Hyvä liiketoimintasuunnitelma - Pohja myös tulevaisuudelle
Kenias, Jasmine (2022)
Kenias, Jasmine
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202205057393
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202205057393
Tiivistelmä
Opinnäytetyö on liiketoimintasuunnitelma, jonka toimeksiantajana oli tekijän nykyinen työnantaja. Suunniteltu liiketoiminta tulee nykyisen liiketoiminnan erilliseksi osaksi. Toimeksiantaja halusi salata liiketoimintasuunnitelman, joten tässä raportissa käsitellään siten, ettei toimeksiantajaa mainita. Liiketoiminta suunnitelma on laadittu keväällä 2021.
Tämä raportti sisältää tietoperustan, toimeksiannon prosessi kuvauksen ja liitteenä liiketoimintasuunnitelman. Raportissa käsitellään mitä liiketoimintasuunnitelma pitää sisällään, mitä työkaluja sen tekemiseen on, joista käydään läpi 5 esimerkkiä. Lisäksi liiketoimintamalleista esitetään 6 esimerkkiä, franchising, itsepalvelu-, kiertotalouden, paikallisuuteen nojaava, lisenssi- ja dynaamisen hinnoittelun malli. Liiketoimintamallit ovat käytössä ravintola-alalla, lisenssimalli ei vielä, mutta tekijän näkemyksen mukaan se on potentiaalinen malli ravintola-alan yleiseen käyttöön.
Liiketoimintasuunnitelma koostuu 12 osioista, jotka ovat tukevat toinen toisiaan. Raportti käsittelee ravintola-alalle tyypillisen pohjan, joista lähtökohtatilanteeseen, strategisiin ratkaisuihin, liikeideaan ja tavoitteisiin sekä markkinointiviestintään paneudutaan syvemmin. Edellä mainitut kohokohdat valikoituivat kyselyn perusteella, joka lähetettiin 20 Suomen tunnetuimmalle ja ravintola-alan saavutuksia niittäneille yrittäjille, sijoittajille, toimitusjohtajille sekä muille yritysten johtotehtävissä toimiville henkilöille. Vastaukset annettiin anonyymisti ja 15 vastausta saapui kaksi viikkoa kyselyn lähettämisen jälkeen.
Raportti käsittelee erillisen tuotoksen prosessikuvauksen. Prosessikuvauksessa on kuvattu toimeksiantaja yrityksen tausta sekä vaiheet, aikataulu miten työ eteni ja lopputulos. Tässä osiossa käydään läpi toimeksiantajan palautetta. Lisäksi on pohdittu ja kehitetty jatkosuunnitelma, miten liiketoimintasuunnitelmaa aletaan viemään käytäntöön.
Lopuksi on yhteenveto tietoperustasta sekä pohdinta erillisen tuotoksen onnistumisesta. Näiden lisäksi lopussa on pohdittu, miten liiketoimintasuunnitelman pohjalta liiketoimintaa kehitetään toimivaksi konseptiksi luomalla muun muassa edellä mainittu palvelulaadunhallinta- ja mittausjärjestelmä.
Raportin liitteenä on kaksi esimerkkiä liiketoimintasuunnitelman laatimisen apuna käytettävistä työkaluista, toimeksiantajan palautelomake sekä erillisen tuotoksen liiketoimintasuunnitelma, joka hyväksyttiin toimeksiantajan toimesta keväällä vuonna 2021.
Tämä raportti sisältää tietoperustan, toimeksiannon prosessi kuvauksen ja liitteenä liiketoimintasuunnitelman. Raportissa käsitellään mitä liiketoimintasuunnitelma pitää sisällään, mitä työkaluja sen tekemiseen on, joista käydään läpi 5 esimerkkiä. Lisäksi liiketoimintamalleista esitetään 6 esimerkkiä, franchising, itsepalvelu-, kiertotalouden, paikallisuuteen nojaava, lisenssi- ja dynaamisen hinnoittelun malli. Liiketoimintamallit ovat käytössä ravintola-alalla, lisenssimalli ei vielä, mutta tekijän näkemyksen mukaan se on potentiaalinen malli ravintola-alan yleiseen käyttöön.
Liiketoimintasuunnitelma koostuu 12 osioista, jotka ovat tukevat toinen toisiaan. Raportti käsittelee ravintola-alalle tyypillisen pohjan, joista lähtökohtatilanteeseen, strategisiin ratkaisuihin, liikeideaan ja tavoitteisiin sekä markkinointiviestintään paneudutaan syvemmin. Edellä mainitut kohokohdat valikoituivat kyselyn perusteella, joka lähetettiin 20 Suomen tunnetuimmalle ja ravintola-alan saavutuksia niittäneille yrittäjille, sijoittajille, toimitusjohtajille sekä muille yritysten johtotehtävissä toimiville henkilöille. Vastaukset annettiin anonyymisti ja 15 vastausta saapui kaksi viikkoa kyselyn lähettämisen jälkeen.
Raportti käsittelee erillisen tuotoksen prosessikuvauksen. Prosessikuvauksessa on kuvattu toimeksiantaja yrityksen tausta sekä vaiheet, aikataulu miten työ eteni ja lopputulos. Tässä osiossa käydään läpi toimeksiantajan palautetta. Lisäksi on pohdittu ja kehitetty jatkosuunnitelma, miten liiketoimintasuunnitelmaa aletaan viemään käytäntöön.
Lopuksi on yhteenveto tietoperustasta sekä pohdinta erillisen tuotoksen onnistumisesta. Näiden lisäksi lopussa on pohdittu, miten liiketoimintasuunnitelman pohjalta liiketoimintaa kehitetään toimivaksi konseptiksi luomalla muun muassa edellä mainittu palvelulaadunhallinta- ja mittausjärjestelmä.
Raportin liitteenä on kaksi esimerkkiä liiketoimintasuunnitelman laatimisen apuna käytettävistä työkaluista, toimeksiantajan palautelomake sekä erillisen tuotoksen liiketoimintasuunnitelma, joka hyväksyttiin toimeksiantajan toimesta keväällä vuonna 2021.