Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Oulun ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Oulun ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Hävikkiruuan hyödyntäminen Prikka kiertoon hankkeen avulla

Mikkonen, Jussi (2022)

 
Avaa tiedosto
Mikkonen_Jussi.pdf (246.6Kt)
Lataukset: 


Mikkonen, Jussi
2022
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202205047091
Tiivistelmä
Tämä opinnäytetyö tehtiin Prikka kiertoon hankkeen toimeksiannosta. Prikka kiertoon hanke on Oulun alueella reilu puoli vuotta sitten aloittanut logistiikkakeskus, joka hakee erilaisilta yhteis-työkumppaneilta hävikkiruokaa, elintarvikkeita ja muita tuotteita. Keskuksessa toimii työllistetty-jä, harjoittelijoita ja erilaisilla palkkatuilla olevia henkilöitä.

Tässä opinnäytetyössä toimiantona oli haastatella Osuuskauppa Arinan myymäläpäälliköitä. Tut-kimuksessa käytettiin teemahaastattelua. Teemahaastattelun tulokset eivät ole yleistettävissä suureen joukkoon. Haastateltavilta haluttiin selvittää heidän näkemyksiään Prikan onnistumisesta ja saada heiltä myös kehitysehdotuksia. Haastatteluissa myös selvitettiin heidän keinoja vähen-tää hävikkiä ja syitä osallistua tämän tyyppiseen hankkeeseen osallistumisesta. Tutkimuksen yksi päätavoite on saada luotua Prikalle tietoa heidän toimintansa toimivuudesta ja sitä kautta jopa lisättyä hyödynnettävän hävikin määrää.

Hävikkiä syntyy elintarvikeketjun jokaisessa eri vaiheessa. Vähittäiskaupoista syntyvän hävikin hyödyntäminen on usein helpointa, koska kyseessä on tuotteet, joita kuluttajat pystyvät suoraan käyttämään. Alkutuotannosta syntyvä hävikki on usein vaikeammin hyödynnettävissä suoraan kuluttajille, sama asia on myös kotitalouksien aiheuttaman hävikin kanssa, koska kotitaloudet laittavat yleensä roskiin syömätöntä tai jo pilaantunutta ruokaa.

Nykypäivänä puhutaan paljon kestävästä kehityksestä ja hiilineutraaliudesta. Julkinen mielipide on vahvasti päästöjen vähentämisen kannalla ja myös tämän tyyppiset hankkeet pyrkivät päästö-jen minimoimiseen. Yritykset ovat omalta osaltaan myös talkoissa mukana monista erisyistä. Joillakin yrityksillä on aito halu auttaa ja olla mukana paremman tulevaisuuden luomisessa, kun taas osa pitää sitä pakollisena toimintana liiketoiminnan kannalta.

Tutkimuksessa esille nousi paljon hyviä asioita tämän hetkisen Prikka kiertoon hankkeen toimi-vuudesta ja esille nousi myös muutamia kehitysehdotuksia. Tutkimustulokset ovat suurelta osin samansuuntaisia kuin aikaisemmissa tutkimuksissa ja näin niitä voidaan pitää luotettavina. Kehi-tyskohteita saatiin myös esille, joista tärkeimpänä on selvittää eri kaupparyhmien ajatuksia toi-minnasta ja sitä kautta saada yleispäteviä toimintamalleja, joilla hanke saisi lisää lahjoittajia mu-kaan.
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste