Hyperspektrikuvantaminen Inexin hedelmien ja vihannesten laadunvalvonnassa
Rantanen, Tuukka (2022)
Rantanen, Tuukka
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022052010666
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022052010666
Tiivistelmä
Insinöörityössä oli tarkoituksena ottaa selvää, kuinka hyperspektristä kuvantamista eli HSI:tä voidaan käyttää hyväksi Inexin hedelmien ja vihannesten laadunvalvonnassa. Lisäksi tuli selvittää, voidaanko valvonta toteuttaa nykyisissä tuotantotiloissa ja mitä tuotteita sen avulla voidaan valvoa ja mitä näistä tuotteista saadaan sen avulla selville.
Tutustumalla erilaisiin tieteellisiin artikkeleihin, sekä joidenkin alan yhtiöiden materiaaleihin, saatiin selville, mitä kaikkea HSI:n avulla voidaan tehdä. Kyseisten artikkeleiden sekä omakohtaisen tiedon Inexin toiminnasta avulla pystyttiin kartoittamaan sen potentiaalia juuri Inexin käyttökohteisiin.
Tuotanto-olosuhteissa HSI:n avulla hedelmistä ja vihanneksista voidaan tunnistaa useita eri laadullisia virheitä kuten taudit, kolhut tai home. Sen avulla saadun informaation myötä osa laadunvalvonnasta voidaan korvata kokonaan HSI:llä, mutta ei kuitenkaan kokonaan. Erilaiset tuotteen tuhoamista vaativat testit, kuten mehupitoisuuden laskeminen sitrushedelmistä on edelleen suoritettava ihmisen toimesta, mutta tekniikan kehittyessä tämäkin tulee mahdolliseksi toteuttaa HSI:n avulla.
Kuvaamisen toteuttaminen nykyisissä tuotantotiloissa ei tule olemaan ongelma. Tämänhetkisellä teknologialla kuvaaminen onnistuu nopeallakin tahdilla, joten Inexin omat kuljettimet soveltuvat hyvin kuvaamiseen. Joitain ongelmia saattaa ilmetä tärinän sekä ulkoisen valon kanssa, mutta nämä ongelmat ovat helposti korjattavissa.
Tutustumalla erilaisiin tieteellisiin artikkeleihin, sekä joidenkin alan yhtiöiden materiaaleihin, saatiin selville, mitä kaikkea HSI:n avulla voidaan tehdä. Kyseisten artikkeleiden sekä omakohtaisen tiedon Inexin toiminnasta avulla pystyttiin kartoittamaan sen potentiaalia juuri Inexin käyttökohteisiin.
Tuotanto-olosuhteissa HSI:n avulla hedelmistä ja vihanneksista voidaan tunnistaa useita eri laadullisia virheitä kuten taudit, kolhut tai home. Sen avulla saadun informaation myötä osa laadunvalvonnasta voidaan korvata kokonaan HSI:llä, mutta ei kuitenkaan kokonaan. Erilaiset tuotteen tuhoamista vaativat testit, kuten mehupitoisuuden laskeminen sitrushedelmistä on edelleen suoritettava ihmisen toimesta, mutta tekniikan kehittyessä tämäkin tulee mahdolliseksi toteuttaa HSI:n avulla.
Kuvaamisen toteuttaminen nykyisissä tuotantotiloissa ei tule olemaan ongelma. Tämänhetkisellä teknologialla kuvaaminen onnistuu nopeallakin tahdilla, joten Inexin omat kuljettimet soveltuvat hyvin kuvaamiseen. Joitain ongelmia saattaa ilmetä tärinän sekä ulkoisen valon kanssa, mutta nämä ongelmat ovat helposti korjattavissa.