Työtyytyväisyys ja sen kehittäminen : työntekijöiden työtyytyväisyys ravintola-alan yrityksessä
Ollila, Sara-Sofia (2022)
Ollila, Sara-Sofia
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022060114284
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022060114284
Tiivistelmä
Tutkin opinnäytetyössäni toimeksiantajayritys Subcom Oy:n Oulun alueen työntekijöiden työtyytyväisyyttä ja työhyvinvointia. Ravintola-alalla työhyvinvointi on aihe, joka puhututtaa paljon. Alalla on yleistä, että työntekijät eivät voi tarpeeksi hyvin työssään tai ole tyytyväisiä työhönsä. Alalta on lähtenyt paljon työntekijöitä ja uusia osaajia on ollut vaikea saada töihin, ja koronapandemia on vain pahentanut tätä ongelmaa. Tutkimusmenetelmänä oli käytössä laadullinen tutkimus ja tutkimus on toteutettu keväällä 2022.
Aineisto on kerätty teemahaastattelun keinoin. Haastattelun teemat ovat olleet työtyytyväisyys, työhyvinvointi, työn imu, motivaatio, esimiestyö sekä viestintä. Tulosten perusteella työntekijät ovat pääosin tyytyväisiä työssään ja he kokevat psykologista turvallisuutta työyhteisössä. Työntekijät ovat tyytyväisiä myös esimiestyöhön. Haasteita työtyytyväisyyden ja -hyvinvoinnin kannalta aiheuttaa alan matala palkkataso sekä se, että jokaisessa työvuorossa ei kerkeä pitää taukoa.
Tämän opinnäytetyön ja sen tulosten pohjalta on tehty työhyvinvoinnin kehittämisopas. Opas sisältää ohjeita liittyen tiimipalavereihin, kehityskeskusteluihin, palautteen antamiseen ja työntekijöiden motivoimiseen. Opas on suunnattu ravintoloiden esimiehille.
Aineisto on kerätty teemahaastattelun keinoin. Haastattelun teemat ovat olleet työtyytyväisyys, työhyvinvointi, työn imu, motivaatio, esimiestyö sekä viestintä. Tulosten perusteella työntekijät ovat pääosin tyytyväisiä työssään ja he kokevat psykologista turvallisuutta työyhteisössä. Työntekijät ovat tyytyväisiä myös esimiestyöhön. Haasteita työtyytyväisyyden ja -hyvinvoinnin kannalta aiheuttaa alan matala palkkataso sekä se, että jokaisessa työvuorossa ei kerkeä pitää taukoa.
Tämän opinnäytetyön ja sen tulosten pohjalta on tehty työhyvinvoinnin kehittämisopas. Opas sisältää ohjeita liittyen tiimipalavereihin, kehityskeskusteluihin, palautteen antamiseen ja työntekijöiden motivoimiseen. Opas on suunnattu ravintoloiden esimiehille.