustuloksien viitearvojen perusteella.
Tutkimuksen tulokset osoittivat, että videovälitteisesti toteutetulla BMI- ryhmätoiminnalla oli myönteisiä vaikutuksia ryhmätoimintaan osallistuneiden terveyteen. Tutkimuksen tulokset olivat yhteneväisiä aikaisempiin tutkimustuloksiin. Tutkittavien paino oli laskenut keskimäärin 3,1 kg (p<0,001), painoindeksi 1,2 kg/m2 (p<0,001) sekä rasvaprosentti 1,6 prosenttiyksikköä (p<0,001) 3 kuukauden seurantamittauksessa. Rasva- ja sokeriaineenvaihdunnan tuloksissa ei ollut tilastollisesti merkittäviä muutoksia seurantamittauksessa. Lihavuuden hoitosuosituksessa suositellun 5 % painonpudotuksen tavoitteeseen pääsi kolmen kuukauden seurantamittauksessa 23 % (5/22) tutkimukseen osallistuneista. Seurantamittauksessa oli alkumittausta enemmän tutkittavia, jotka pääsivät kokonaiskolesterolin (11/21 -> 13/21), LDL-kolesteroli (8/21 -> 11/21) tai paastosokerin viitearvoihin (11/21 -> 14/21).
Tämä tutkimus tuotti lisätietoa yhdestä alueen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen keinosta, jolla edistetään alueen terveellisiä elintapoja. Tämän tutkimuksen perusteella videoyhteydellä toteutettu ryhmämuotoinen lihavuuden elintapahoito on tehokas keino lihavuuden hoidossa, mutta toimintamallin vaikutuksista tarvitaan vielä lisää pitkäkestoisempaa ja laaja-alaisempaa tietoa. Lisää tietoa tarvitaan myös esimerkiksi kustannus-vaikuttavuudesta ja vaikutuksista osallistujien elämänlaatuun.
Tämän opinnäytetyön tutkimusosio toteutettiin määrällisenä tutkimuksena. Tutkimuksen tarkoitus oli tuottaa tietoa videovälitteisesti toteutetun ryhmämuotoisen lihavuuden elintapahoidon vaikutuksista painoon, painoindeksiin, rasvaprosenttiin sekä rasva- ja sokeriaineenvaihduntaan. Tutkimuksen kohderyhmänä olivat BMI- ryhmiin osallistuneet. Tutkimukseen osallistui 22 tutkittavaa, joille toteutettiin alkumittaukset sekä ryhmätoiminnan aktiivijakson jälkeen kolmen kuukauden seurantamittaukset. Muutoksen testaamiseen ja tilastolliseen merkitsevyyden määrittämiseen käytettiin toistettujen mittausten t-testiä normaalisti jakautuneille muuttujille ja Wilcoxonin-testiä epänormaalisti jakautuneille muuttujille. Lisäksi arvioitiin vähintään 5 % painonpudotuksen saavuttavien osuutta sekä rasva- ja sokeriaineenvaihdunnan mittaustulosten muutoksia mittaustuloksien viitearvojen perusteella.
Tutkimuksen tulokset osoittivat, että videovälitteisesti toteutetulla BMI- ryhmätoiminnalla oli myönteisiä vaikutuksia ryhmätoimintaan osallistuneiden terveyteen. Tutkimuksen tulokset olivat yhteneväisiä aikaisempiin tutkimustuloksiin. Tutkittavien paino oli laskenut keskimäärin 3,1 kg (p<0,001), painoindeksi 1,2 kg/m2 (p<0,001) sekä rasvaprosentti 1,6 prosenttiyksikköä (p<0,001) 3 kuukauden seurantamittauksessa. Rasva- ja sokeriaineenvaihdunnan tuloksissa ei ollut tilastollisesti merkittäviä muutoksia seurantamittauksessa. Lihavuuden hoitosuosituksessa suositellun 5 % painonpudotuksen tavoitteeseen pääsi kolmen kuukauden seurantamittauksessa 23 % (5/22) tutkimukseen osallistuneista. Seurantamittauksessa oli alkumittausta enemmän tutkittavia, jotka pääsivät kokonaiskolesterolin (11/21 -> 13/21), LDL-kolesteroli (8/21 -> 11/21) tai paastosokerin viitearvoihin (11/21 -> 14/21).
Tämä tutkimus tuotti lisätietoa yhdestä alueen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen keinosta, jolla edistetään alueen terveellisiä elintapoja. Tämän tutkimuksen perusteella videoyhteydellä toteutettu ryhmämuotoinen lihavuuden elintapahoito on tehokas keino lihavuuden hoidossa, mutta toimintamallin vaikutuksista tarvitaan vielä lisää pitkäkestoisempaa ja laaja-alaisempaa tietoa. Lisää tietoa tarvitaan myös esimerkiksi kustannus-vaikuttavuudesta ja vaikutuksista osallistujien elämänlaatuun.